Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Röda Korset ger Åbo ärkestift utmärkelse för arbetet bland asylsökande

Kyrklig tidningstjänst

Röda Korset ger Åbo ärkestift utmärkelse för arbetet bland asylsökande

Pressmeddelande.
Publicerad: 21.03.2016 kl. 10:10
Utgivare: Kyrklig tidningstjänst

Röda Korsets distrikt i Egentliga Finland och Satakunta har 21.3.2016 beviljat Åbo ärkestifts församlingar en utmärkelse som tack för deras samarbete och vilja att hjälpa till i situationen med asylsökandena.

I motiveringarna till utmärkelsen konstateras att församlingarnas fördomsfria vilja att hjälpa har gjort intryck på Röda Korset. Röda Korset tackar också för de församlingsanställdas och frivilligas sätt att kasta sig in i situationen. Allt gott arbete som har gjorts har haft en stor inverkan på helhetssituationen men framför allt lyfter de fram den positiva atmosfären.

Ärkebiskop Kari Mäkinen och biskop Kaarlo Kalliala tar emot utmärkelsen på dagen mot rasism 21.3 klockan 11 i mottagningscentret Turun Mäntykoti (Luolavuorivägen 2, Åbo).

Röda Korsets utmärkelse Fördomsfri föregångare beviljas till företag, samfund och människor som genom sitt agerande har bidragit till att människor behandlas lika i det finländska samhället. Viktigt är att främja positiva attityder och föra en öppen debatt som bygger på fakta.

Biskop Kalliala: Empatin frågar och tentar inte först utan agerar

Biskop Kaarlo Kalliala lyfter fram tre betydande aspekter i församlingarnas och Röda Korsets samarbete.
– Vi har gjort arbetet tillsammans inspirerade och förpliktade av en gemensam hjälpetik. För det andra har beredskapen att genast gripa in och agera har haft sin grund i en klar uppfattning om vad den kristnas uppgift är när den ser en medmänniska i akut behov av hjälp, som inte vet vad den ska ta sig till. Då ska man hjälpa.

– För det tredje behövde motivationen och viljan att hjälpa finna en uttryckskanal. Å ena sidan var den här kanalen samarbetet med framför allt Röda Korset, å andra sidan att hitta konkreta modeller för hur vi agerar och för att riva hinder som vi föreställde oss att fanns i arrangemang och tillstånd, säger Kalliala.

Ärkebiskopen uppmanar församlingarna att sysselsätta asylsökande

Ärkebiskop Kari Mäkinen önskar att församlingar runt om i Finland överväger om de kan erbjuda asylsökande jobb över sommaren. Dessutom uppmuntrar ärkestiftets biskopar församlingarna att i samarbete med Röda Korsets lokalavdelningar aktivt verka för dem som fått plats i kommunen eller fått asyl.

Biskop Kallialas tal finns i sin helhet som bilaga nedan (på finska)

Mera information:
byrå- och kommunikationssekreterare Anna-Liisa Hyrsky-Heikkilä, tfn 040 189 6320

Bilagor

-----

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har ca 4 miljoner medlemmar och är landets största religionssamfund. Kyrkan möter människor i vardag och vid fest, och lyfter fram kristna värderingar i den offentliga diskussionen.

Kyrklig tidningstjänst förmedlar aktuell information om kyrkan till medierna och den stora allmänheten. Kyrkans webbplats finns på adressen evl.fi/svenska.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs