Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Reformaation merkkivuosi näkyy Turussa monin tavoin

Turun kaupunki

Reformaation merkkivuosi näkyy Turussa monin tavoin

Tiedote.
Julkaistu: 19.10.2016 klo 11:30
Julkaisija: Turun kaupunki

Seikkailua, historiaa, armoa ja kulttuuria

Suomen reformaatiokaupunkina ja kirkollisena pääkaupunkina Turulla on erityinen rooli Reformaation merkkivuoden vietossa. Merkkivuoden päätapahtumat järjestetään Turussa. Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen merkkivuosihanke tuo kaupunkiin monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille.  

Merkkivuoden valtakunnallisia avajaisia vietetään Turussa 30.10.2016. Päivä alkaa televisioitavalla juhlajumalanpalveluksella Turun Tuomiokirkossa ja jatkuu koko perheen Missä Mikael? -kaupunkiseikkailulla kirkon ympäristössä ja Aurajoen rannoilla. Juhlaseminaarissa kuullaan puheenvuoroja reformaation jättämistä jäljistä. Ilta päättyy Bachin urkusäveliin. 

Marraskuussa merkkivuoden sisällöt näkyvät 18.–20.11.16 Maata näkyvissä -festareilla, jossa teemana on Lutherin ajatuksiin zoomaava ”Armo”.  Yksi Euroopan suurimmista kristillisistä nuorisotapahtumista tuo Turun HK-Areenalle tuhansia nuoria, suomalaisia ja kansainvälisiä huippuartisteja sekä rohkeaa puhetta elämästä ja uskosta.

Maaliskuussa 15.3.2017 Turku on osa kansainvälistä tapahtumasarjaa, kun Euroopan halki matkannut reformaatiorekka parkkeeraa Tuomiokirkkotorille. Yhteensä 19 maassa ja 68 kaupungissa vierailevan rekkakiertueen teemana on ”Tarinat matkalla”. Turun pysäkillä kerätään ja jaetaan tarinoita suomalaisten kulttuurisista ja hengellisistä juurista.

Huhtikuussa 3.-9.4.2017 Turun seudulla vietetään Agricola-viikkoa, jonka teemoina ovat äidinkieli ja viestintä. Teemaviikon ohjelmaan kuuluu muun muassa musiikkia, nukketeatteria, runonlausuntaa, luentoja ja Agricola-messu Turun tuomiokirkossa. Silloin palkitaan myös yläkoulujen Uusi Agricola -kilpailun voittajat.

Toukokuiset ekumeeniset Kirkkopäivät 19.–21.5.2017 kokoavat yhteen eri tavoin ajattelevia ja uskovia. Valtakunnallisen kaiken kansan kaupunkifestivaalin ohjelma on syntynyt yhteistyössä ekumeenisten toimijoiden kanssa. Viikonloppuun mahtuu myös monipuolista ajankohtais- ja kulttuuriohjelmaa.

Kesällä reformaation teemat näkyvät myös Keskiaikaisilla markkinoilla sekä Naantalin ja Turun musiikkijuhlilla.

Reformaation merkkivuosi huipentuu valtakunnalliseen pääjuhlaan 5.11.2017 Turussa.

Monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille

Merkkivuoden värikäs ohjelma Turun seudulla on syntynyt laaja-alaisen toimijajoukon yhteistyönä. Kaupungin eri toimialojen, seurakuntien ja yliopistojen lisäksi mukana on erilaisia kulttuurialan toimijoita, järjestöjä ja kristillisiä yhteisöjä. Ohjelmasta löytyy jokaiselle jotakin:

Kulttuurinnälkäisille merkkivuosi tarjoaa hyvin vanhaa ja aivan uutta musiikkia, näytelmiä, nukketeatteria, uutuuskirjoja, yhdessä syömistä ja laulamista, runotapahtumia, kuvataidetta ja elämyksellisiä opaskierroksia.

Tiedonjanoisille luvassa on luentoja ja seminaareja reformaation historiasta ja sen merkityksestä nykypäivänä. Pohjoinen reformaatio -tietokirja, Turun linnan näyttely ”Valtapeliä – Reformaatio Suomessa” ja muut teemanäyttelyt tarjoavat tuhdin ja monialaisen tietopaketin reformaation ajatusten leviämisestä näillä seuduilla. Kirkonrotta muistelee -lastennäyttely avaa reformaation ajatuksia elämyksellisesti ja lapsille ymmärrettävällä tavalla.   

Seikkailunhaluisia kutsutaan koko perheen Missä Mikael? -kaupunkiseikkailuun, joka vie aikamatkalle Agricolan jalanjäljillä ja reformaation teemoissa. Virtuaaliseen seikkailuun voi lähteä lisätyn todellisuuden Sanan seppä -sovelluksen kautta, joka tarjoaa Tuomiokirkossa näkymän siihen, miten reformaatio muutti tavallisen turkulaisen elämää. Agricola-mobiilipelissä seikkaillaan yhdessä Turun Mikaelin kanssa ja opitaan samalla jotakin suomen kielestä, Turusta ja reformaatiosta. 

Juuriaan etsiville tarjolla on keskustelua ja pohdintaa suomalaisten kulttuurisista ja uskonnollisista juurista. Eri-ikäisiä turkulaisia kutsutaan pohtimaan omia juuriaan, oman perheen ja suvun historiaa ja yli sukupolvien kantaneita arvoja ja ajatuksia. Juuritarinoita kootaan tekstien, kuvien ja videoiden muodossa.

Armoa kaipaaville merkkivuosi tuo hiljentymistä, teemajumalanpalveluksia ja erilaisia hengellisiä tapahtumia. Seurakuntien ja muiden kristillisten toimijoiden järjestämissä tilaisuuksissa pohditaan Lutherin hengellisiä löytöjä, syödään ja lauletaan yhdessä sekä luodaan visiota uuden sukupolven seurakunnasta. 

Teesinnaulaajille ja maailmanparantajille merkkivuosi tarjoaa tilaisuuden keskustella ja väitellä, haastaa ja kyseenalaistaa, kuunnella ja oppia, visioida ja muuttaa maailmaa. 

Turun Mikaelilta menovinkkejä

Merkkivuoden kuvitushahmo Turun Mikael seikkailee tapahtumissa ja Turun katukuvassa ja jakaa merkkivuoden menovinkkejä Facebook-profiilissaan. Merkkivuoden sisällöistä ja tapahtumista voi lukea osoitteista reformaatio2017.fi ja facebook.com/turunmikael

Turun Mikaelin piirroskuva "Kutsuva-Mikael_final" liitteenä.

Lisätietoja

Reformaation merkkivuoden projektikoordinaattori Katariina Ylikännö
Turun kaupunki ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä
katariina.ylikanno@evl.fi
Puh. 040 341 76 49

     

Liitetiedostot

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs