Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Påsk i församlingarna: Vid samma bord

Kyrklig tidningstjänst

Påsk i församlingarna: Vid samma bord

Pressmeddelande.
Publicerad: 18.03.2016 kl. 10:06
Utgivare: Kyrklig tidningstjänst

Det är en gammal kristen tradition att man äter tillsammans då fastan avslutas på påsken. Åtminstone 30 evangelisk-lutherska församlingar ordnar under påsken evenemang där man äter tillsammans efter gudstjänsten, antingen på påsknatten eller på påskdagen.

Hur man genomför evenemanget varierar. I många församlingar ber man dem som deltar att hämta med något till den gemensamma måltiden. I år har festen som avslutar fastan också fått mera moderna former. Till exempel i församlingen i Lundo tillreds måltiden av asylsökande.

Påskens berättelser och evenemang syns i sociala medier på den gemensamma hashtaggen #vidsammabord, på finska #samassapoydassa.

Att äta vid samma bord är att dela mat, dryck, tid och berättelser. Runt det gemensamma bordet skapas en gemenskap. Man knyter kontakter och får en känsla av gemenskap i en värld där individualismen är påtaglig. Att äta vid samma bord är ett bra sätt att lära känna nya människor.

Då vi äter tillsammans utmanas vi också att tänka på hur vi kan dela maten och gemenskapen mera jämlikt i vår värld så att det räcker åt alla.

Mat och ekologisk mat har också varit temat för ekofastekampanjen som avslutas med påskens fest.

Bordet dukas av asylsökande

I Littois by i Lundo äter man syrisk mat tillsammans på påsknatten. Festmåltiden under evenemanget Vid samma bord tillreds av Ahmad Saleh som flytt från Syrien och bor i Littois. Han tillreder måltiden tillsammans med sina syriska och irakiska vänner som också är asylsökande.

Saleh känner inte från tidigare till kristna traditioner och han väntar nyfiket på att få uppleva festen och påskfirandet. I Syrien har gemensamma måltider stor betydelse.

– Om någon hälsar på mig hemma i Syrien kan han inte gå inte gå innan vi har ätit tillsammans. Jag är glad för att vi kan äta tillsammans. Det bästa som finns är att äta tillsammans, säger Saleh och berättar om sina förväntningar inför påsknattens måltid.

– Jag hoppas att människorna tycker om maten och att vi kan samtala med varandra. Jag hoppas att tillfället kan vara befriande för relationerna mellan lokalinvånarna och flyktingarna.

Mera information:
Kampanjen Samassa pöydässä, kampanjchef Hanna Piira, Kyrkans informationscentral, tfn 050 351 8381, hanna.piira@evl.fi
Kampanjen på svenska #vidsammabord, ledande sakkunnig för kommunikation Lucas Snellman, tfn 050 5668 230, lucas.snellman@evl.fi

Förteckning över församlingar som meddelat att och när de deltar i evenemanget Vid samma bord.

Evenemanget Samassa pöydässä i Lundo, kyrkoherde Risto Leppänen, tfn 050 326 9001, risto.leppanen@evl.fi

-----

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har ca 4 miljoner medlemmar och är landets största religionssamfund. Kyrkan möter människor i vardag och vid fest, och lyfter fram kristna värderingar i den offentliga diskussionen.

Kyrklig tidningstjänst förmedlar aktuell information om kyrkan till medierna och den stora allmänheten. Kyrkans webbplats finns på adressen evl.fi/svenska.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs