Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Ministeri Grahn-Laasonen kirkolliskokouksessa: Vihapuheen yleistyminen on repivä ja raastava ilmiö

Kirkon tiedotuskeskus

Ministeri Grahn-Laasonen kirkolliskokouksessa: Vihapuheen yleistyminen on repivä ja raastava ilmiö

Tiedote.
Julkaistu: 10.05.2016 klo 14:47
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili kirkolliskokouksessa 10.5.

Ministeri totesi pitämässään puheessa, että taloustilanteen tuomat haasteet, yhteiskunnan nopeaan muutokseen liittyvät epävarmuudet ja pakolaistilanne ovat luoneet Suomessa ja muualla Euroopassa kasvualustaa vihamieliselle kielenkäytölle, ääriasenteille ja jyrkille vastakkainasetteluille.

”Vihapuhe kohdistuu erilaisiin kansalaisryhmiin, vähemmistöihin ja yksilöihin. Se horjuttaa luottamuksen ja turvallisuuden tunteen perusteita. Viime aikoina yhä useammin vihapuhe on kohdistunut uskonnollisiin vähemmistöryhmiin. Aggressiivinen meuhaaminen netissä, kaduilla ja jopa arkipäiväisissä kohtaamisissa on lisääntynyt. Vihapuheen yleistyminen on toinen toisiamme ja koko yhteiskunnan kudosta repivä ja raastava ilmiö”, sanoi Grahn-Laasonen.

”Luottamus ja kansalaisten keskinäinen kunnioitus ovat olleet Suomen hyvinvoinnin perustekijöitä. Vihapuhe ja rasismi merkitsevät, että tietyt ihmisryhmät joutuvat elämään ilmapiirissä, jossa avoimesti kiistetään ryhmän jäsenten asema tasavertaisina yhteisön jäseninä.  Haluan lähettää selvän yhteisen viestin: tällaista emme voi hyväksyä”, totesi Grahn-Laasonen.

Ministeri muistutti, että kirkolla on tärkeä rooli vihapuheen torjumisessa.

”Rakkauden kaksoiskäskyn ja kultaisen säännön tulisi ohjata suhtautumistamme toiseen ihmiseen, riippumatta tämän alkuperästä, ihonväristä tai uskonnosta. Lisäksi kristillisen uskon mukaan hengen hedelmiä, ominaisuuksia, jotka näkyvät meidän jokapäiväisessä elämässämme, ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. Nämä ovat tärkeitä arvoja muistettavaksi ihan joka päivä.”

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on käynnistetty laaja ohjelma vihapuheen ja rasismin estämiseksi ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistämiseksi. Yhtenä osana ministeriön toimenpideohjelmaa on uusi valtionavustusmääräraha uskontojen vuoropuhelun edistämiseen.

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen on YLE Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa haastateltavana kirkollisiin asioihin liittyen sunnuntaina 15.5. klo 12.15.

Kirkolliskokous on koolla Turussa maanantaista perjantaihin 9.–13.5.2016. Nyt alkava istuntokausi päättyy 30.4.2020. Kirkolliskokousta voi seurata Twitterissä #kirkolliskokous. Kirkolliskokouksen täysistunnot videostreemataan 11.-13.5, lähetystä voi seurata osoitteessa  sakasti.evl.fi/kirkolliskokous.

Tutustu kirkolliskokousedustajiin Ehdokasgalleriassa

Kirkolliskokouksen verkkosivut 

Lisätietoja:
tiedotuspäällikkö Eeva-Kaisa Heikura, (9.–13.5.), p. 040 688 1421, eeva-kaisa.heikura@evl.fi
tiedottaja Petra Honkaranta-Siivari (9.–13.5.), p. 040 142 5185, petra.honkaranta-siivari@evl.fi
tiedottaja Essi Ylärakkola (11.–13.5.), p. 040 142 4897, essi.ylarakkola@evl.fi
informatör Åsa Holmvik (9.–13.5.), p. 040 581 1815, asa.holmvik@evl.fi

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs