Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Kutsu medialle: Amazing Grace – orjuuden vastustamisesta maaoikeuksien puolustamiseen

Suomen Lähetysseura

Kutsu medialle: Amazing Grace – orjuuden vastustamisesta maaoikeuksien puolustamiseen

Kutsu.
Julkaistu: 18.02.2016 klo 13:52
Julkaisija: Suomen Lähetysseura

Kutsu medialle

Amazing Grace – orjuuden vastustamisesta maaoikeuksien puolustamiseen

Torstaina 10.3.2016 klo 14 (kahvia klo 13.30 alkaen)

Paikka: Suomen Lähetysseura, Lähetyskirkko, Tähtitorninkatu 18

Journalisti, pitkäaikainen Englannin parlamentin jäsen ja aiempi ministeri Jonathan Aitken kertoo Amazing Grace -hymnin luojan John Newtonin elämästä orjakauppiaana ja sittemmin orjuudenvastaiseen taisteluun osallistuneena pappina. 

Vaikuttamistyön projektisihteeri Lea Pakkanen avaa orjien maattomien jälkeläisten nykytilannetta Kolumbiassa Lähetysseuran Tasaus-kampanjaan liittyen. Musiikista vastaa Lähetysseuran House Band.

Suomen Lähetysseura julkaisee samalla Jonathan Aitkenin kirjan John Newton – armottomuudesta ihmeellisen armoon.

Lisätietoja: toimituspäällikkö Pirre Saario, p. 040 358 4015, pirre.saario@suomenlahetysseura.fi

..........................

Orjuudesta vapauteen, Kallion kirkko torstaina 10.3. klo 18

Kivimessu Kallion kirkossa torstaina 10.3. klo 18 ja sen jälkeen keskustelua iltateellä. Kivimessussa saarnaa Jonathan Aitken (englanniksi) orjuudesta ja Amazing Grace -virrestä.

Iltateellä journalisti, pitkäaikainen Englannin parlamentin jäsen ja aiempi ministeri Jonathan Aitken kertoo Amazing Grace -hymnin luojan John Newtonin elämästä orjakauppiaana ja sittemmin orjuudenvastaiseen taisteluun osallistuneena pappina. 

Messussa lauletaan pop up -kuoron kanssa Amazing Grace ja uusia virsiä vuoden lopulla käyttöön otettavasta virsikirjan lisäosasta. 

..........................

LEHDISTÖTIEDOTE                                                                                                                                         

Orjakauppiaasta tuli orjuutta vastaan taisteleva pappi

Suomen Lähetysseura julkaisee maaliskuussa Amazing Grace -virren sanoittajan John Newtonin elämäkerran, jonka on kirjoittanut englantilainen Jonathan Aitken (John Newton – Armottomuudesta ihmeelliseen armoon.) Teoksen on suomentanut Riitta Bonny. Esipuheen on kirjoittanut Anna-Mari Kaskinen.

John Newton (1725–1807) oli englantilaisen merikapteenin poika, joka menetti äitinsä jo pienenä. Hän lähti teini-ikäisenä merille ja tuli tunnetuksi erittäin huonosta käytöksestään ja jumalanpilkastaan.  Newton toimi sittemmin Länsi-Afrikassa orjakauppiaana, kunnes koki hengellisen herätyksen rajumyrskyssä Atlantilla. Hän ryhtyi kuitenkin vielä orjalaivan kapteeniksi, sillä orjakauppaa ei tuon ajan kirkoissa kyseenalaistettu.

Newtonista tuli lopulta uudistushenkinen, kansanläheinen pappi ja hengellinen opastaja, jolla oli tiiviit yhteydet kristillisiin uudistusliikkeisiin.  Newtonin ansiota on pitkälti se, että virsilaulusta tuli osa Englannin kirkon jumalanpalveluselämää.  Hän teki yhdessä runoilijaystävänsä William Cowperin kanssa kirkon ensimmäisen virsikokoelman. Yksi virsistä oli Amazing Grace. Sitä laulettiin eri sävelellä kuin nykyään ja se jäi lähes huomiotta. Virrestä tuli suosittu 1800-luvun Pohjois-Amerikassa sanojen ja nykyisen sävelmän osuessa täydellisesti yhteen.

Newton osallistui myös orjuudenvastaiseen taisteluun. Hän paljasti parlamentille orjien kohtelun raakuuden ja oli William Wilberforcen tärkein tukija tämän ajaessa 20 vuoden ajan parlamentissa orjakaupan kieltämistä. Orjakaupan kieltävä lakiehdotus hyväksyttiin juuri ennen Newtonin kuolemaa.

Jonathan Aitken

Elämäkerran kirjoittaja Jonathan Aitken (s. 1942) kävi Etonin yksityiskoulun ja opiskeli Oxfordin yliopistossa. Nuoruudessaan hän toimi journalistina, mm. sotakirjeenvaihtajana, ja oli 24 vuotta Englannin parlamentissa konservatiivipuolueen kansanedustajana. 1990-luvun alussa hän toimi myös ministerinä.

Vuonna 1999 Aitken sai puolentoista vuoden vankilatuomion väärästä valasta ja joutui myös vararikkoon. Tuomiota suorittaessaan hän koki hengellisen herätyksen. Aitken opiskeli teologiaa Oxfordin yliopistossa ja toimii nykyään kirjoittajana sekä uskonnonvapautta ajavan Christian Solidarity Worldwide -ihmisoikeusjärjestön neuvoa-antavan elimen puheenjohtajana. Aitken on julkaissut useita teoksia.

Aitken on mukana kirjan julkistamistilaisuudessa Lähetyskirkossa (Tähtitorninkatu 18 Helsinki) torstaina 10.3. klo 14 ja samana iltana klo 18 Kallion kirkon Kivimessussa ja keskusteluhetkessä iltateellä.

(Alkuperäisteos:  From Disgrace to Amazing Grace, Crossway 2007) 

Lisätietoja: Pirre Saario, pirre.saario@suomenlahetysseura.fi, p. 040 3584015

Kirja tulee myyntiin Suomen Lähetysseuran Basaarissa, http://basaari.mission.fi (34 euroa) sekä hyvin varustetuissa kirjakaupoissa. 

Liitetiedostot

Suomen Lähetysseura on vuonna 1859 perustettu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö, joka toimii 30 maassa yhteistyössä paikallisten kirkkojen ja järjestöjen kanssa. Lähetysseura on myös ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö ja yksi Suomen suurimpia kehitysyhteistyöjärjestöjä. www.suomenlahetysseura.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs