Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Kirkolliskokous: Avioliittolakialoite hyväksyttiin kirkolliskokouksessa

Kirkon tiedotuskeskus

Kirkolliskokous: Avioliittolakialoite hyväksyttiin kirkolliskokouksessa

Tiedote.
Julkaistu: 05.11.2015 klo 15:13
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Kirkolliskokous käsitteli edustaja-aloitetta, jossa toivottiin kirkon valmistautumista avioliittolain uudistukseen. Asiasta käytiin vilkas keskustelu. Valiokunnan mietintö hyväksyttiin lähes sellaisenaan. Ainoastaan viimeiseen ponteen tehtiin muutos.

Edustaja-aloite ei ottanut kantaa kirkon avioliittokäsitykseen tai sen mahdolliseen muuttamiseen, vaan esitti mm. keskusteluprosessin käynnistämistä. Yleisvalokunta antoi asiasta mietinnön. Valiokunnan mielestä kirkon avioliittokäsitystä on riittävästi selvitetty erilaisissa dokumenteissa. Valiokunta piti myös selvitettynä, että avioliittolain muuttuminen ei muuta kirkollista vihkimistä koskevaa lainsäädäntöä tai käytäntöä. Papilla säilyy oikeus vihkiä avioliittoon siten kuin kirkkojärjestyksessä ja kirkkokäsikirjassa määrätään. Hänelle ei synny oikeutta vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja.

Asia lähtee kirkkohallitukselle oikeudellista selvitystä varten. Lisäksi piispainkokoukselta pyydetään selonteko avioliittokäsityksestä seurakuntia ja papistoa varten. Kirkkohallitukselle annettiin tehtäväksi valmistella keskustelumalli ja aineistoa aiheen käsittelyä varten. Lisäksi kirkkohallitus ryhtyy toimenpiteisiin avioliitto- ja perhekäsityksen yhteiskunnallista, kulttuurista ja kirkollista muutosta koskevan tutkimuksen tekemiseksi.

Edustaja-aloite

Valiokunnan mietintö 

Kirkolliskokous hyväksyi talousarvion sekä talous- ja toimintasuunnitelman 2016–2018

Kirkolliskokous hyväksyi kirkkohallituksen ehdotuksen kirkon eläkerahaston talousarvioksi vuodeksi 2016 sekä toiminta- ja taloussuunnitelmaksi vuosiksi 2016–2018.

Samoin hyväksyttiin kirkkohallituksen ehdotus kirkon keskusrahaston talousarvioksi vuodeksi 2016 sekä toiminta- ja taloussuunnitelmaksi vuosiksi 2016–2018 siten muutettuna, että talousarvion osastoon avustukset menokohdalle muut järjestöavustukset lisätään 200 000 euroa.

Kirkolliskokous vahvisti, että kirkollisveron perusteella määräytyvän eläkerahastomaksun suuruus ensi vuodelle on 4,0 % prosenttia. Samoin kirkolliskokous vahvisti vuodelle 2016 seurakuntien työnantajan eläkemaksuksi 24 % palkkasummasta, minkä lisäksi työntekijöiltä peritään työntekijäin eläkelain mukainen työntekijöiden eläkemaksu. Lisäksi se vahvisti, ettei työkyvyttömyyseläkkeistä peritä omavastuuta vuonna 2016.

Suomen evankelis-luterilainen kirkolliskokous kokoontuu syysistuntoonsa Turun kristilliselle opistolle 3.-6.11. Kirkolliskokouksen kulkua voi seurata Twitterissä #kirkolliskokous

Istuntoviikon työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat

Kirkolliskokouksen viestintä:
Tiedotuspäällikkö Milla Rautiainen (ti-pe), p. 040 142 5244
Tiedottaja Sanna-Maaria Tornivaara (ti-pe), p. 050 406 5423
Tiedottaja Petra Honkaranta-Siivari (to-pe), p. 040 142 5185
Informatör Åsa Holmvik (ti-fre), tf. 040 5811 815

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs