Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Keskisuomalaiset keskellä Japania

Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ry

Keskisuomalaiset keskellä Japania

Artikkeli.
Julkaistu: 06.06.2014 klo 15:19
Julkaisija: Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ry

Kaarina ja Anssi Savonen lähtivät maaliskuussa 2010 lähetystyöhön Japaniin. Mukana matkustivat heidän poikansa Mauno ja Simeon, jotka isänsä tavoin olivat syntyneet Keski-Suomen keskussairaalassa. Anssi Savonen työskenteli ennen Japaniin muuttoa Jyväskylän seurakunnan diakoniatyössä.

Savosten työtä Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen lähetteinä tukevat useat seurakunnat ja Kansanlähetyspiirit. Keski-Suomessa heillä on nimikkoseurakuntia Kuhmoinen, Konnevesi, Äänekoski ja Jyväskylän seurakunnan Huhtasuon ja Palokan piirit. Savoset iloitsevat Suomesta tulevista rohkaisevista viesteistä ja ovat kiitollisia tietäessään monien rukoilevan heidän perheensä ja työnsä puolesta.

Japanissa Savosen perhe asettui työhön Hat-Koben miljoonakaupunkiin. Asuinalue on rakennettu uudelleen sen kärsittyä valtavia tuhoja maanjäristyksessä vuonna 1995. Luterilainen seurakunta uuden asutuksen keskelle perustettiin kuusi vuotta sitten.

Työteliäs seurakunta

Japanilaiset seurakunnat ovat pieniä ja kasvavat hitaasti. Nykyisin HAT-Koben seurakuntaan kuuluu 11 kastettua jäsentä. Seurakunnan tilaisuuksiin ja erilaisiin opintopiireihin osallistuu huomattavasti enemmän kävijöitä.

Savosten mielestä innostavaa pienessä HAT-Koben seurakunnassa on vapaaehtoisten vastuunkantajien innokkuus. Seurakuntalaiset ovat ottaneet erilaisia tehtäviä hoitaakseen ja rohkaisevat myös toisiaan vastuunkantoon.

- Eräs pari vuotta sitten kastettu rouva on lupautunut pitämään ruokapiiriä. Jumalanpalveluksen juontajiksikin ilmoittautuneita on. Esirukouksen ilmapiiri on myös mahtava. Aina jollakin on jotakin huolta, mutta yhdessä sopien asioista rukoillaan, Anssi Savonen kertoo.

HAT-Koben seurakunnassa rukoillaan jatkuvasti, että Jumala lähettäisi uusia ihmisiä jumalanpalvelusyhteyteen.

- Yllättävillä hetkillä jumalanpalvelukseen tulee ensikertalaisia tai niitä, joita ei ole näkynyt pitkään aikaan. Mielenkiintoista on seurata toimintapiireissä mukana olevien Raamatu opiskelua ja toivoen odottaa sitä, kenessä Jumala seuraavaksi herättää uskon.

Seurakunnan verkkaisen kasvun lisäksi myös Savosen perhe on kasvanut Japanissa. Kaarina Savonen on Japanissa syntynyt lähettiperheen lapsi. Nyt hän on itse tutustunut japanilaiseen terveydenhuoltoon synnyttäjänä. Perheen kaksi nuorinta lasta ovat katselleet maailmaa vain Japanin näkökulmasta.

Väliinputoajien kova kohtalo

Anssi Savonen kertoo, että ihmisten elämän hektisyys on hämmästyttänyt Japanissa. Heidän paikallisten tuttaviensa työtahti on suorastaan hengästyttävää.

- Japanilaiset antavat mielellään sen kuvan, että elämä on kiireistä ja työntäyteistä.  Jo koululaiset opetetaan siihen, että kesälomakin koostuu ohjatusta toiminnasta, leireistä ja kesäkursseista. Moni japanilainen ei tietäisi mitä tehdä, jos olisi ihan oikeaa lomaa vaikka kuukauden verran. Tässä kulttuurissa kaikki on hyvin niin kauan kuin ihminen pysyy tekemisen ja touhun putkessa mukana ja menee sinne minne kunnon japanilaisen kuuluukin mennä.

Huolissaan Savoset ovat väliinputoajista, jotka eivät selviä valmiiksi annetusta mallista. Eräs ilmiö tästä ovat nuoret, jotka ovat jättäytyneet elämään lapsuuden kotinsa yhteen huoneeseen.

- Tälle ilmiölle on oma nimikin: hikikomori. Nämä nuoret pysyvät erossa todellisesta ulkomaailmasta. Ainut yhteys ulkomaailmaan on internet, jota he kyllä käyttävät. Kukaan ei voi kuvitella, kuinka raskas osa on myös näiden nuorten vanhemmilla, jotka ylläpitävät ja mahdollistavat tämän elämäntavan.

Jokainen on arvokas ilman suorituksia

Liian moni japanilainen tekee itsemurhan kun ei pysty täyttämään ympäristön kasaamia odotuksia.

 - Kuka ne odotukset ja paineet tässä maailmassa loppujen lopuksi ihmisten niskaan asettaa. Kuka meitä ja japanilaisia orjuuttaa? Ei ainakaan Herramme Jeesus, joka vapauttaa ja huolii huonoimmankin, Savoset pohtivat.

Savoset ovat Japanissa kertomassa evankeliumia sanoin ja teoin, kuuntelemalla, olemalla läsnä, välittämällä opettamalla ja rohkaisemalla. Japanilaisenkin syvimpään kaipuuseen on selvä vastaus siinä, että Jeesuksen kanssa jokaisen elämällä on merkitys ja arvo. Ja mikä monelle japanilaiselle on erityisen hyvä uutinen, on se, että Jeesuksen kanssa ei tarvitse pelätä kuolemaa.

Japanilainen kiireinen elämä yrittää vallata myös lähettiperheen. Anssi Savonen suree, ettei aikaa ihmisten kohtaamiseen ja vaikeuksissa olevien rinnalla kulkemiseen ole riittävästi. Seurakunnan monipuolisen työn ja perheen asioiden hoitamisen lisäksi aika ei riitä uusia ihmisiä tavoittavaan työhön.

Savosen perheen ensimmäinen työkausi Japanissa alkaa olla ohi. Se saapuvat heinäkuun alussa Suomeen  vuoden mittaiselle kotimaan jaksolle ja asuvat sen aikana Hausjärvellä, Ryttylässä. Heti kotimaahan palattuaan he aikovat osallistua Kansanlähetyspäiville Jyväskylässä. Savoset toivottavat kaikki lämpimästi tervetulleeksi Hipposhallille.
- Olemme tavattavissa lähetyskahvilassa sunnuntaina 6.7.2014. Tule juttelemaan.

Teksti: Pirkko Oinonen

Kuvat: Savosten albumi

Kuva 1: HAT-Koben seurakunnan joulun kynttiläjumalanpalvelus

Kuva 2: Raamatun opiskelua perjantai-illan suomipiirissä.

Lisätietoja: anssi.savonen(a)sekl.fi tai kaarina.savonen(a)sekl.fi

 

Liitetiedostot

Kansanlähetys (SEKL) on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon herätysliike ja lähetysjärjestö. Järjestön 72 ulkomaantyöntekijää toimivat Euroopassa, Afrikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa. He tekevät muun muassa seurakunta-, opetus-, media- ja kirjallisuustyötä.

Kotimaassa Kansanlähetys toimii 17 piirijärjestön kautta yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa.

Kustannustoiminnasta huolehtii Kustannusosakeyhtiö Uusi Tie.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs