Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Pro ecclesia –mitalin saa viisi kirkollista vaikuttajaa

Kirkon tiedotuskeskus

Pro ecclesia –mitalin saa viisi kirkollista vaikuttajaa

Tiedote.
Julkaistu: 13.11.2015 klo 08:53
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Kirkkohallitus jakaa Pro ecclesia -mitaleita viidelle kirkon työssä ansioituneille vaikuttajalle vuonna 2015. Mitalien saajat ovat hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja, dosentti Matti Ketonen, kirkkoherra Pertti Simola, kotimaantyönjohtaja Erkki Puhalainen, seurakuntaneuvos Eevi Väistö ja erikoislääkäri Liisa Lahti. Hiippakuntien piispat luovuttavat Pro ecclesia -mitalit tuomiokapitulien istunnoissa adventin aikaan.

Sääntöjen mukaan kirkkohallitus voi myöntää Pro ecclesia -mitalin kirkon työssä erityisen ansioituneelle henkilölle. Aiemmin mitali on ollut nimeltään Seurakuntatyön kunniamerkki.

Perustelut Pro ecclesia -mitalien myöntämiselle

Matti Ketonen on toiminut seurakunnallisissa luottamustehtävissä paikallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla lähes 40 vuoden ajan. Hän on ollut kirkkovaltuuston, kirkkoneuvoston ja seurakuntaneuvoston jäsenenä Joensuussa, Ilomantsissa ja Pyhäselässä 38 vuoden ajan. Joensuun seurakuntayhtymän luottamushenkilöiden puheenjohtajistossa hän on toiminut yhtäjaksoisesti yli 20 vuoden ajan. Tällä hetkellä hän on Joensuun seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana. Aiemmin hän on ollut kirkkovaltuuston puheenjohtajana kolmen kauden ajan. Kirkolliskokousedustajana Ketonen on toiminut vuodesta 2004 lähtien. Perustevaliokunnassa hän on ollut vuodesta 2004 alkaen ja valitsijamiehenä vuosina 2008-2011. Lisäksi Matti Ketonen on toiminut Kuopion hiippakunnan hiippakuntavaltuutettuna vuodesta 2004 alkaen ja hiippakuntavaltuuston puheenjohtajana vuodesta 2012 lähtien.

Pertti Simola on vaikuttanut kirkossa pappina liki 40 vuoden ajan, ja tästä 25 vuoden ajan Malmin seurakunnan kirkkoherrana. Lisäksi Simola on hoitanut kirkollisia luottamustehtäviä 15 vuoden ajan. Paikallisseurakuntatasolla hän on toiminut Helsingin seurakuntayhtymässä yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajana 2001-2014. Alueellisesti hän on toiminut Helsingin hiippakunnan hiippakuntavaltuuston jäsenenä vuodesta 2004 lähtien. Kirkolliskokousedustajana Simola on ollut vuodesta 2000 lähtien. Kirkolliskokouksen talousvaliokunnassa hän on ollut samoin vuodesta 2000 lähtien ja vuodesta 2008 lähtien talousvaliokunnan puheenjohtajana. Lisäksi hän on toiminut valitsijamiehenä vuodesta 2004 lähtien, ja tätä ennen varavalitsijamiehenä yhden kauden ajan.

Erkki Puhalainen on hoitanut kirkollisia luottamustehtäviä lähes 40 vuoden ajan. Hän toimii kirkolliskokousedustajana nyt kolmatta kauttaan, ja on ollut mukana perustevaliokunnassa kaikkina toimintakausinaan. Alueellisella tasolla Puhalainen on toiminut Lapuan hiippakunnan hiippakuntavaltuuston varajäsenenä vuodesta 2012 lähtien. Paikallisella tasolla Puhalainen on toiminut Jyväskylän seurakunnassa kirkkovaltuustossa, kirkkoneuvostossa ja useissa eri toimikunnissa jo liki 40 vuoden ajan. Parhaillaan Puhalainen toimii Jyväskylän seurakunnan kirkkovaltuuston varapuheenjohtajana, kirkkoneuvoston jäsenenä, yhteisen seurakuntapalvelun johtokunnan varapuheenjohtajana, sekä Säynätsalon paikallisseurakunnan alueneuvoston puheenjohtajana.

Eevi Väistö on ollut kirkollisella kentällä aktiviinen toimija jo lähes 40 vuoden ajan. Hän on toiminut Kiihtelysvaaran seurakunnan kirkkovaltuustossa 25 vuoden ajan ja kirkkoneuvostossa 14 vuoden ajan, molemmissa vuodesta 1979 lähtien. Lisäksi hän on toiminut Joensuun seurakuntayhtymässä yhteisen kirkkoneuvoston jäsenenä 2005-2014, ja yhteisessä kirkkovaltuustossa vuodesta 2007. Yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtajana hän toimii parhaillaan kolmatta kauttaan. Väistö on ollut Kuopion hiippakunnan hiippakuntavaltuutettuna vuodesta 2007 lähtien. Kirkolliskokousedustajana ja hallintovaliokunnan jäsenenä hän on toiminut vuodesta 2008 lähtien.

Liisa Lahti on hoitanut kirkollisia luottamustehtäviä niin ikään paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Lahti on toiminut Oulun seurakuntayhtymässä yhteisen kirkkovaltuuston jäsenenä vuodesta 1995 lähtien, paikallisessa Karjasillan seurakunnassa seurakuntaneuvostossa 1995 - 1998, sekä Maikkulan alueen alueneuvostossa ja -työryhmässä 2001-2006. Lahti on ollut Oulun hiippakunnan hiippakuntavaltuuston jäsenenä vuodesta 2012 lähtien, sekä Oulun hiippakunnan kasvatustoiminnan neuvottelukunnan jäsenenä vuodesta 2013 lähtien. Lahti on toiminut kirkolliskokousedustajana vuosina 2000-2011, jonka ajan hän on toiminut myös yleisvaliokunnassa. Lisäksi Lahti on antanut erikoislääkärin ammattitaitoaan kirkon hyväksi toimimalla kirkon vammaistyön neuvottelukunnassa vuosina 2009-2012.

Lisätiedot:
Kansliapäällikön toimisto, toimistosihteeri Hanna Halonen, hanna.halonen@evl.fi, p. 040 142 6664

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs