Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Arkkipiispa Mäkinen pitää kehitysapuleikkauksia merkkinä kovista arvoista

Kirkon tiedotuskeskus

Arkkipiispa Mäkinen pitää kehitysapuleikkauksia merkkinä kovista arvoista

Tiedote.
Julkaistu: 20.08.2015 klo 13:28
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Arkkipiispa Kari Mäkinen arvostelee valtion kehitysyhteistyöbudjetin rajua, yli 300 miljoonan euron leikkausehdotusta. Erityisesti arkkipiispa on huolissaan siitä, mitä leikkaukset kertovat maamme arvomaailmasta.

”Suurin leikkaus kohdistuu kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Se ei ole oikeus eikä kohtuus”, Mäkinen sanoo.

Arkkipiispa Mäkinen puhui Kirkon ulkoasian neuvoston seminaarissa torstaina 20.8.2015.

Arkkipiispa vetoaa poliittisiin päättäjiin

Arkkipiispa Mäkinen sanoi puheessaan, että Suomen talouden ongelmia ei pidä vähätellä, mutta ei ole uskottavaa, jos sanomme, ettei Suomella ole varaa kantaa globaalia vastuuta.

”Olemme kuitenkin edelleen erittäin rikas maa ja kirkko. Mikäli eduskunta päättää katkaista äkillisesti näin suuren osan kehitysyhteistyön toiminnoista, se merkitsee, että kovat arvot ovat niskan päällä. Vetoan poliittisiin päättäjiin, että näin ei tapahtuisi”, Mäkinen sanoi.

Arkkipiispa muistuttaa, että suomalaista yhteiskuntaa on rakennettu eetoksella, joka on ohjannut kantamaan vastuuta erityisesti niistä, jotka ovat kaikkein heikoimmilla. Tämä on vastannut myös kirkon opetusta.

”Ymmärrän, että globaalitalouden kilpailupaineet vaikuttavat säälimättömiltä. Siitä huolimatta nyt annettu viesti on erittäin kova. Se murentaa sellaista sosiaalista vastuuta, jossa päätöksiä katsotaan heikoimmassa asemassa olevien näkökulmasta. Se ohjaa ihmisiä pitämään ensi sijassa huolta itsestään ja omasta pärjäämisestään. Se henkii suostumista sellaiseen yhteiskuntaan ja maailmaan, jossa vahvat pitävät omastaan kiinni ja ne, jotka eivät selviydy, jäävät oman onnensa nojaan. Tähän viestiin kirkko ei voi yhtyä”, Mäkinen toteaa.

Arkkipiispa Mäkinen pitää kohtuuttomana myös toteutustapaa, jolla leikkaukset aiotaan tehdä.

”Leikkaukset tehdään saman tien ilman, että käynnissä olevia hankkeita voidaan ajaa alas hallitusti ja huolehtien siitä, että niihin tähän mennessä osoitettu panostus ei valu hiekkaan. Minusta tämä vaikuttaa piittaamattomalta”, Mäkinen huomauttaa.

Puheenvuorossaan arkkipiispa kannustaa myös seurakuntia tukemaan vuonna 2016 lähetystä ja kansainvälistä diakoniaa vähintään 4 % osuudella verotuloista. Piispainkokous on suosittanut, että seurakunnat osoittaisivat budjetissaan 3 % verotuloista lähetyksen ja kansainvälisen diakonian tukemiseen. Seurakunnat ovat vastanneet niin, että viime vuonna luku oli 2,5 %.

 

Arkkipiispa Kari Mäkisen puheenvuoro on kokonaisuudessaan tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja: arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, p. 040 142 5299

 

Liitetiedostot

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs