Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Kirkkohallitus ei kannata Yhteisvastuun uusjakoa

Kirkon tiedotuskeskus

Kirkkohallitus ei kannata Yhteisvastuun uusjakoa

Tiedote.
Julkaistu: 13.10.2015 klo 13:43
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Kirkkohallituksen täysistunto otti istunnossaan 13.10.2015 kantaa Yhteisvastuukeräyksen uudistamissuunnitelmiin. Kirkkohallituksen mukaan Yhteisvastuun uudistamiseksi esitetyt toimenpiteet eivät ole riittäviä eivätkä oikeansuuntaisia.

Muutosta valmistellut työryhmä esittää keräyksen tuotonjakoa uudistettavaksi siten, että aiempaa suurempi osuus keräystuotosta ohjautuisi paikallisseurakuntien käyttöön ja kotimaiseen vaikuttamistyöhön, ja pienempi osuus kansainväliseen avustustoimintaan. Muutosesityksen taustalla ovat suomalaisen varainhankintakentän muutokset.

Kirkkohallitus toteaa lausunnossaan Kirkkopalvelut ry:lle, että kehitysyhteistyömäärärahojen leikkausten ja asenneilmaston kovenemisen keskellä Yhteisvastuukeräyksen on muistutettava entistä määrätietoisemmin ja selkeämmin globaalista yhteisvastuusta senkin uhalla, että tämä vaikuttaisi negatiivisesti keräystulokseen. Toimenpiteiden vaikuttavuutta keräystuloksen kasvuun ei myöskään ole uskottavasti osoitettu. Kirkkohallitus esittää, että uudistusprosessia jatketaan mahdollisimman osallistavasti ja avoimesti.

Yhteisvastuu on vuosittain toteutettava kirkon diakoniakeräys, jonka tuotto jaetaan seurakuntien, kirkon diakoniarahaston, kotimaisen kohteen ja Kirkon Ulkomaanavun toteuttamien avustushankkeiden kesken. Keräyksen toteuttamisesta vastaa Kirkkopalvelut ry.

Lisätiedot:
Kirkon diakonia ja sielunhoito, johtaja Kalle Kuusimäki, p. 050 501 2901, kalle.kuusimaki@evl.fi

Seurakunnille rakennusavustuksia lähes 2 miljoonaa euroa

Kirkkohallitus jakoi rakennusavustuksia seurakuntien kunnostustöihin yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa. Suurimmat avustettavat rakennus- ja korjaustyöt ovat Köyliön ja Karvian kirkon korjaukset, Getan kirkon sisätilan ja paanukatteen korjaus sekä Sallan seurakuntatalon peruskorjaus.

Rakennusavustusten jakojärjestelmä perustuu laskentakaavaan, joka huomioi seurakunnan kirkkorakennusten määrän, väkiluvun ja verotulot. Avustuksia jaetaan kahdesti vuodessa.

Kooste avustuspäätöksistä on tiedotteen liitteenä.

Lisätiedot:
Yliarkkitehti Antti Pihkala, p. 050 529 8431, antti.pihkala@evl.fi

Kirkkohallitus jouduttaa kirkonkirjojen digitointia

Seurakuntien on digitoitava ja indeksoitava manuaaliset kirkonkirjansa vuoden 2016 loppuun mennessä ja tarkastettava niiden tiedot vuoden 2017 loppuun mennessä. Tavoitteena on, että kirkonkirjojen tiedot olisivat käytettävissä valtakunnallisesti. Aiemmin digitoinnin aikataulusta on annettu vain suosituksia.

Hakemuksesta seurakunta voi saada digitointiin ja indeksointiin kuuden kuukauden lisäajan. Lisäaikaa ei myönnetä tietojen tarkastamiseen. Digitointityöhön voi hakea avustusta kirkkohallitukselta. Seurakuntia informoidaan päätöksestä tarkemmin yleiskirjeellä.

Kirkkohallitus esittää kirkolliskokoukselle virkasuhteisiin liittyviä kirkkolain muutoksia. Kirkolliskokoukselle tehtävän esityksen mukaan nimikirjan pitäminen on seurakunnille jatkossa vapaaehtoista. Lisäksi kirkon viranhaltijalle tulee oikeus työllistymisvapaaseen taloudellisista ja tuotannollisista syistä tapahtuvissa irtisanomistilanteissa.

Lisätiedot:
Kirkonkirjojen digitointi: rekisterijohtaja Riikka Ryökäs, p. 050 573 0646, riikka.ryokas@evl.fi
Kirkkolain muutosesitykset: kirkkoneuvos Vuokko Piekkala, p. 040 142 6672, vuokko.piekkala@evl.fi

Täysistunnon pöytäkirja julkaistaan noin viikon kuluttua kokouksesta Sakasti-palvelussa.

Liitetiedostot

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs