Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Kirkko tukee uskontodialogia, mutta ei ole mukana Helsingin moskeijahankkeessa

Kirkon tiedotuskeskus

Kirkko tukee uskontodialogia, mutta ei ole mukana Helsingin moskeijahankkeessa

Tiedote.
Julkaistu: 22.07.2015 klo 15:51
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Julkisuudessa on esiintynyt virheellinen käsitys, että evankelis-luterilainen kirkko olisi mukana Helsinkiin suunnitteilla olevan niin sanotun suurmoskeijahankkeen valmistelussa. Kirkko ei ole tukenut hanketta taloudellisesti eikä ole mukana sen valmistelussa.

Yleisellä tasolla kirkko kuitenkin suhtautuu myönteisesti uskonnonharjoittamisen mahdollisuuksien parantamiseen ja uskontojen näkymiseen julkisessa tilassa.

”Se, että muslimeilla on moskeija ja kristityillä kirkko, on erinomaisen hyvä asia”, toteaa arkkipiispan erityisavustaja Petri Merenlahti.

Merenlahti on huolissaan muslimiväestöön kohdistuvista ennakkoluuloista. ”Maailmanlaajuisesti erilaisiin ihmisryhmiin ja erityisesti muslimeihin kohdistuu nyt huolestuttava ennakkoluulon aalto. Kirkko on mukana tukemassa uskontojen ja kulttuurien välistä avoimuutta ja vuoropuhelua”, Merenlahti toteaa.

Vuoropuhelua kirkko tukee esimerkiksi myöntämällä toiminta-avustuksia järjestöille. Yksi kirkkohallituksen tukemista järjestöistä on Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry. Vuonna 2014 kirkkohallitus myönsi järjestölle tukea 7000 euroa, joka on alle 10 % yhdistyksen kokonaisbudjetista.

FOKUS ry on ollut yhtenä toimijana mukana Helsingin moskeijahankkeen selvitystyössä. Hanketta valmistellaan yhteistyössä muiden muassa Suomen Muslimiliitto ry:n, Suomen Musliminaiset ry:n sekä Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa.

Monitoimikeskus toimisi vuoropuhelun areenana

Helsinkiin suunnitteilla olevan, kaikille avoimen monitoimikeskuksen on tarkoitus edistää muslimien yhdenvertaisuutta osana suomalaista yhteiskuntaa ja edistää kulttuurien välistä vuoropuhelua.

”Suomesta puuttuu niin sanottu grand mosque, suurmoskeija tai päämoskeija, joka olisi eri uskontosuuntauksien käytössä, samoin kuin eri katsomuksia, kulttuureja ja uskontoja yhteentuova keskus, joka toimisi kansalaisryhmien yhteistyön areenana”, FOKUS ry:n puheenjohtaja Ilari Rantakari toteaa.

Hankkeessa on kolme osaa: toiminta- ja palvelukeskus, koulutus- ja konferenssikeskus sekä moskeija. Monitoimikeskusta johtamaan on perusteilla säätiö, jonka hallinnosta vastaavat suomalaiset toimijat.

Lisätiedot:

Arkkipiispan erityisavustaja Petri Merenlahti, tavoitettavissa sähköpostitse petri.merenlahti@evl.fi

FOKUS ry, puheenjohtaja Ilari Rantakari, ilari.rantakari@gmail.com, p. 040 709 4245

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs