Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Viron arkkipiispa: Viron kirkollinen elämä pysyy vireänä köyhyydenkin keskellä

Kirkon tiedotuskeskus

Viron arkkipiispa: Viron kirkollinen elämä pysyy vireänä köyhyydenkin keskellä

Tiedote.
Julkaistu: 05.05.2015 klo 10:40
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Viron evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Urmas Viilma vieraili 5.5.2015 Turussa kokoontuvan kirkolliskokouksen avajaisissa. Viilma esitti puheessaan katsauksen Viron kirkon menneisyyteen ja nykypäivän haasteisiin.
 
Virossakaan ei ole valtionkirkkoa, minkä etuna on muun muassa täysi vapaus määrätä kirkon opetuksesta ja kirkollisen elämän järjestämisestä. Haittapuolena on muun muassa, että kirkko joutuu tulemaan toimeen täysin ilman valtion tukea. Valtio ei automaattisesti osta lakiin perustuen kirkolta yhtäkään palvelua eikä tue kirkkoa keräämällä kirkollisveroa.
 
Viilman mukaan on tavallista, että oman perustyönsä rahoittamiseksi sekä palkanmaksun takaamiseksi seurakunta myy metsää tai hakkuuoikeutta tai vuokraa kiinteistöjä sekä peltoalaa maa- ja karjatalouden tarpeisiin.
 
Viilma totesi, että Viron luterilainen kirkko toimii kokonaisuudessaan suhteellisessa köyhyydessä. Työvoima on vähäistä ja palkkataso äärimmäisen alhainen verrattuna naapurikirkkoihin Pohjoismaissa, Keski- ja Länsi-Euroopassa tai kulttuuri- ja opetusalan ammattilaisten keskipalkkaan Virossa. Yhden papin keskipalkka on vain puolet saman paikkakunnan opettajan palkasta.
 
"Kaikki papit ovat ylikuormitettuja, ja suurimmassa osassa maalaisseurakuntia he ovat ainoat työntekijät, jotka ylipäätään saavat työstä säännöllistä palkkaa. Muut työntekijät toimivat seurakunnissa vapaaehtoisina tai heille maksetaan vain työtuntien mukaan. Tämä koskee niin kirkkomuusikoita, lapsi- ja nuorisotyöntekijöitä, suntioita kuin myös kanslian henkilöstöäkin", Viilma kertoi.

Myös Viron kirkko kärsii jäsenkadosta

Haasteista huolimatta Viron kirkon nykytilanteessa on Viilman mukaan paljon myönteistä. Vaikka talous on kiristynyt, Viron kirkolle rahaa lahjoittavien jäsenten määrä on pysynyt suurena.
 
"Edes kaikki Viron poliittiset puolueet yhdessä, mukaan lukien hallituspuolueet, eivät pysty kokoamaan yhtä pitkää nimilistaa säännöllisesti lahjoittavista jäsenistään", Viilma sanoi.
 
Myös kirkollinen elämä on vireää. Viilman mukaan Tallinnassa ja muissa suurissa kaupungeissa sunnuntaijumalanpalvelusten kävijämäärä on vuosi vuodelta kasvanut.
 
Arkkipiispa Viilma kertoi, että virolaiset suhtautuvat kirkkoon positiivisesti tai hyväntahtoisen neutraalisti.
 
"Historiallinen kokemus vahvistaa, että kun maailma on hermostunut ja tulevaisuus epävarma, kirkosta tulee ihmisille linnoitus, josta haetaan turvaa. Usko Jumalaan sekä Hänen armoonsa ja huolenpitoonsa liittyvä toivo antaa jokaiselle rohkeutta kulkea kohti epävarmaakin tulevaisuutta."

Arkkipiispa Viilman puhe on kokonaisuudessaan liitteenä.

 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous kokoontuu Turussa 5.-8.5.2015. Kirkolliskokousta voi seurata Twitterissä #kirkolliskokous

Liitetiedostot

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs