Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vakuutus » Köket brandfarligaste platsen i hemmet

Folksam

Köket brandfarligaste platsen i hemmet

Pressmeddelande.
Publicerad: 20.11.2014 kl. 10:15
Utgivare: Folksam

Köket är hemmets hjärta sägs det, men det är även det utrymme där bränder i svenska hem oftast startar. En tredjedel av alla bostadsbränder[1] startar i köket. Tittar man specifikt på bränder i flerbostadshus så startar mer än hälften av bränderna i köket – och det är spisen som är den största boven i dramat. 

 

I Sverige dör varje år 100-130 personer i följderna av bränder och 90 procent av dödsbränderna inträffar i bostaden. Folksam har granskat den senast tillgängliga brandstatistiken från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och tittat närmare på var i hemmet det börjar brinna och varför.

Spisen är den i särklass vanligaste kända brandorsaken i hemmet och oftast beror det på att man glömt stänga av spisen vid matlagning. Det resulterar främst i torrkokning eller överhettning av olja vilket leder till brand.

 

– Många tänker främst på levande ljus som den största brandrisken i hemmen, men glömmer spisen, en värmekälla som många använder dagligen. Ett grundläggande tips är att aldrig lämna något kokande på spisen när du går ut från köket, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.  

 

Det bästa sättet att förhindra att en brand uppstår på spisen är att installera en spisvakt. Den stänger av spisen innan branden uppstår. En spisvakt består dels av en timerenhet, dels av ett övervakningsskydd, antingen en rökdetektor, ett överhettningsskydd eller en rörelseavkännare.

 

– En så banal sak som en bortglömd spisplatta kan få konsekvenser som ödelägger människors liv. Därför är information till våra kunder och andra bostadsinnehavare om hur man bäst skyddar sig mot brand i hemmet en fråga som vi lägger stort engagemang i, säger Erik Arvidsson.


Läs mera https://www.folksam.fi/sv/koket-brandfarligaste-platsen-i-hemmet

 

 

För ytterligare information:
Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam Sverige, telefon +46708-31 62 94

Andreas Jerat, presschef Folksam Sverige, telefon +46708-31 58 01

Sofia Paltschik, marknadsföringschef Folksam Finland, telefon +358505897682[1] Samlad brandstatistik för flerbostadshus, villor, radhus och fritidshus enligt siffror från MSB:s statistikdatabas över Räddningstjänstens insatser. 

Folksam Skadeförsäkring Ab är en del av svenska Folksam Sak koncernen. Vi erbjuder ett heltäckande försäkringsskydd, både frivilliga och lagstadgade skadeförsäkringar åt privat- och företagskunder samt lantbruk. Vår vision är att människor ska känna sig trygga i en hållbar värld. www.folksam.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs