Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Uusi Kauneimmat Joululaulut -vihko kolmella saamen kielellä

Suomen Lähetysseura

Uusi Kauneimmat Joululaulut -vihko kolmella saamen kielellä

Tiedote.
Julkaistu: 25.11.2015 klo 08:00
Julkaisija: Suomen Lähetysseura

Uusi Kauneimmat Joululaulut -vihko kolmella saamen kielellä

Suomen Lähetysseura ja Oulun hiippakunta julkaisevat tänä vuonna uuden saamenkielisen Kauneimmat Joululaulut -vihkon. Ensimmäinen saamenkielinen vihko julkaistiin vuonna 2012 Kauneimpien Joululaulujen 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Vihkossa oli lauluja pohjois- ja inarinsaameksi. Viiden vuoden käyttöä varten tarkoitettu vihko riitti juuri ja juuri kolmeksi vuodeksi. Uudessa vihkossa ovat mukana kaikki kolme saamelaiskieltä, myös koltansaame.

– Ensimmäinen vihko sai todella hyvän vastaanoton. Saimme laulaa joululauluja omalla kielellämme samanlaisista vihkoista kuin muutkin, ei vain monisteista, saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio kertoo. Hän on koordinoinut saamelaistyötä Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa vuodesta 2008 Oulun hiippakunnan tuomiokapitulista käsin.

Saamelaiset ovat Euroopan unionin ainoa alkuperäiskansa. Suomessa heitä on noin 9 000. Suomessa puhutaan kolmea saamen kieltä: pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea. Saamelaisten kotiseutualuetta ovat Suomen pohjoisimmat kunnat. Niissä seurakunnat ovat osittain tai kokonaan kaksikielisiä, joten kirkollisia palveluita voi pyytää myös saamenkielellä. Kolttasaamelaiset kuuluvat ortodoksikirkkoon.

Yli 60 prosenttia saamelaisista asuu kuitenkin jo muualla kuin perinteisellä kotiseutualueellaan. Ehkä vähän yllättäen Helsingissä asuu enemmän saamelaisia kuin missään muussa Suomen kunnassa.

– Nämä lauluvihkot mahdollistavat monenlaisen evankeliumin levittämisen. Saamenkieliset laulutilaisuudet houkuttelevat paikalle muitakin kuin saamelaisia ja siten voimme levittää tietoisuutta saamelaiskulttuurista, Erva Niittyvuopio toteaa.

..............

Saamenkielisen Kauneimmat Joululaulut -vihkon julkistus 29.11.

Suomen Lähetysseura ja Oulun hiippakunta julkaisevat uuden saamenkielisen Kauneimmat Joululaulut -vihkon, jossa on joululauluja kaikilla kolmella saamelaiskielellä. Vihko julkistetaan Oulun hiippakunnan piispan adventtivastaanotolla 29.11. klo 12 Piispantalolla.

Kauneimpia Joululauluja lauletaan saamenkielellä

  • Oulussa Oulujoen kirkossa ensimmäisenä adventtina 29.11. klo 18
  • Helsingissä Lähetyskirkossa 4.12. klo 18.45 (Tähtitorninkatu 18)
  • Rovaniemen kirkossa 16.12. klo 19.

Erva Niittyvuopio on mukana kaikissa näissä tilaisuuksissa.

Lisätietoja:
- saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio, puh. 040 7690 044, erva.niittyvuopio@evl.fi
- kampanjakoordinaattori Johanna Lillqvist, puh. 020 7127 246, johanna.lillqvist@suomenlahetysseura.fi
- koltansaamen osalta lisätietoa antaa matkapappi Rauno Pietarinen, puh. 050 3099 120.

Liitetiedostot

Suomen Lähetysseura on vuonna 1859 perustettu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö, joka toimii 30 maassa yhteistyössä paikallisten kirkkojen ja järjestöjen kanssa. Lähetysseura on myös ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö ja yksi Suomen suurimpia kehitysyhteistyöjärjestöjä. www.suomenlahetysseura.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs