Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Kirkko haastaa eduskuntavaaliehdokkaat lasten ja nuorten puolelle

Kirkon tiedotuskeskus

Kirkko haastaa eduskuntavaaliehdokkaat lasten ja nuorten puolelle

Tiedote.
Julkaistu: 24.02.2015 klo 12:59
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Evankelis-luterilainen kirkko kutsuu kaikki eduskuntavaalien ehdokkaat allekirjoittamaan Lasten ja nuorten kansanedustajan huoneentaulun, jolla he sitoutuvat edistämään lasten ja nuorten hyvinvointia tukevia tavoitteita, mikäli tulevat valituksi kansanedustajaksi.

Tavoitteena on saada kansanedustajaehdokkaat pohtimaan, mitä he ovat valmiita tekemään lasten ja nuorten kansanedustajana. Huoneentaulun allekirjoittavat ehdokkaat sitoutuvat kaventamaan lasten ja nuorten terveys- ja hyvinvointieroja, kehittämään perheille tarjolla olevia etuuksia ja edistämään sitä, että lasten ja nuorten palvelut toteutetaan jatkossakin lähipalveluina.

”Kirkossa pieni on suurin, siksi kirkko on ollut mukana kansanedustajien huoneentaulun laatimisessa ja julkaisemisessa. Aikuisten päättäjien tulee oppia ajattelemaan todellisuutta enemmän lasten kannalta”, kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Päivi Kähkönen perustelee kirkon mukanaoloa.

Huoneentaulun ovat yhteistyössä laatineet useat lasten ja nuorten järjestöt ja viranomaiset. Huoneentaulu julkistettiin 24.2.2015.

Lasten tarpeet huomioitava päätöksenteossa

Allekirjoituksella ehdokkaat sitoutuvat parantamaan lasten ja nuorten vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnassa. Jotta lasten ja nuorten etu tulisi huomioiduksi, päätösten valmistelussa tulee arvioida vaikutukset lapsiin ja nuoriin. Vaikutusten arvioinnilla ja huomioinnilla voidaan edistää yhdenvertaisuutta sekä ehkäistä syrjintää, ulkopuolisuutta ja syrjäytymistä.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa otettiin vuoden 2015 alusta käyttöön lapsivaikutusten arviointi lakisääteisenä osana kirkollisten viranomaisten päätösten valmistelua.

”Vaikka asian suhteen ollaankin alkukiihdytysvaiheessa, on päätös osoitus vahvasta tahdosta edistää lapsen edun toteutumista kirkollisessa päätöksenteossa”, Päivi Kähkönen sanoo.

”Keskeistä on aikuisten aito kiinnostus, arvostus ja kunnioitus lapsia ja nuoria sekä heidän näkemyksiään kohtaan. Lapsilla ja nuorilla on oman elämänsä asiantuntijoina sellaista tietoa, jota aikuisilla ei ole. Päätösten perusteleminen aikuisten oman lapsuuden kokemuksilla on yksinkertaisesti turhaa. Maailma muuttuu koko ajan”, Kähkönen muistuttaa.

Lasten ja nuorten huoneentaulun voi lukea ja allekirjoittaa Allianssin verkkosivuilla.

Lapsivaikutusten arviointi kirkossa

Lisätiedot: Kirkon kasvatus ja perheasiat, johtaja Päivi Kähkönen, p. 040 142 4835, paivi.kahkonen@evl.fi

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs