Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Påsken i radio, tv och på webben

Kyrklig tidningstjänst

Påsken i radio, tv och på webben

Pressmeddelande.
Publicerad: 18.03.2016 kl. 15:23
Utgivare: Kyrklig tidningstjänst

På söndag firar vi palmsöndagen som inleder stilla veckan. Inför och under påsken ordnas gudstjänster, andakter, gemensamma måltider och andra evenemang i församlingarna runt om i Finland. Vi kan också ta del av påskens berättelser via radion, tv och på webben.

På palmsöndagen sänds gudstjänsten i Radio Vega från Esse kyrka. Familjegudstjänsten tillsammans med Esse församling berättar om när Jesus rider in i Jerusalem på en åsna och blir mottagen som en kung.

I gudstjänsten är Kaj Granlund liturg och predikant, Bill Ravall är organist. Christel Gunell läser söndagens texter och barnkören och söndagsskolorna medverkar med sång.

Människoöden och känslor under stilla veckan

Under aftonandakterna i Stilla veckan, eller Stora veckan som de ortodoxa kallar den, kommer biskop emeritus Gustav Björkstrand att låta radiolyssnarna möta de olika gestalterna i passionshistorien; Petrus, Judas, Pilatus, Herodes, Barabbas och naturligtvis centralgestalten Jesus. 

I Andrum funderar församlingspastor Fred Wilen över de känslor och tankar dagarna i Stilla veckan, till exempel mulimåndag och dymmelonsdag skapar hos oss.

Berättelser om under och glädje i påskveckan

I påskveckans aftonandakter berättar Gunborg Lindqvist om människor som minns påskens händelser, soldaten vid graven, Maria från Magdala med flera.

I Andrum tänker Hedvig Långbacka på glädje som föds av tro, hopp och vår – sprudlande glädje, innerlig glädje, glädje trots allt och glädjen i att dela med sig av välsignelser.

Vi firar påsk #vidsammabord

I stilla veckan och påskhelgen berättar några personer om vad som för dem är det viktiga i påskfirandet och vad som skapar påskstämning. Berättelserna delas på Facebook och Instagram inför och i påskhelgen med hashtaggen #vidsammabord.

Det går också att följa med berättelserna från palmsöndag till och med annandag påsk på Facebooksidan Påsken och på kyrkans Instagramkonto.

Att avsluta fastan med att äta tillsammans är en gammal kristen tradition. I många församlingar ordnas måltider och möjlighet att samlas vid samma bord, i och efter midnattsmässan eller påskdagens mässa. Församlingarnas evenemang Vid samma bord delas under hashtaggarna #samassapöydässä och #vidsammabord.

Påskens tv-gudstjänster – från korsfästelse till uppståndelse

I påskhelgen sänder Yle Fem gudstjänster på långfredag och påskdagen med Karleby svenska församling. Annandag påsk firas med påsksånger under temat från död till liv i en konsert från Korsholms kyrka som bandades ifjol.

På långfredagen följer vi Jesus sista timmar innan korsfästelsen med bibelläsning, sång och bön i Karleby sockenkyrka. I gudstjänsten är Per Stenberg liturg, Jan Nygård medverkar med aktläsning och kyrkokören sjunger under ledning av Kristina Klingenberg. I gudstjänsten medverkar Joanna Hanhikoski med cello. För tv-regin svarar Rufus Hedengren.

Påskdagen handlar om Jesus seger över döden. Uppståndelsen firas med körer, stråkkvartett och trumpeter i Karleby sockenkyrka. I gudstjänsten är Peter Silfverberg liturg och Per Stenberg predikar. Församlingens barnkör, kyrkokör och kören Paletten sjunger under ledning av Kristina Klingenberg och Ingmar Byskata. Organist är Hannes Uunila. För tv-regin svarar Bengt Klemets.

Påsksånger – från död till liv

På annandag påsk sänder Yle Fem programmet Påsksånger – från död till liv som spelades in i Korsholms kyrka påsken 2015. I programmet medverkar kyrkosångaren och kantorn Kristoffer Streng. Han ackompanjeras av Stefan Jansson på flygel. I programmet medverkar violinisten Erik Nygård och manskören Church Hill Boys från Vörå församling.

Radio Vega:
Palmsöndag, familjegudstjänst med Esse församling 27.3 klockan 13.03
Stilla veckan, Andrum 21–24.3 klockan 6.54 och 9.10
Stilla veckan, aftonandakter 21–25.3 klockan 19.15
Påskveckan, Andrum 29.3–1.4 klockan 6.54 och 9.10
Påskveckan, aftonandakter29.3–1.4 klockan 19.15

Yle Fem:
Långfredag 25.3 kl. 15.05 i Yle Fem och på Arenan i 30 dagar.
Påskdagen 27.3 klockan 14.20 i Yle Fem, repris 30.3 klockan 15.25 och på Arenan i 30 dagar.
Radio Vega 27.3 klockan 13.03
Annandag påsk 28.3 klockan 16.25 i Yle Fem och på Arenan i 30 dagar.

Facebooksidan Påsken

Kyrkans instagramkonto

Mera information:
ledande sakkunnig för kommunikation, Lucas Snellman, tfn tfn 050 5668 230, lucas.snellman@evl.fi

Bifogat finns ett fotografi från Karleby sockenkyrka. Fotograf: Leif Lindgren.

Bilagor

-----

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har ca 4 miljoner medlemmar och är landets största religionssamfund. Kyrkan möter människor i vardag och vid fest, och lyfter fram kristna värderingar i den offentliga diskussionen.

Kyrklig tidningstjänst förmedlar aktuell information om kyrkan till medierna och den stora allmänheten. Kyrkans webbplats finns på adressen evl.fi/svenska.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs