Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Valamon luostari julkaisee harvinaisen kirjan pyhäinjäännöksistä

Valamon luostari

Valamon luostari julkaisee harvinaisen kirjan pyhäinjäännöksistä

Tiedote.
Julkaistu: 24.10.2014 klo 14:00
Julkaisija: Valamon luostari

Julkaisu tapahtuu Helsingin Kirjamessuilla 24.10.2014

 

Marko Mäkinen:
Pyhäinjäännökset
Lintulan ja Valamon luostarien reliikit

 

PYHÄINJÄÄNNÖKSET

Pyhäinjäännökset kuuluvat erottamattomalla ja kiehtovalla tavalla kristinuskon historiaan ja ortodoksisen kirkon elämään, ja muodostavat katkeamattoman, vuosisatojen yli ulottuvan sillan kirkon alkuajoista tähän päivään saakka. Siihen liittyvät myös Suomessa ainutlaatuiset ja tähän asti vähän tunnetut Lintulan ja Valamon luostarien reliikkiaarteet.

Pyhäinjäännökset -teos johdattaa lukijan vaiheikkaalle ja jännittävälle matkalle, jonka aikana tutustutaan Lintulan ja Valamon luostarien reliikkeihin, pyhäinjäännöksiin liittyvään opetukseen ja jumalanpalveluskäytäntöihin. Kirja sisältää aiemmin julkaisematonta kuva-aineistoa. Vastaavaa teosta ei ole aiemmin laadittu. 

Reliikit ovat kiehtova aihe, mutta niihin liittyvät usko, perinteet ja käytännöt voivat tuntua myös vierailta. Lähempi tutustuminen reliikkiteologiaan kuitenkin osoittaa, että pyhäinjäännökset liittyvät kristinuskon historiaan ja kirkon liturgiseen elämään jo varhaisista ajoista lähtien. Näin ollen voidaan sanoa, että reliikkien kunnioittaminen kuuluu kiinteästi kristilliseen uskoon.

 

Valamon ja Lintulan reliikit

Suurimmat reliikkikokoelmat löytyvät usein luostareista. Kirjassa tutustutaan yksityiskohtaisesti Lintulan ja Valamon luostarien reliikki-ikoneihin ja -lippaisiin, joissa on yksittäisten pyhien pyhäinjäännöksiä laskutavasta riippuen yhteensä noin 248. Näistä kirjassa on myös edustava joukko valokuvia. Teoksen lopussa on tiivis hakemisto ja elämäkertateksti jokaisesta pyhästä, jonka reliikki on Lintulan tai Valamon luostarissa. 

Monien muiden luostarien tavoin Lintulan ja Valamon aarteiden joukkoon kuuluu myös Kristukseen ja Neitsyt Mariaan liittyviä pyhäinjäännöksiä. Näitä ovat esimerkiksi Eläväksitekevän Ristin palaset ja Jumalansynnyttäjän viitan kappaleet. Lintulan ja Valamon luostareiden pyhäinjäännökset ovat kooltaan melko pieniä, mutta tällä ei ole kirkon teologian ja uskon näkökulmasta kovin suurta merkitystä.

Reliikit eivät liity pelkästään ortodoksiseen käytäntöön, vaan ovat kiinteä osa kirkon uskoa ja teologiaa,minkä vuoksi pyhäinjäännöksiä ja niihin liittyviä käytäntöjä ei voida hylätä muuttamatta kristillisen ja ortodoksisen uskon sisältöä.

 

Julkaisu Helsingin Kirjamessuilla

Pyhäinjäännökset -teoksen julkaisu tapahtuu Helsingin Kirjamessuilla 24.10.2014. Teoksen kirjoittaja diakoni Marko Mäkinen valmistelee myös väitöskirjaansa pyhäinjäännöksistä. Marko Mäkinen on tavattavissa Helsingin Kirjamessuilla perjantaina 24.10.2014 klo 14-16 Valamon luostarin osastolla 7d40.

Luostarin osastolla voi myös seurata Valamon opiston työnäytöksiä sekä tavata Valamon luostarin väkeä. Myynnissä on ortodoksista kirjallisuutta sekä muita Valamon tuotteita.

 

Lisätietoja:
Marko Mäkinen, puh. 044 513 0467
Arkkimandriitta Sergei, Valamon luostari, puh. 040 566 6642

Kuvien oikeudet: Valamon luostari

 

Liitetiedostot

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Luonnonkauniilla Heinävedellä sijaitseva luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä.

Valamon munkkiluostarin veljestö elää hengellistä yhteisöelämää, joka pohjautuu ortodoksisen kirkon askeesin perintöön. Vanhan perinteen mukaan luostarin tulee elättää itse itsensä. Nykyisin Valamon pääelinkeino on matkailu: luostarissa käy vuosittain kymmeniä tuhansia, ja kaikki matkailusta saadut tuotot käytetään suoraan luostarin ylläpitoon ja kehittämiseen.

www.valamo.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs