Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Johannes-passion suurta draamaa tarjolla ennen pääsiäistä Lohjalla ja Lauttasaaressa

Lohjan kaupunginorkesteri

Johannes-passion suurta draamaa tarjolla ennen pääsiäistä Lohjalla ja Lauttasaaressa

Tiedote.
Julkaistu: 20.03.2017 klo 15:54
Julkaisija: Lohjan kaupunginorkesteri

Johannes-passion suurta draamaa tarjolla ennen pääsiäistä 

 Johannes-passio on Johann Sebastian Bachin säveltämä kaksiosainen passio, joka kuvaa pääsiäisen ajan tapahtumat Jeesuksen vangitsemisesta hautaamiseen. Passiot esitetään pääsiäisen alla lauantaina 8.4.2017 klo 19 Lauttasaaren kirkossa ja maanantaina 10.4.2017 klo 19 Lohjan kirkossa. Solisteina huikea solistikaarti Kaisa Ranta, sopraano, Essi Luttinen, altto, Tom Nyman, evankelista ja tenoriaariat, Heikki Orama, bassoaariat ja Pilatus, Ilkka Vihavainen, Jesus, Päivi Vesalainen, urut, kuorot Murtosointu ja Dominante, Seppo Murron valmentamana ja Lohjan kaupunginorkesteri. Konsertin johtaa Esa Heikkilä. Liput ennakkoon www.netticket.fi/johannespassio, Netticketin myyntipisteet ja tuntia ennen ovelta, jos lippuja on enää jäljellä.

Johannes-passio on lyhempi ja impulsiivisempi kuin sisarteoksensa Matteus-passio, muttei jää tälle toiseksi ilmaisullisessa ja teknisessä taidokkuudessa. Vaikka kyseessä on säveltäjän ensimmäinen suurimuotoinen teos, tiedetään hänen muokanneen ja uudistaneen teosta elämänsä aikana useita kertoja, hioen musiikkinsa täydellisyyteen, jotta jälkipolvet saattaisivat siitä nauttia. On kiinnostavaa, että teos on alun perin tarkoitettu pitkänperjantain hartauteen. Teoksen keskellä on paikka pitkänperjantain saarnalle, ja on mahdollista, että myös seurakunta lauloi koraaliosuuksissa mukana. 

Passio kertoo ilmaisuvoimaisesti pääsiäisen tapahtumat Jeesuksen vangitsemisesta hautaamiseen taidokkaiden aarioiden, hartaiden koraalien ja mahtipontisten kuorokohtausten kautta. Teosta leimaavat kauttaaltaan tumma intensiivisyys, ilmaisullinen kiivaus ja affektien vaihtelevuus. Jeesuksen kärsimystarinan väkevyys on alati läsnä. Johannes-passio on suurta draamaa, joka ei jätä ketään kylmäksi. 


JOHANNES-PASSIO
la 8.4.2017 klo 19 Lauttasaaren kirkko 
ma 10.4.2017 klo 19 Lohjan kirkko

Kaisa Ranta, sopraano
Essi Luttinen, altto
Tom Nyman, evankelista ja tenoriaariat
Heikki Orama, bassoaariat ja Pilatus 
Ilkka Vihavainen, Jesus
Päivi Vesalainen, urut
Murtosointu ja Dominante
Lohjan kaupunginorkesteri
Esa Heikkilä, johtaa
Seppo Murto kuoronvalmennus
Liput 27/20€ (+mahd. toim.kulut)
Ennakkomyynti https://www.netticket.fi/johannespassio

 

 

 

Kaisa Ranta, sopraano

Kaisa Ranta aloitti musiikkiopinnot 6-vuotiaana pianonsoitolla, ja soitti toisena instrumenttinaan pitkään myös poikkihuilua. Klassisen laulun opinnot alkoivat vuonna 1998 Oulun Konservatoriossa Airi Tokolan johdolla ja jatkuivat ammattiopintoina Oulun Seudun Ammattikorkeakoulussa ja Turun Musiikkiakatemiassa (Musiikkipedagogin tutkinto 2004). Sibelius-Akatemiassa Kaisa Ranta opiskeli vuosina 2005–2008 Marjut Hannulan johdolla, ja musiikin maisteriksi Ranta valmistui oopperakoulutuksesta keväällä 2008 suoritettuaan lauludiplominsa erinomaisin arvosanoin.

 

Essi Luttinen, mezzo-sopraano

Essi Luttinen on opiskellut vuodesta 1998 lähtien Sibelius-Akatemiassa Marjut Hannulan johdolla suorittaen musiikin maisterin tutkinnon vuonna 2005. Vuosina 2002-2004 hän täydensi opintojaan Lontoon Royal College of Music’ssa sekä kuului lukuvuoden 2003-2004 Benjamin Britten International Opera Schoolin solistikuntaan.

Essi Luttinen on kysytty konserttiesiintyjä ja hänen laajaan ohjelmistoonsa kuuluu myös paljon oratorio- ja vanhaa musiikkia. Hän on esiintynyt lukuisien kotimaisten orkestereiden solistina, sekä konsertoinut useiden kotimaisten festivaalien lisäksi mm. Belgiassa, Saksassa, Japanissa  ja Britanniassa.

Oopperarooleissa Essi Luttinen on vieraillut Suomen Kansallisoopperan ja Savonlinnan Oopperajuhlien lisäksi mm. London Händel Festival’ssa, sekä Jyväskylän, Turun, Tampereen ja Oulun alueoopperoissa. Hänen oopperaohjelmistoonsa kuuluvat keskeisten Mozart-roolien lisäksi mm. Rosina (Sevillan parturi), Markiisitar Melibea (Il Viaggio a Reims), Olga (Jevgeni Onegin) sekä useita kotimaisten oopperoiden kantaesityksiä.

Essi Luttinen on voittanut ensimmäisen palkinnon Taidekeskus Salmelan Merikanto –laulukilpailuissa vuonna 2005 ja vuoden 2006 Lappeenrannan Laulukilpailuissa hän sijoittui toiseksi. Hänelle on myös myönnetty Karita Mattila –palkinto vuonna 2005.

 

Tom Nyman, tenori

Lähinnä Mozart -rooleistaan ja suurten kirkkomusiikkiteosten solistitehtävistä tunnettu Nyman soitti kitaraa rock-bändissä ennen siirtymistään lauluoppiin Sibelius-Akatemiaan.

Kansallisoopperassa debyytti 1990. Tärkeimmät roolit Tamino (Taikahuilu), Belmonte (Ryöstö Seraljista), Lenski (Jevgeni Onegin).

Lähes 30v aikana Nyman on esiintynyt niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Lukuisista levytyksistä mainittakoon Brittenin Serenade op. 31 sekä palkittu maailman kantaesitys Shostakovichin sarjasta suomalaisiin teemoihin.

Laulu-uransa ohessa Nyman toimii opettajana Porvoonseudun musiikkiopistossa.

Tämän vuoden Passiokauden jälkeen Nymania voi kuulla bändinsä kanssa elokuvamusiikin parissa Lohjalla, Café Laurissa 28.4.

 

Heikki Orama, basso

Heikki Orama on suomalainen bassolaulaja, joka aloitti laulajanuransa Cantores Minores -poikakuorossa vuonna 1962. Sibelius-Akatemiasta hän valmistui vuonna 1978 Pekka Salomaan oppilaana. Samana vuonna hän sai toisen palkinnon Lappeenrannan laulukilpailuissa ja tunnustuspalkinnon Timo Mustakallio -laulukilpailussa. Opintojaan Orama on täydentänyt mm. Luigi Riccin ja Kim Borgin johdolla. Heikki Oramalla oli solistikiinnitys Suomen Kansallisoopperaan vuosina 1978–1980, minkä jälkeen hän työskenteli kymmenen vuotta Saksan oopperataloissa. Hän on vieraillut usein Suomen Kansallisoopperassa, samoin monilla kotimaan merkittävillä musiikkijuhlilla.

Oraman ohjelmisto sisältää viitisenkymmentä oopperaroolia. Hän on tehnyt ooppera- ja konserttivierailuja Sveitsiin, Espanjaan, Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Australiaan sekä lukuisia tv- ja radiotaltiointeja.

Laulunopettajana Heikki Orama on ollut mm. Sibelius-Akatemiassa, Helsingin Konservatoriossa sekä useilla kesäkursseilla. Hän toimii kirkkomuusikkona Lohjan seurakunnassa sekä Karjalohjan kivikirkon kesäkonserttien taiteellisena koordinaattorina. Vuonna 2008 Oramalle myönnettiin Director Cantus -arvonimi. Heikki Orama oli Lohjan Tenoripäivien Vuoden taiteilija 2014.

 

Ilkka Vihavainen, basso

Ilkka Vihavainen on suomalainen bassolaulaja, joka on opiskellut niin Sibelius-Akatemiassa kuin Helsingin konservatoriossa. Vihavainen oli kiinnitetty vuosina 1987–1988 Zürichin Oopperan kansainväliseen Oopperastudioon. Suomen Kansallisoopperassa Ilkka Vihavainen on laulanut vuodesta 1988 vierailijana sekä solistina 1993–1996 useissa eri produktioissa. Vuosina 2005–2008 hän oli uudelleen kiinnitettynä Kansallisoopperan solistikuntaan.Zürichin lisäksi hän on ollut monissa merkittävissä rooleissa niin ulkomailla kuin Suomessa. Ilkka Vihavainen on vieraillut mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla, Tukholman kuninkaallisessa oopperassa sekä Zürichin, Kölnin, Essenin ja Frankfurtin oopperoissa.  Vuosina 1996–2005 Vihavainen kuului Deutsche Oper am Rheinin solistikuntaan Düsseldorfissa. Siellä hänen rooleihinsa kuuluivat mm. Verdin Rigoletton Sparafucile, Aidan Kuningas ja Macbethin Banco sekä Bellinin Norman Oroveso, Puccinin Turandotin Timur ja Mozartin Figaron häiden Don Bartolo.

 

Kamarikuoro Murtosointu

Kamarikuoro Murtosointu aloitti toimintansa tammikuussa 2003. Kuorossa on tällä hetkellä noin 30 laulajaa, joista suurin osa on laulanut maamme eturivin kokoonpanoissa, kuten Dominantessa, Tapiolan Kamarikuorossa ja Cantabilessa. Kuoron taiteellinen johtaja on dir. mus. Seppo Murto.

 Kuoron monipuolinen ohjelmisto kattaa kirjon Palestrinasta suomalaiseen nykymusiikkiin. Tavoitteenamme on esittää vaativaa á cappella ohjelmistoa ja toisaalta jatkaa hyväksi osoittautunutta yhteistyötä Dominanten kanssa suurten kuoro- ja orkesteriteosten esittämisessä.

Syyskuussa 2013 Murtosointu palkittiin hopeisella diplomilla Italian Riminissä pidetyssä kansainvälisessä kuorokilpailussa.

 

Dominante

Dominante on vuonna 1975 perustettu Aalto-yliopiston sekakuoro, joka tunnetaan kunnianhimoisena suomalaisen kuoromusiikin edelläkävijänä. Dominante tunnettiin alkuvuosinaan Polyteknikkojen kamarikuorona, ja nykyisinkin yli kuudenkymmenen laulajan kokoonpanosta suuri osa opiskelee tai on opiskellut Otaniemessä

Dominanten ohjelmistoon mahtuu kaikkea 1500-luvun musiikista upouusiin kuoroteoksiin. Suomalainen moderni musiikki on ollut eräs tärkeimmistä painopistealueista, ja niinpä kuoro tunnetaan muun muassa varmaotteisena Erik Bergmanin musiikin tulkitsijana. Myös klassikkosäveltäjämme Sibelius on Dominantelle läheinen, ja levy-yhtiö BIS:in kanssa julkaistut Sibelius-levyt ovat saaneet runsaasti kansainvälistäkin huomiota. Dominanten omat levyt Raudan kirous ja Lempeä on valittu vuoden kuorolevyiksi.

Vuosittain kuoro esiintyy useiden Suomen ykkösorkesterien kanssa. Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi erityisesti Sinfonia Lahti tekee Dominanten kanssa säännöllisesti yhteistyötä. Vuonna 2011 Dominante konsertoi Tampereen Sävel -kuorofestivaalin pääesiintyjänä.

Kuoro esiintyi vuonna 2012 historiansa suurimmalla lavalla, sillä Aasian suurin taidefestivaali, Hong Kong Arts Festivals, sisälsi kaksi konsertillista Dominantea a cappella. Aiemmin kuoro on valloittanut jo Euroopan BBC Proms -festivaalilla sekä osoittanut maailmalla iskukykyisyytensä menestymällä kansainvälisissä kuorokilpailuissa.

Dominante tunnetaan kuulaasta sointiväristään, laajoista ulkomaankiertueistaan, kunnianhimoisista kantaesityksistään sekä pilkkeestä silmäkulmassa. Korkean tason lisäksi Dominanten suhdetta musiikkiin leimaavat ilo ja nuorekkuus. Dominante-henki pitää laulajien hymyt korvissa, eikä olekaan ihme, että kuoroon kuuluu jo yli 20 vuotta mukana laulaneita henkilöitä.

 

Seppo Murto, kuoron valmennus

on toiminut Dominanten taiteellisena johtajana vuodesta 1981 lähtien, joten kuoron musiikillinen linja on saanut kehittyä yhtenäisenä alkuajoista tähän päivään. Murto on suurella sydämellä tehnyt Dominantesta kansallisella tasolla huippukuoron, jonka maine on kiirinyt jo kaikille mantereille.

Dominanten johtamisen lisäksi Seppo Murto opettaa Sibelius-Akatemiassa, toimii Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkomuusikkona sekä luotsaa kuoroja Viva Vox ja Murtosointu. Murto on suorittanut Sibelius-Akatemiassa urkujensoiton ja kuoronjohdon diplomitutkinnot. Hän on johtanut monia Suomen eturivin kuoroja ja orkestereita, ja lisäksi toiminut Suomen kuoronjohtajat ry:n puheenjohtajana ja KuoroEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana.

Murto on saavuttanut useita arvonimiä joista mainittakoon director musices vuonna 1986, vuoden kuoronjohtaja 2001 sekä Teekkari h.c. vuonna 1990.

 

Lohjan kaupunginorkesteri

Lohjan kaupunginorkesterin esittämä ohjelmisto on monipuolinen. Kausittain ohjelma sisältää kamari-, viihde-, kirkko- ja lasten - sekä nuortenmusiikkia. Sinfoniat ja suuret vokaaliteokset kuuluvat myös olennaisesti orkesterin ohjelmistoon. Lohjan kaupunginorkesteri on vuosittain yhteistyössä suomalaisten kuorojen ja huippusolistien kanssa. Orkesterin voimavara on sen nuorekas, innostunut ja laaja soittajisto, josta voidaan luontevasti muodostaa kamariorkesteri, jousi- ja puhallinkvintetit, viihde- tai suuri sinfoniaorkesteri. Lohjan kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja on Esa Heikkilä.

 

Esa Heikkilä, kapellimestari

Esa Heikkilä on sekä Lohjan Kaupunginorkesterin että sinfoniaorkesteri Vivon taiteellinen johtaja. Hän toimii myös Riihimäen kesäkonserttien taiteellisena johtajana, ja aiemmin hän on ollut Joensuun kaupunginorkesterin johdossa.

Kapellimestarivierailuja Heikkilä on tehnyt paitsi suomalaisorkestereiden kapellimestarina myös ulkomailla. Hän on työskennellyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Turun ja Tampereen filharmonisten orkestereiden, Ulster Orchestran sekä Islannin ja Kyproksen sinfoniaorkestereiden kapellimestarina. Useiden saksalaisorkestereiden lisäksi Heikkilä on johtanut USA:ssa Minnesotan orkesteria.

Esa Heikkilä aloitti muusikonuransa viulistina maamme merkittävimmissä orkestereissa. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt monilla festivaaleilla ja levyttänyt kamarimusiikkia mm. BIS-levymerkille.

Oman muusikon uransa ohella Heikkilä on tehnyt pitkään työtä myös nuorten parissa mm. Lahden ammattikorkeakoulun orkesteri- ja kamarimusiikin lehtorina.

Hämeen taidetoimikunta palkitsi Heikkilän vuonna 2009 Kulttuuritekopalkinnolla hänen pitkäaikaisesta ja laajavaikutteisesta työstään nuorten muusikkokouluttajana.

 

 

 

Aurinkoisin terveisin,

Katja Juntunen

Lohjan kaupunki/

Lohjan kaupunginorkesteri

Tehtaankatu 26

08100 Lohja

+358443741462

katja.juntunen@lohja.fi

 

Before printing this email, please think of the enviroment.

 

Liitetiedostot

Lohjan kaupunginorkesterin esittämä ohjelmisto on monipuolinen. Kausittain ohjelma sisältää kamari-, viihde-, kirkko- ja lasten - sekä nuortenmusiikkia. Sinfoniat ja suuret vokaaliteokset kuuluvat myös olennaisesti orkesterin ohjelmistoon.

Lohjan kaupunginorkesteri on vuosittain yhteistyössä suomalaisten kuorojen ja huippusolistien kanssa. Orkesterin voimavara on sen nuorekas, innostunut ja laaja soittajisto, josta voidaan luontevasti muodostaa kamariorkesteri, jousi- ja puhallinkvintetit, viihde- tai suuri sinfoniaorkesteri.

Lohjan kaupunginorkesterin taiteellinenjohtaja on Esa Heikkilä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs