Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Luterilaiset piispat: Pakolaisia autettava uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta

Kirkon tiedotuskeskus

Luterilaiset piispat: Pakolaisia autettava uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta

Tiedote.
Julkaistu: 09.09.2015 klo 13:27
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat painottavat vahvasti sitä, että kaikkia turvapaikanhakijoita ja pakolaisia on kohdeltava tasapuolisesti.

"Apua tarvitsevia ei tule asettaa eriarvoiseen asemaan uskonnon eikä kansallisuuden nojalla", piispat painottavat.

Piispat kannustavat paitsi seurakuntia myös kuntia ja valtiota kantamaan vastuunsa kriisissä.

"Toivomme kunnilta ennakkoluulotonta tukea vastaanottokeskusten perustamiselle ja hallitukselta toimia, joilla kannetaan yhteistä vastuuta Eurooppaan saapuvista turvapaikanhakijoista."

Piispojen näkemykset käyvät ilmi yhteisestä julkilausumasta, jonka he antoivat tänään Porvooseen kokoontuneen piispainkokouksen yhteydessä. Pakolaiskriisi ei ollut piispainkokouksen virallisella asialistalla, mutta piispoilla on tapana käsitellä piispainkokouksen yhteydessä myös ajankohtaisia asioita.

Liitteenä piispojen julkilausuma pakolaiskriisistä kokonaisuudessaan.

Ehtoollisen viettoon muidenkin kirkkokuntien edustajia?

Piispainkokous keskusteli istunnossaan Porvoon tuomiokapitulin aloitteesta, jossa ehdotetaan, että muihinkin kirkkokuntiin kuuluvat voisivat osallistua evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalveluksessa ehtoollisen viettoon.

Edellytyksenä olisi, että ehtoolliselle osallistuva on kastettu kristitty, jolla on omassa kirkkokunnassaan oikeus osallistua ehtoollisen viettoon.

Käytännössä moni toisen kirkkokunnan edustaja, esimerkiksi maahanmuuttaja, käy nykyisin luterilaisella ehtoollisella.
Aloitteen yhtenä tavoitteena on poistaa ehtoollisen viettoa koskevien säännösten ja käytännön elämän välillä vallitseva ristiriita.

Niin ikään aloitteessa ehdotetaan, että myös muiden kirkkokuntien papit voisivat saarnata luterilaisissa jumalanpalveluksissa.
Piispainkokous päätti asettaa työryhmän selvittämään, ovatko aloitteessa esitetyt muutokset mahdollisia.

Arkkipiispan vaalitapaan ehdotetaan muutoksia

Piispainkokous kävi lähetekeskustelun arkkipiispan vaalitavan muuttamisesta. Nykyisen vaalitavan mukaan Turun arkkihiippakuntaan kuuluvien valitsijoiden äänillä on suurempi painoarvo kuin kahdeksaa muuta hiippakuntaa edustavien valitsijoiden äänillä.

Kirkkohallituksen esityksen mukaan arkkihiippakunnassa annettujen äänien painoarvoa vaaleissa tulisi vähentää muun muassa siksi, että vuosien varrella arkkipiispan merkitys kirkon yhteisten tehtävien hoitajana on kasvanut.

Piispainkokous laatii arkkipiispan vaalitavan muutoksesta lausunnon, joka on tarkoitus hyväksyä tämän vuoden joulukuussa pidettävässä istunnossa.

Rovastin arvonimeä koskeva suositus päivitetään

Lisäksi piispainkokous päätti lähettää kirkolliskokoukselle lausunnon muutoksista, joita kirkolliskokouksen käsikirjavaliokunta harkitsee virsikirjan lisävihkoa koskevaan esitykseen. Piispainkokous on jo aiemmin antanut kirkolliskokoukselle varsinaisen lausunnon lisävihkosta.

Piispainkokous teki myös päätöksen, että rovastin arvonimen myöntämisestä annettu suositus päivitetään.
 
Lisätiedot:
Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen, p. 040 142 5189
Piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala, p. 050 380 3270

Piispainkokouksen tiedotus:
Tiedotuspäällikkö Milla Rautiainen, p. 040 142 5244
Informatör Åsa Holmvik, tel. 040 581 1815

Liitetiedostot

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs