Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Piispa Kalliala: Oikeudenmukaisuuden ja reiluuden pitää ulottua jokaiseen

Kirkon tiedotuskeskus

Piispa Kalliala: Oikeudenmukaisuuden ja reiluuden pitää ulottua jokaiseen

Tiedote.
Julkaistu: 06.12.2015 klo 12:00
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

”Onko omassa maassamme edelleen taloudellista pohjaa ja poliittista tahtoa kaikkien hyvinvoinnille, saadaanko Euroopassa elää pelkäämättä ja rauhassa, kestääkö luomakunta ihmiskunnan tuottamaa rasitusta?”

Näitä kysymyksiä Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala pohti Helsingin tuomiokirkossa 6.12.2015 pitämässään itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksen saarnassa.

Piispa Kalliala muistutti, että itsenäisyyspäivä korostaa yhteisyyttä.

”Se kokoaa yhteisten lippujen alle, muistuttaa, että mikään ei ole olennaisempaa kuin se, että ketään jätetä. Oikeudenmukaisuuden ja reiluuden pitää ulottua jokaiseen.”

”YK:n kestävän kehityksen ohjelman (2030) iskulauseena on No one left behind – Ketään ei jätetä. Jokaisen suomalaisen korvissa nuo iskusanat kaikuvat oudon tuttuina. Me olemme tottuneet ilmaisemaan yhteisyyttämme toistamalla sotien aikana rintamalla kiteytynyttä lupausta ja sääntöä: kaveria ei jätetä.”

”Kansat ovat rinnakkaisia ja maailma kuuluu yhteen. Siksi myös ”Lähi-idän asia on meidän”. Se ei ole vain huolestumisen aihe, se haastaa myös kantamaan vastuuta ja auttamaan”, piispa Kalliala totesi.

”Samaan tapaan kuin israelilaiset eivät ole ”sen kummempia kuin nubialaiset”, samaan tapaan emme myöskään me ole sen kummempia kuin ketkään muutkaan. Juuri siksi, ettei kukaan ole toistaan kummempi, oikeudenmukaisuuteen ja reiluun peliin kehottava kultainen sääntö on aina voimassa. Jeesus muotoili sen näin (Lk 6:31): Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille. Ellei Suomi olisi itsenäinen, vakaa, rauhallinen ja turvallinen ja pakenisit sieltä, miten toivoisitkaan itseäsi kohdeltavan?”

Piispa Kaarlo Kallialan itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksen saarna kokonaisuudessaan liitteenä.

Liitetiedostot

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs