Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Yhdeksän kymmenestä seurakunnasta avusti turvapaikanhakijoita vuonna 2015

Kirkon tiedotuskeskus

Yhdeksän kymmenestä seurakunnasta avusti turvapaikanhakijoita vuonna 2015

Tiedote.
Julkaistu: 11.04.2016 klo 13:33
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Vuoden 2015 loppuun mennessä Suomesta haki turvapaikkaa yli 32 000 henkilöä, vuotta aikaisemmin hakijoita oli vain noin kymmenesosa tästä.

Evankelis-luterilaiset seurakunnat panostivat merkittävästi turvapaikanhakijoiden tukeen ja vastaanottamiseen. Lähes yhdeksän kymmenestä (88 %) seurakunnasta reagoi turvapaikanhakijakriisiin. Tieto perustuu Kirkon tutkimuskeskuksen tammi-maaliskuussa 2016 seurakunnille tekemään kyselyyn.

”On ilahduttavaa, että seurakunnat ovat aktiivisesti ja ripeästi ottaneet vastuuta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta ja vuorovaikutuksen edistämisestä paikallisen väestön kanssa. Seurakunnissa on monenlaista osaamista sekä kokemusta, jonka merkitys nousi esiin tässä tilanteessa ”, kirkkohallituksen pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia toteaa.

Hätämajoitusta antoi joka kymmenes seurakunta

Vuoden 2015 loppuun mennessä eri puolille Suomea perustettiin kaikkiaan yli 180 uutta vastaanottokeskusta. Noin joka kymmenes seurakunta antoi tiloja hätämajoituksen järjestämistä varten.

Suurin osa seurakunnista (60 %) antoi tukea organisoimalla tavara- tai vaatelahjoituksia. Yli puolet seurakunnista (53 %) keräsi ylimääräisiä kolehteja turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Joka kymmenes seurakunta lisäsi taloudellista avustusta pakolaiskriisin hoitamiseen Suomessa.

Lukuisat seurakunnat järjestivät yhteisiä tapaamisia tai toimintaa pakolaisille. Yli kolmasosa seurakunnista (38 %) kutsui pakolaisia ja turvapaikanhakijoita seurakunnan yhteisiin hengellisiin tilaisuuksiin. Runsas neljännes seurakunnista (26 %) järjesti pakolaisille ja turvapaikanhakijoille ruokailuja, urheilutapahtumia tai muuta ohjelmaa. Noin joka kuudes seurakunta (17 %) järjesti ystävä- tai tukihenkilötoimintaa.

Kysely lähetettiin kaikkiin vuonna 2015 toimineisiin 412 seurakuntaan. Kyselyyn vastasi 409 seurakuntaa.

Kysely toteutettiin osana kirkon nelivuotiskertomusta varten tehtävää laajempaa seurakuntien toimintaa kartoittavaa tilastokyselyä. Vuosien 2012─2015 nelivuotiskertomus julkaistaan marraskuussa 2016.

Seurakuntien apu turvapaikanhakijoille -tutkimusgrafiikka

Lisätietoja:

Kirkkohallituksen asiantuntija Marja-Liisa Laihia, p. 050 438 0641 (maahanmuuttajatyö)
Johtaja Kimmo Ketola, Kirkon tutkimuskeskus, p. 040 570 1166 (tutkimuksen toteutus)

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs