Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vakuutus » Försäkringsbolaget Folksams test visar: Stora brister bland de populäraste skidhjälmarna

Folksam

Försäkringsbolaget Folksams test visar: Stora brister bland de populäraste skidhjälmarna

Pressmeddelande.
Publicerad: 04.02.2014 kl. 10:00
Utgivare: Folksam

Det är stor skillnad mellan de bästa och de sämsta skidhjälmarna och alla skidhjälmar i testet skulle kunna förbättras. Det visar Folksams test av 13 av de vanligaste skidhjälmarna på den svenska och finska marknaden. Om olyckan är framme kan rätt val av skidhjälm vara skillnaden mellan att få en skall/hjärnskada eller inte.

 

En av tio av de som skadar sig i skidbacken i Sverige får en huvudskada, vilket är det farligaste man kan råka ut för som skidåkare. Hälften av alla huvudskador kan undvikas om skidåkaren har hjälm.

 

Folksam har testat 13 av de vanligaste skidhjälmarna för ungdomar och vuxna på den svenska och finska marknaden. Skillnaden mellan de testade hjälmarna är så stor att valet av hjälm kan utgöra skillnaden mellan en skada eller ej.

 

Sammanvägt är det tre skidhjälmar som klarar sig bäst: Everest U EXT MIPS HLM, Scott Chase MIPS och Sweet Protection Igniter MIPS. Sämst skydd ger: Biltema skidhjälm, Everest U All Mountain, Head Pro och Smith Vantage.

 

– Folksam engagerar sig i det som är viktigt för kunderna och vi har testat de vanligaste skidhjälmarna som ett sätt att hjälpa kunderna välja rätt hjälm. Testet visar att priset inte alltid är avgörande för hur säker en hjälm är. Det går att få lika mycket säkerhet till mindre än halva priset , säger Malin Åman, idrottsskadeforskare på Folksam i Sverige.

 

Folksams tester är tuffare än de som krävs enligt lag. Testerna, som speglar en skidolycka, visar att de flesta skidhjälmar skulle behöva förbättras. Detta trots att alla hjälmar som ingår i testet tidigare är testade och godkända enligt CE-normer.

 

Folksam har genomfört tre islagstester: två tester som simulerar skidolyckor med sneda islag mot huvudet och ett rakt islagstest*. Det raka islagstestet är det enda som ingår i lagkravet på skidhjälmar och görs då i 20 km/timme. Folksam har dock gjort detta test i 25 km/timme.

 

Islag där huvudet utsätts för rotation är vanligt vid en skidolycka och kan leda till hjärnskador. Trots detta omfattar inte Konsumentverkets certifieringstester av skidhjälmar islag med rotation. Ett snett slag mot skallen kan orsaka svåra huvudskador såsom hjärnskakning med medvetslöshet och nervskador. I testerna med snett islag är hjälmarna Everest U EXT MIPS HLM, Scott Chase MIPS och Sweet Protection Igniter MIPS bäst. Men även hos dessa hjälmar är risken för huvudskador påtaglig.

 

– Samtliga skidhjälmar i testet skulle behöva vara betydligt mer skyddande för sneda islag mot huvudet, säger Helena Stigson, forskare på Folksam i Sverige och ansvarig för testerna.

 

* Rakt islag, hjälmen släpps rakt ned i marken och accelerationskraft i träffögonblicket mäts.

 

Se bifogad forskningsrapport för utförligt resultat av de testade skidhjälmarna. Rapporten finns även på adressen http://www.folksam.fi/sv/skidhjalmstest-2014

 

För ytterligare information:

Malin Åman, idrottsskadeforskare Folksam Sverige, telefon +4673-994 73 49

Helena Stigson, forskare och ansvarig för testerna Folksam Sverige, tfn +46708-31 62 04
Sofia Paltschik, marknadsföringschef Folksam Skadeförsäkring Finland, tfn 010 550 2637

 

 

Bilagor

Folksam Skadeförsäkring Ab är en del av svenska Folksam Sak koncernen. Vi erbjuder ett heltäckande försäkringsskydd, både frivilliga och lagstadgade skadeförsäkringar åt privat- och företagskunder samt lantbruk. Vår vision är att människor ska känna sig trygga i en hållbar värld.

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs