Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Urheiluvaikuttajat Eurogames-seminaarissa: Ovet avattava kaikille

Seta

Urheiluvaikuttajat Eurogames-seminaarissa: Ovet avattava kaikille

Tiedote.
Julkaistu: 01.07.2016 klo 12:20
Julkaisija: Seta

Setan ja lhbti-urheilukilpailu Eurogamesin perjantaina järjestetyssä kansainvälisessä ihmisoikeusseminaarissa vedottiin urheilujärjestöihin, että syrjintää vastaan tulisi toimia näkyvästi niin sanoin kuin teoin.

Seminaarin avauspuheenvuorossa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen totesi, ettei tulisi hyväksyä tilannetta, jossa urheilija joutuu teeskentelemään jotain muuta kuin on, valehtelemaan tiimikavereilleen tai pelkäämään ammattiuransa puolesta.

“Otan hyvin vakavasti, että vihapuhe on nousussa eurooppalaisissa yhteiskunnissa. Loukkaava nimittely ei ole sananvapautta. Syrjintä ei ole mielipidekysymys. Ennakkoluuloissa ei ole kysymys henkilökohtaista vakaumuksesta. Naisviha ei ole hauskaa. Meidän täytyy vastustaa suvaitsemattomuuden asettamista julkisen keskustelun ja julkisen mielipiteen perustaksi”, Grahn-Laasonen sanoi.

Euroopan parlamentin varapuhenainen ja parlamentin lhbti-ryhmän puheenjohtaja MEP Ulrike Lunacek muistutti puheessaan kuinka tärkeää on, että urheilu on avointa kaikille.

"Valitettavasti homofobia ja transfobia estävät liian monia lesboja, homoja, biseksuaaleja, transihmisiä ja intersukupuolisia ihmisiä osallistumasta urheiluun avoimesti omana itsenään. Ei tarvitse kuin kysyä entiseltä ammattilaisjalkapallon pelaajalta Thomas Hitzelspergeriltä tai espanjalaiselta erotuomari Jesus Tomillerolta kuinka tämä vaikuttaa hyvinvointiin ja kuinka pelottavia heidän ulostuloprosessinsa ovat olleet. Kokonaisvaltaiset ennakkoluulot, syrjintä ja väkivallan pelko pitävät liian monia meistä kaapissa.”

"Tämän takia yleisten urheilujärjestöjen täytyy alkaa kamppailla omassa toiminnassaan esiintyvää homofobiaa vastaan: heidän täytyy ottaa käyttöön parhaat käytännöt, sanktioida homofobinen käytös, rohkaista lhbti-ihmisiä olemaan avoimia ja heteroita toimimaan tukena. Ja tämän vuoksi Eurogamesien kaltaisilla kilpailuilla ja tapaamisilla on voimauttava vaikutus meidän yhteisöllemme. EuroGames tarjoaa turvallisen tilan lhbti-ihmisille osallistua urheiluun ja lähettää viesti: me olemme täällä jäädäksemme, tottukaa meihin!" Lunacek sanoi.

Lunacek osallistuu myös EuroGamesien uintiosuuteen perjantaina.

Birgitta Kervinen ENGSO:sta (European Non-Governmental Sports Organisation) totesi, että koulutus ja tiedon lisääminen seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta on erittäin tärkeää. Kervinen muistutti, että suomessakin esimerkiksi Ari-Pekka Liukkosen ulostulo aiheutti kohua.

”Urheilun tulisi olla perusoikeus ja työ syrjintää vastaan pitäisi olla aivan kaikkien urheilujärjestöjen ytimessä”, Kervinen sanoi.

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo peräänkuulutti selkeitä ja konkreettisia viestejä, joissa toivotetaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat urheilijat tervetulleiksi.

”Urheilujärjestöjen on osoitettava sanoin ja teoin, ettei syrjintää ja homo- ja transfobiaa sallita urhelukentillä tai pukuhuoneissa. Erityisen tärkeää olisi viestiä kaikille lapsille ja nuorille, että harraste- ja kilpaurheilun pariin on tervetullut juuri sellaisena kuin on. Myös seurajohdon kouluttaminen seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta ja fanikulttuurin muuttaminen yhdenvertaisuutta tukevaksi on yhtä tärkeää”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Tänään järjestettävässä Equality and diversity in sports -seminaarissa klo 11-17 Kiasmassa keskustellaan laajasti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta harrasteurheilussa sekä nuorten liikunnan parissa. Esillä ovat kokemukset, tutkimustieto ja parhaat käytänteet niin Suomesta kuin muualta Euroopasta. Seuraa seminaaria Twitterissä ##egconf

 

Lisätietoa ja puhujien yhteystiedot:
Eliisa Alatalo, tiedottaja, Seta ry 
tiedottaja@seta.fi, p. +358 50 572 3259

Kuvia tilaisuudesta vapaaseen käyttöön: 
https://www.dropbox.com/sh/vlujy81tkkyj3nj/AAC-yRlKZh6YSP1igTUeVWuEa?dl=0
Kuvat: Seta

Seminaarin ohjelma: https://www.facebook.com/events/644993895654315/ 

Liitetiedostot

Seta on valtakunnallinen vuonna 1974 perustettu ihmisoikeusjärjestö, jolla on 24 jäsenjärjestöä eri puolilla Suomea. Setan tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. seta.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs