Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Kirkolliset kunniamerkit Leena Kaartiselle ja Päikki Prihalle

Kirkon tiedotuskeskus

Kirkolliset kunniamerkit Leena Kaartiselle ja Päikki Prihalle

Tiedote.
Julkaistu: 21.04.2015 klo 16:00
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi Pyhän Henrikin ristin lastenlääkäri Leena Kaartiselle ja Mikael Agricolan ristin tekstiilitaiteilija, professori Päikki Prihalle 21.4.2013.

Leena Kaartinen (s. 1942) toimi yli 30 vuoden ajan terveydenhuollon tehtävissä pääosin Afganistanissa, mutta myös Etiopiassa. Kaartinen opiskeli lääkäriksi Saksassa ja lähti vuonna 1971 Afganistaniin.

Kaartinen keskittyi työssään etenkin naisten ja lasten terveydenhuollon tehtäviin. Hän työskenteli useissa avustusjärjestöissä. Kaartinen on sekä kansainvälisen terveydenhuollon että Afganistanin asiantuntija. Kaartinen on kirjoittanut useita kirjoja kokemuksistaan lastenlääkärinä kehitysmaaolosuhteissa. Vuonna 2005 Time-lehti nosti hänet Eurooppalaiset sankarit – listalleen, ja hän oli yksi neljän henkilön joukkoa, jotka Time lehti nimesi ”Auttaviksi Sankareiksi”.

Päikki Priha (os. Palosuo) (s. 1948) on valmistui tekstiilitaiteilijaksi 1972, ja suoritti taiteen kandidaatin tutkinnon vuonna 1984 sekä taiteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1990. Priha väitteli tohtoriksi vuonna 1991. Hän sai professorin arvonimen 1998.

Priha on suunnitellut kirkkotekstiilejä useisiin kirkkoihin, mm. Pielisjärven seurakuntaan ja Helsingin tuomiokirkkoon sekä piispankaapuja eri hiippakuntiin. Priha on toiminut kirkollisissa luottamustehtävissä. Hän on kirjoittanut useita kirkkotekstiilejä käsitteleviä kirjoja ja tekstejä. Prihalle myönnettiin Kirkon kulttuuripalkinto vuonna 2004, ja Kirkkotaiteen Engel-palkinto vuonna 2010. Priha on saanut myös Seurakuntatyön kultaisen ansiomerkin.

Pyhän Henrikin risti myönnetään ekumeenisista ansioista, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suhteiden vahvistamisesta sisarkirkkoihin, merkittävistä ulkomaille suuntautuneesta humanitaarisesta toiminnasta tai lähetystyöhön liittyvistä ansioista.

Mikael Agricolan risti myönnetään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kotimaan toiminnan ja suomalaisen kulttuurin edistämisestä.

Kirkko on myöntänyt Pyhän Henrikin ja Mikael Agricolan ristejä vuodesta 2007.

KUTSU MEDIALLE: Kunniamerkit luovutetaan tiistaina 21.4. kello 16. kirkkohallituksessa, kokoustila Mikael, Eteläranta 8, 00130 Helsinki. Ilmoittautumiset ma 20.4. klo 16 mennessä: terhi.kiuru@evl.fi

Kuvia luovutustilaisuudesta löytyy 21.4. kello 17 alkaen kuvapankki.evl.fi hakusanoilla Pyhän Henrikin risti ja Mikael Agricolan risti. 

Lisätiedot:
Kansliapäällikkö Jukka Keskitalon erityisavustaja Anneli Vartiainen, p. 050 326 9019

 

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs