Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Inbjudan till seminarium 15.9.2016 kl. 12-14: Varför är Luther relevant idag?

Kyrklig tidningstjänst

Inbjudan till seminarium 15.9.2016 kl. 12-14: Varför är Luther relevant idag?

Inbjudan.
Publicerad: 02.09.2016 kl. 13:30
Utgivare: Kyrklig tidningstjänst

Nästa år har det gått 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser på kyrkdörren i Wittenberg. Europa stod inför en enorm förändring. Reformationens märkesår firas på många sätt i vårt land, med början i oktober 2016. 

Luthersk arbetsmoral är något vi ofta talar om. Men vad består egentligen vårt arv från Luther av och hur är det relevant idag? Det här är frågor som är viktiga för förståelsen av reformationen och för att kunna lyfta fram aktuella teman och diskussioner under märkesåret.

Torsdagn den 15 september kl. 12-14 är du välkommen till Kyrkans hus (Södra kajen 8, Helsingfors) och ett samtal om reformationens betydelse historiskt och idag. Vi börjar med lunch kl. 12. Professor Carl-Henric Grenholm från Sverige föreläser om Luthers samhällsetik och dess relevans idag. Journalisten Micaela Råman och biskop Björn Vikström kommenterar och ställer frågor.

Med tanke på lunchen ber vi dig anmäla dig till presstjanst@evl.fi.
Det är fritt fram att delta också i bara en del av programmet. Du kan också följa samtalet på sidan Kirkkohallitus – Kyrkostyrelsen på Facebook. Efter samtalet finns möjlighet till enskilda intervjuer.

Välkommen!

Kyrkostyrelsen/Kyrklig tidningstjänst

Åsa Holmvik, informatör,  Hedvig Långbacka, redaktör

 

Carl-Henrik Grenholm är professor i etik vid Uppsala universitet. I sin forskning har han ägnat sig åt frågeställningar inom kristen socialetik, kyrkans samhällsansvar, feministisk etik och etisk teori. Bland hans böcker kan nämnas Att förstå religion (2006) och Tro, moral och uddlös politik (2014).

Micaela Röman är finlandssvensk journalist. Hon har arbetat som chefredaktör för Östnyland och på ett flertal redaktioner på Svenska Yle, bland annat som chef för Radio X3M. 

Björn Vikström är teologie doktor och biskop. Han disputerade 2000 på en avhandling om bibeltolkning. År 2009 valdes han till biskop i Borgå stift. Bland hans böcker kan nämnas Folkkyrka i en postmodern tid (2008) och herdabrevet Mer än ord (2014).

-----

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har ca 4 miljoner medlemmar och är landets största religionssamfund. Kyrkan möter människor i vardag och vid fest, och lyfter fram kristna värderingar i den offentliga diskussionen.

Kyrklig tidningstjänst förmedlar aktuell information om kyrkan till medierna och den stora allmänheten. Kyrkans webbplats finns på adressen evl.fi/svenska.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs