Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Den nedbrunna kyrkan i Ylivieska dokumenteras

Kyrklig tidningstjänst

Den nedbrunna kyrkan i Ylivieska dokumenteras

Pressmeddelande.
Publicerad: 06.04.2016 kl. 15:30
Utgivare: Kyrklig tidningstjänst

Ylivieska kyrka som brann ner till grunden på påsklördagen 26.3.2016 var en kulturhistoriskt och arkitektoniskt betydelsefull byggnad.

Museiverket, Norra Österbottens landskapsmuseum och Ylivieska församling undersöker och dokumenterar kyrkans ruiner under de närmaste veckorna.

Man samlar in information om konstruktion, material och kyrkans föremål. Uppgiften är att undersöka och bevara kunskap om olika skeden i kyrkans byggnadshistoria. Undersökningen och dokumentationen av Ylivieskas kyrkas ruiner görs gradvis samtidigt med röjningsarbetena som övervakas av museimyndigheterna.

Det har för ett par år sedan gjorts en 3D-skanning av kyrkans interiör och exteriör. Under den gångna veckan har det skannade materialet bearbetats med hjälp av foton till en virtuell modell. Också ruinerna kommer att 3D-skannas.

Mera information:
Byggnadsforskare Juhani Turpeinen, Norra Österbottens landskapsmuseum, tfn 044 703 7155
Projektchef Mikko Himanka, yrkeshögskolan Centria (skanning), tfn 044 449 2537 

-----

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har ca 4 miljoner medlemmar och är landets största religionssamfund. Kyrkan möter människor i vardag och vid fest, och lyfter fram kristna värderingar i den offentliga diskussionen.

Kyrklig tidningstjänst förmedlar aktuell information om kyrkan till medierna och den stora allmänheten. Kyrkans webbplats finns på adressen evl.fi/svenska.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs