Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Ministeri Päivi Räsänen: Avioliittolain muutos haastaa kirkon merkittävällä tavalla

Kirkon tiedotuskeskus

Ministeri Päivi Räsänen: Avioliittolain muutos haastaa kirkon merkittävällä tavalla

Tiedote.
Julkaistu: 05.05.2015 klo 14:50
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) toi 5.5.2015 valtioneuvoston tervehdyksen Turussa kokoontuvaan kirkolliskokoukseen.
Toimitusministerin ja valtioneuvoston asettaman kirkolliskokousedustajan roolissa Räsänen piti puheen, jossa hän muun muassa otti kantaa kirkon yhteisövero-osuuden korvaamiseen valtion rahoituksella, kirkon merkitykseen yhteisöllisyyden rakentajana, uskonnonvapauteen ja tasa-arvoisen avioliittolain kirkolle asettamiin haasteisiin.

Valtion rahoitukselle kiitoksia

Räsänen kiitteli uutta rahoitusmallia, joka astuu voimaan vuoden 2016 alussa.

"Pidän merkittävänä sitä, että euromääräinen summa on hyvin poikkeuksellisella tavalla kirjattu lakipykälään ja sidottu kuluttajahintaindeksiin. Se on omalta osaltaan turvaamassa jatkossa kirkolle aiempaa vakaamman korvauksen kirkon yhteiskunnallisten tehtävien hoidosta", Räsänen kommentoi yhteisöveron korvaamista valtion rahoituksella.

Yhteisöllisyydestä Räsänen totesi, ettei se synny poliitikkojen päätöksillä tai viranomaisten toimenpiteillä.

"Voisiko kirkko auttaa löytämään uudelleen sitä lähimmäisyyttä ja yhteisöllisyyttä, joka ennen oli suomalaisille niin tavallista? Olisiko tässä myös kirkon mahdollisuus löytää uudelleen yhteys niihin ihmisiin, jotka ovat vieraantuneet kirkosta?", Räsänen pohti.

Räsäsen mukaan kansankirkon vahva asema toimii parhaimmillaan myönteisen uskonnonvapauden turvaajana.

"Kirkon pirstoutuminen ja siitä seuraava aseman heikkeneminen johtaisivat voimistuviin vaatimuksiin yhteiskunnan uskonnollisesta neutraliteetista. Sen myötä vaikeutuisi myös muiden uskonnollisten yhdyskuntien ja yhteisöjen asema."

"Kirkon vahvistettava identiteettiään"

Räsänen otti puheessaan esiin myös tässä kirkolliskokouksessa käsiteltävän edustaja-aloitteen, jossa ehdotetaan arviointiprosessin käynnistämistä avioliittolain muuttamisen vaikutuksista kirkkoon ja kirkon vihkimiskäytäntöihin.
Räsänen totesi, että Pohjoismaissa yhteiskunnan avioliittolainsäädäntö ja kirkon avioliittokäsitys ovat kulkeneet käsi kädessä vuosisatoja.

"Siksi ei ole ihme, että on hyvin vaikeaa jättää hyvästit tälle yhteydelle, jos avioliittolain muuttaminen sukupuolineutraaliksi etenee loppuun asti", Räsänen sanoi.

Räsäsen mukaan avioliittolain muutos tulee haastamaan kirkon eri tavalla kuin mikään aiempi yhteiskunnallinen muutos.

"Siitä selvitäkseen kirkon tulee vahvistaa identiteettiään itsenäisenä kristillisenä yhteisönä, kuten kirkkolaissa on linjattu. Kirkon sisällä tarvitaan rohkeutta säilyttää linjansa avioliitosta yhden naisen ja yhden miehen liittona, kun paine näistä luopumiseen kasvaa", Räsänen sanoi.

Kirkon virallinen avioliittokäsitys perustuu tällä hetkellä miehen ja naisen väliseen liittoon. Avioliitosta on kuitenkin erilaisia käsityksiä ja keskustelu siitä jatkuu kirkon sisällä.

Liitetiedostot

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs