Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Opinnäytetyö: Selkeää ja käytännönläheistä tietoa hautausmaasuunnittelusta

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Selkeää ja käytännönläheistä tietoa hautausmaasuunnittelusta

Tiedote.
Julkaistu: 27.11.2012 klo 15:25
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hautausmaasuunnitteluprosessi vaatii monialaista osaamista ja käytännön kokemusta. Suunnitteluprosessiin tulee varata riittävästi aikaa, jotta saadaan aikaan onnistunut ja kaikkia käyttäjäryhmiä tyydyttävä lopputulos. Hautausmaasuunnitteluprosessin vaiheita teorian ja käytännön kannalta on tutkinut Sari Paalijärvi opinnäytetyössään. Paalijärvi valmistui Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta hortonomiksi (AMK) marraskuussa 2012.

Hautausmaasuunnitteluprosessissa on monia hallinnollisia käsittelyjä, joihin vaaditaan selvityksiä, lupia ja lausuntoja. Hallinnolliset käsittelyt hidastavat suunnitteluprosessin kulkua. Suunnittelijan tulee olla tietoinen vaadittavista käsittelyistä, jotta hanke ei viiväistyisi enempää kuin on välttämätöntä.

Suunnittelijan tulee tiedostaa tekijät, joilla on vaikutuksia itse suunnitelman laadintaan. Koska hautausmaita suunnitellaan useille kymmenille, jopa sadoille vuosille, on suunnittelijan osaaminen ja ammattitaito tärkeä osa kokonaisuutta.

Tuhkaus muuttaa hautausmaiden ilmettä

Arkkuhautaus asettaa mitoituksellisia vaatimuksia koneellisen haudankaivun myötä hautausmaan suunnittelijalle. Tuhkaus hautausmuotona yleistyy ja vaikuttaa tulevaisuuden hautausmaiden ilmeeseen. Uurnahauta-alueet eivät aseta suunnittelijalle mitoituksellisia haasteita, kuten arkkualueet, joten suunnittelijalla on vapaammat mahdollisuudet suunnitellla muotokieleltään vaihtelevia hautausmaita perinteisten suoralinjaisten persoonattomien arkkualueiden rinnalle. Tuhkaus tuo tulleessaan hautausmaille myös muistolehdot, sirottelualueet ja kolumbaariot.

Käytännönläheinen opas hautausmaasuunnitteluun

Opinnäytetyötä voidaan hyödyntää opiskelun materiaalina, koska työ sisältää tietoa hautausmaan suunnitteluprosessista selkeästi ja käytännönläheisesti. Työstä hyötyvät myös useat tahot, jotka työskentelevät hautausmaaympäristössä, seurakunnan hallinnollisella puolella tai suunnittelijan asemassa.

Lisätietoja
Sari Paalijärvi, sp. sari.paalijarvi(at)saunalahti.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs