Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Kirkolliskokous päättää kautensa virsien ja avioliittolain parissa

Kirkon tiedotuskeskus

Kirkolliskokous päättää kautensa virsien ja avioliittolain parissa

Tiedote.
Julkaistu: 27.10.2015 klo 13:19
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Suomen evankelis-luterilainen kirkolliskokous kokoontuu syysistuntoonsa Turun kristilliselle opistolle 3.-6.11. Kirkolliskokouksen asialistalla ovat mm. virsikirjan lisävihkot sekä avioliittolain muutosten seuraukset kirkolle.

Istuntokausi on nykyisen kirkolliskokouksen viimeinen. Ehdokasasettelu kirkolliskokousvaaleihin on parhaillaan käynnissä. Uudet edustajat valitaan helmikuussa 2016.

Virsikirjaan lisälehtiä

Kirkolliskokouksen odotetaan hyväksyvän suomen- ja ruotsinkielisen virsikirjan lisävihkot. Uusissa virsissä on painotettu kiitollisuutta ja iloa sekä nykyihmisen elämäntodellisuutta. Myös monikulttuurisuus on huomioitu: virsiehdotusten sanoituksissa on käytetty yhteensä 26 kieltä.

Varsinaista virsikirjaa täydentävät lisävihkot otetaan käyttöön seurakunnissa adventtina 2016.

Avioliittolaki muuttuu – miten kirkko reagoi?

Päätettäväksi on tulossa myös edustaja-aloite, jossa toivotaan kirkon valmistautumista avioliittolain uudistukseen. Aloite ei ota kantaa kirkon avioliittokäsitykseen tai sen mahdolliseen muuttamiseen, vaan esittää keskusteluprosessin käynnistämistä.

”Kirkko tarvitsee asiantuntevaa ja erilaisia näkemyksiä kunnioittavaa keskustelua uuden avioliittolain seurauksista kirkon toiminnalle. Kirkolliskokouksen on syytä pohtia, seuraako uudesta avioliittolainsäädännöstä tarve muuttaa kirkollista lainsäädäntöä”, sanoo aloitteen allekirjoittanut kirkolliskokousedustaja, Leppävaaran kirkkoherra Kalervo Salo.

”Peruskysymys on se, vihkiikö kirkko tulevaisuudessa samaa sukupuolta olevia pareja. Tehtävästä ratkaisusta riippumatta kirkko haluaa osoittaa arvostustaan samaa sukupuolta olevissa parisuhteissa eläviä ihmisiä ja heidän lapsiaan kohtaan.”

Aloite lähetettiin kevään istuntokaudella yleisvaliokuntaan, jonka mietinnön odotetaan valmistuvan kirkolliskokousviikon alkupäivinä.

Kaikki kirkolliskokouksen vireillä olevat asiat Sakasti-palvelussa.

Kirkolliskokouksen kulkua voi seurata twitterissä hashtagilla #kirkolliskokous.

Uusi kirkolliskokous aloittaa keväällä

Tämä istuntokausi päättää kirkolliskokouksen nelivuotisen toimikauden. Kirkolliskokous on kirkon ylin päätöksentekoelin. Uudet kirkolliskokousedustajat valitaan 9.2.2016. Kirkolliskokoukseen valitaan 64 maallikkoedustajaa ja 32 pappisedustajaa.

Maallikkoedustajien vaaleissa voivat asettua ehdolle 18 vuotta täyttäneet kirkon jäsenet. Ehdokasasettelu päättyy 16.11. Listoja kokoavat hiippakuntakohtaiset valitsijayhdistykset.

Maallikkovaalissa äänioikeutettuja ovat seurakuntien luottamushenkilöt. Papit valitsevat omat edustajansa.

Lisätiedot:
Virsikirjan lisävihkot työryhmän sihteeri Samuli Koivuranta, p. 040 142 5177, samuli.koivuranta@evl.fi
Avioliittolakialoite Kalervo Salo, p. 050 594 1712, kalervo.salo@evl.fi

Muu kirkolliskokoukseen liittyvä viestintä:
tiedottaja Sanna-Maaria Tornivaara p. 050 406 5423, sanna-maaria.tornivaara@evl.fi
tiedottaja Petra Honkaranta-Siivari, p. 040 142 5185, petra.honkaranta-siivari@evl.fi
informatör Åsa Holmvik, p. 040 581 1815, asa.holmvik@evl.fi

Kirkolliskokousasiat Sakasti-palvelussa
Kirkolliskokousvaalit 2016

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs