Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Ministeri Grahn-Laasonen kiittää kirkkoa turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta

Kirkon tiedotuskeskus

Ministeri Grahn-Laasonen kiittää kirkkoa turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta

Tiedote.
Julkaistu: 03.11.2015 klo 15:12
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kiitti kirkkoa ripeästä reagoinnista turvapaikanhakijoiden tarpeisiin. Kirkollisista asioista vastaava ministeri toi valtioneuvoston tervehdyksen kirkolliskokoukselle, joka on koolla Turun kristillisellä opistolla 3.-6.11.

”Kirkko ja seurakunnat ovat olleet tärkeässä roolissa tänä syksynä, kun Suomi on ollut pakolaiskriisin ja turvapaikanhakijoiden määrän kasvun myötä uuden edessä. Kun tilanne oli hyvin akuutti, monissa seurakunnissa tilanteeseen tartuttiin heti ja kyselemättä. Esimerkiksi hätämajoitusta seurakuntien tiloihin on saatu monissa paikoissa järjestymään jopa muutamien tuntien varoitusajalla”, Grahn-Laasonen sanoi.

Ministeri totesi, että kiristyneessä keskusteluilmapiirissä kirkon vaikuttajien puheenvuorot lähimmäisen auttamisesta ja ihmisarvosta ovat tärkeitä.

”Se miten kovaa kieltä turvapaikanhakijoista on käytetty ja millaisiin vihatekoihin ihmiset ovat pahimmillaan ryhtyneet, vaatii meitä löytämään vastauksia kysymykseen: miksi näin? Mitä voimme tehdä, jotta osaisimme elää yhdessä tilanteessa, jossa Suomi pakolaistilanteen myötä pysyvästi muuttuu?”

”Kirkolla on edelleen suuri merkitys asenneilmapiirin muovautumisessa, niin on ollut historiassa, niin on edelleen. Uskon, että tänäkin päivänä kirkon edustajat voivat viisailla sanoilla ja esimerkin voimalla olla tärkeitä arvovaikuttajia”, Grahn-Laasonen sanoi.

Kirkko mukaan norminpurkutalkoisiin

Ministeri nosti esiin myös kirkollisen lainsäädännön raskauden ja kutsui kirkon mukaan hallituksen norminpurkutalkoisiin.

”Tänä lyhyenä aikana, jona olen toiminut kirkollisasioista vastaavana ministerinä, eduskunnalle on annettu jo kaksi hallituksen esitystä kirkkolain muuttamisesta. Edellisellä vaalikaudella kirkkolakia muutettiin kahdeksan kertaa”, Grahn-Laasonen sanoi.

Tällä hetkellä pienetkin uudistukset kirkon hallinnossa ja toiminnassa edellyttävät kirkkolain muuttamista. Grahn-Laasosen mukaan kirkon piirissä kannattaisi miettiä, ovatko kaikki kirkkolain ja kirkkojärjestyksen säännökset tarpeellisia.

”Voisiko seurakunnille jättää vielä nykyistä enemmän vapautta päättää omista asioistaan?” Grahn-Laasonen pohti tervehdyksessään.

Vastauspuheenvuorossaan arkkipiispa Kari Mäkinen painotti, että kirkon ja valtiovallan yhteistyö perustuu vuorovaikutukseen.

”Yhteiskuntamme haasteita ei kyetä ratkaisemaan pelkästään teknisin ratkaisuin. Oleellista on pohtia, millaisesta arvopohjasta ja ihmiskäsityksestä käsin haasteita lähestytään. Kirkon ja yhteiskunnan vuoropuhelu on molemmin puolin myös kriittistä solidaarisuutta: asetetaan toinen toisellemme kysymyksiä, ei anneta neuvoja tai valmiita vastauksia.”

Kirkolliskokouksen kulkua voi seurata Twitterissä #kirkolliskokous

Istuntoviikon työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat

Kirkolliskokouksen viestintä:
Tiedotuspäällikkö Milla Rautiainen (ti-pe), p. 040 142 5244
Tiedottaja Sanna-Maaria Tornivaara (ti-pe), p. 050 406 5423
Tiedottaja Petra Honkaranta-Siivari (to-pe), p. 040 142 5185
Informatör Åsa Holmvik (ti-fre), tf. 040 5811 815

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs