Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Loppiainen on lähetystyön juhla: Jeesuksen tunteminen toi nepalilaiselle Rupa Baskille rauhan pelon keskellä

Suomen Lähetysseura

Loppiainen on lähetystyön juhla: Jeesuksen tunteminen toi nepalilaiselle Rupa Baskille rauhan pelon keskellä

Tiedote.
Julkaistu: 16.12.2014 klo 14:50
Julkaisija: Suomen Lähetysseura

Pelko valtasi Rupa Baskin, ja elämä muuttui sietämättömäksi, kun omituisille öisille äänille ei löytynyt selitystä. Lopulta Baski sairastui. Kristityn naapurin rukous palautti terveyden ja toi rauhan.

Laxmipurin kylässä tapaan Rupa Baskin. Suurimman osan vuodesta hän asuu yksin kahden lapsensa kanssa. Aviomies on - monien muiden nepalilaisten tavoin - ansiotyössä naapurimaassa Intiassa.  Istumme Nepalin luterilaisen kirkon tiloissa Rupankotikylässä. Seurakunnan pastori on järjestänyt meille yhteisen tapaamisen. Rupa, aviomies Mangal ja lapset kastettiin lokakuussa.  Vielä kesällä kirkko ja sen toiminta olivat heille täysin vieraita.

Kysyn, miten Rupa oppi tuntemaan Jeesuksen.

-Elämäni oli täynnä pelkoa ja ahdistusta. Nukahdettuani illalla heräsin useimmiten siihen, että katolla kolisi. Oli kuin joku olisi heittänyt sinne kiviä. Joka kerta, kun menin ulos katsomaan, ketään ei näkynyt ja kaikkialla oli täysin hiljaista. Pyysin myös ystäviäni apuun. Hekään eivät nähneet ketään ja ihmettelivät asiaa. Tätä jatkui pitkään. Olin yksin lasteni kanssa, ja minua alkoi pelottaa.

-Välillä muutin vanhempieni luo, jotta saisin nukkua. Mutta koin, että täytyyhän meidän voida asua omassa kodissamme. Jatkuva kova päänsärky oli riesana. Tilanne kävi sietämättömäksi.

Eräänä aamuna Rupa Baski heräsi mutta ei pystynyt avaamaan silmiään.

Silmät paranivat rukouksen aikana

Kahden päivän päästä kylässä asuva kristitty nainen kuuli Rupan tilanteesta ja tuli tapaamaan tätä.  Hän pyysi saada rukoilla Rupan puolesta. Seurakunnan pastorikin tuli paikalle.

-He rukoilivat, että Jeesus parantaisi minut. Ihme tapahtui heidän rukoillessaan: pystyin avaamaan silmäni ja huomasin, että päänsärkykin oli poissa! Ihmeellinen rauha täytti koko olemukseni.

-Talossani oli paljon jumalien palvontaan liittyviä esineitä. Ymmärsin että niistä oli päästävä eroon, ja yhdessä siivosimme talomme. Öinen kolina katolla loppui siihen!

Mitä elämäänne kuuluu nyt? kysyn Rupalta ja Mangalilta, joka on parhaillaan käymässä Nepalissa. Kaksivuotias Devika-tytär pyörii äitinsä ympärillä ja haluaa välillä saada tämän huomion.

- Meille kuuluu hyvää. Jeesus on ihmeellinen. Tämä kaikki tapahtui elokuussa. Sen jälkeen seurakunta järjesti meille kasteopetuksen, ja perheemme kastettiin lokakuussa, Rupa kertoo.

-Haluan kovasti oppia lisää tästä Messiaasta, joka kuulee rukoukset ja parantaa sairaudet! Odotan aina innolla lauantaita ja jumalanpalvelusta. Myös molemmat lapsemme odottavat pyhäkouluun pääsyä.

Tähän asti aviomies Mangal Baski on istunut hiljaa. Vaimon todistus parantavasta Jumalasta, joka vapautti tämän kaikesta pahasta, sai hänetkin vakuuttumaan. Hän on löytänyt Intiassa olevasta työporukastaan kristityn nepalilaisen, jonka kanssa hän voi rukoilla ja jakaa uskonasioita.

Evankeliumi tavoittaa uusia ihmisiä

Nepalin evankelisluterilainen kirkko toimii Nepalin tasangolla lähellä Intian rajaa. Siihen kuuluu runsas tuhat jäsentä. Kirkossa on neljätoista seurakuntaa ja lukuisia rukouspiirejä. Vuoden 2014 aikana evankeliumi on tavoittanut paljon ihmisiä, ja yli kolmekymmentä on saanut kristillisen kasteen.

Kirkon papit toimivat ilman palkkaa ja viljelevät maata saadakseen toimeentulon. Kirkko toimii aktiivisesti lasten, nuorten ja naisten keskuudessa. Seurakunnan vapaaehtoiset ohjaavat näitä toimintoja. Suurin osa kristityistä kuuluu santalien etniseen ryhmään, mutta evankeliumi tavoittaa myös muita alueen ihmisiä. Suomen Lähetysseura on tukenut kirkon toimintaa vuodesta 2007.

Santalit palvovat perinteisesti sarana-jumalaa ja henkiä, alueen muu väestö on pääosin hinduja. Nepalissa ihmiset ovat hyvin uskonnollisia, ja uskonto vaikuttaa kokonaisvaltaisesti heidän arkielämässään.

Teksti ja kuvat: Maria Westerling

 

Kuvatekstit:

Rupa ja Mangal Baski löysivät rakastavan Jumalan kristityn naapurin avulla. Laxmipurin kirkon pihalla kuvassa myös tytär Devika.

Nepalin evankelisluterilaisella kirkolla on vilkasta pyhäkoulutoimintaa. Lokakuussa 2014 pidettyyn leiriin osallistui lapsia eri seurakunnista. 

 

Liitetiedostot

Suomen Lähetysseura on vuonna 1859 perustettu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö, joka toimii 30 maassa yhteistyössä paikallisten kirkkojen ja järjestöjen kanssa. Lähetysseura on myös ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö ja yksi Suomen suurimpia kehitysyhteistyöjärjestöjä. www.suomenlahetysseura.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs