Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Uskontoteoria kysyy, millaisia pyhän kokemisen reunaehdot ovat modernissa, maallistuneessa maailmassa.

niin & näin

Uskontoteoria kysyy, millaisia pyhän kokemisen reunaehdot ovat modernissa, maallistuneessa maailmassa.

Tiedote.
Julkaistu: 30.03.2016 klo 08:15
Julkaisija: niin & näin

niin & näin -kirjat

Postuumisti julkaistu Uskontoteoria (1973) on Georges Bataillen vaikutusvaltainen antropologinen tulkinta pyhän kokemuksesta. Bataille oli koko uransa ajan kiinnostunut siitä, miten pyhä voitaisiin kokea modernissa maailmassa. Uskontoteoriassa rakentamassaan mallissa Bataille lähtee liikkeelle ajatuksesta, jonka mukaan ihmisyys syntyi esihistoriassa, kun ihminen irtautui eläimyydestä ryhtymällä tekemään työtä. Samalla ihmiseen jäi kuitenkin vastustamaton himo päästä välineiden ja päämäärien jäsentämän työn maailman ulkopuolelle pyhän, uhraamisen ja erotiikan tapaisten ilmiöiden avulla.

Uskontoteorian taustalla vaikuttavat eritoten Alexandre Kojèven Hegel-tulkinta ja Émile Durkheimin ajattelulle kehkeytyvä ranskalainen antropologian perinne. Bataillen yhtä aikaa filosofinen ja antropologinen tulkinta pyhän kokemuksesta avaa hätkähdyttäviä näköaloja niin juhlimiseen, sotilaallisuuteen kuin teollisuuden syntyynkin – ja kyseenalaistaa perinpohjaisesti vakaumuksen, että ihmiselämän mieli voitaisiin ymmärtää työn, touhun ja päämäärähakuisen toiminnan avulla.

Georges Bataille (1897–1962) oli ranskalainen kirjastonhoitaja, kaunokirjailija, antropologi ja filosofi, jonka eroottiset pienoisromaanit ja ulkoakateemiset tutkielmat ovat vaikuttaneet syvällisesti viime vuosikymmenten mannermaiseen ajatteluun. Omana aikanaan intellektuaalisen elämän marginaalissa puuhannut Bataille on viime aikoina osoittautunut mitä merkittävimmäksi ajattelijaksi, jonka teoretisointeja ei paremmissakaan piireissä ole vara ohittaa. Uskontoteoria johdattaa lukijansa sekä Bataillen ajattelun pääteemoihin että hänen usein unohdettuun systemaattisuuteensa.

 

niin & näin (netn.fi) on vuodesta 1994 ilmestynyt laajan yleisön tiede-, ja kulttuurilehti, jota julkaisee Eurooppalaisen filosofian seura ry. Yhdistys julkaisee myös niin & näin -kirjasarjaa ja pitää yllä filosofian verkkoportaalia Filosofia.fi.

 

Georges Bataille

Uskontoteoria

(Théorie de la religion, 1973)

Suom. Roni Gren

108 sivua

ISBN 978-952-5503-85-2

Hinta 27 €, niin & näin -lehden kestotilaajille 24 €

netn.fi/uskontoteoria

arvostelukappaleet: yhteyspäällikkö Jukka Kangasniemi (jukka.m.kangasniemi@gmail.com)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs