Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Seurakunnissa mennään metsään kesällä

Kirkon tiedotuskeskus

Seurakunnissa mennään metsään kesällä

Tiedote.
Julkaistu: 11.06.2015 klo 12:45
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Monissa seurakunnissa eri puolilla maata järjestetään kesän aikana niin ulkoiluretkiä kuin jumalanpalveluksiakin luonnon helmassa. Kirkon toiminnan siirtyminen seurakuntatalojen ulkopuolelle tarjoaa iloa kaikille aisteille, ja samalla sielun lisäksi myös ruumis pääsee virkistäytymään.

Kuortaneen urheiluopistolla urheilupappina työskentelevä Eeva-Liisa Helle-Lahti pitää jumalanpalveluselämän luontoon viemistä mieluisana ilmiönä. ”Luonto on monen ihmisen kirkko”, Helle-Lahti kertoo. ”Meillä on Suomessa upea luonto, jota voisimme hyödyntää seurakuntien toiminnassa nykyistä enemmän.”

Tänä kesänä muun muassa Helsingissä ja Hämeenlinnassa järjestetään luonnonkauniilla paikoilla metsä-, luonto- ja kesäkirkon nimillä kulkevia jumalanpalveluksia. Erona totuttuun sisätiloissa tapahtuvaan jumalanpalvelukseen, metsässä seininä ovat puut ja kattona taivas. Soittimia luontokirkkoon ei ole tapana tuoda, joten virret lauletaan ilman säestystä.

Metsäjumalanpalveluksen liturgiassa huomioidaan tavallisesti luonnon tematiikka. ”Luontokirkossa luomisen teologia on vahvasti läsnä, ja siten myös kehollisuus”, Savonlinnan Linnansaaressa sunnuntaina 14.6. luontokirkon toimittava vs. kirkkoherra Toivo Loikkanen kertoo. Vaikkei metsäkirkkoon tarvitse välttämättä patikoida pitkää matkaa, pääsee keho uudella tavalla osalliseksi jumalanpalvelukseen. ”Ulkona aistihavainnot korostuvat – aurinko tuntuu kasvoilla ja tuuli iholla”, Loikkanen toteaa.

Luonnossa kirkko ja keho kohtaavat

Kirkon ja Suomen NMKY:n Urheiluliiton yhteisessä Liikkuva seurakunta -hankkeessakin mukana oleva Eeva-Liisa Helle-Lahti pitää tärkeänä sitä, että kirkko näkee ihmisen henkisen ja hengellisen puolen lisäksi myös fyysisen ulottuvuuden. Viime vuonna käynnistyneen Liikkuva seurakunta -hankkeen tavoitteena on vähentää istumista seurakunnissa ja kannustaa sekä työntekijöitä että seurakuntalaisia aktiivisempaan elämäntapaan.

Helle-Lahden mielestä kirkko voisi edistää etenkin vähän liikkuvien aktivoitumista. Kävelyn kaltaiset lempeät liikuntamuodot sopivat usein myös niille, joille raskaampi liikunta voi fyysisten rajoitteiden vuoksi olla vaikeaa. ”Jumalanpalveluksen jälkeen voitaisiin hyvin lähteä isommalla joukolla kävelylle”, Helle-Lahti visioi. ”Osalle seurakuntalaisista tällainen matalan kynnyksen yhdessä käveleminen voi olla viikon ainoa liikuntahetki ja siksi erityisen tärkeä.” Liikkeessä ja maisemia katsellessa löytyy puheenaiheita vieraidenkin ihmisten kanssa helpommin kuin seurakuntasalissa istuttaessa.

Liikkuva seurakunta ei ole ulkonäkökampanja, vaan kyse on hyvinvointia ja jaksamista edistävästä toiminnasta. ”Kun voimme itse hyvin, jaksamme auttaa myös lähimmäistä”, Helle-Lahti summaa. Suorien terveyshyötyjen lisäksi liikunnalla on positiivisia vaikutuksia myös syrjäytymisen ehkäisemisessä ja ihmissuhteiden luomisessa.

Tulevana viikonloppuna eri puolella maata on tarjolla monenlaista toimintaa erilaisille ulkona liikkujille. Rovaniemen Lähetysjuhlilla voi juhlaohjelman lomassa piipahtaa virkistäytymässä Ounasvaaran luontopoluilla. Vauhdikkaamman liikunnan ystäville Helsingin Malmin seurakunta järjestää lauantaina pyöräilytempauksen, jossa poljetaan 40 kilometrin matka Tuusulaan osana ekumeenista Pyhiinvaellus Pariisiin -ilmastokampanjaa. Paimiossa puolestaan voivat Louna-Jukolan viestisuunnistuskilpailussa kisaväsymystä potevat rauhoittaa mieltään ja kehoaan lauantaisessa metsäkirkossa. Turun Ruissalossa nautitaan sunnuntaina Suomen suvesta ulkoilmahartaudessa.

 

Lue lisää: https://liikkuvaseurakunta.wordpress.com/

 

 

Lisätiedot:

Kirkon liikunta- ja urheiluyhteistyöstä vastaava asiantuntija Mikko Mäkelä / Liikkuva seurakunta, mikko.makela@evl.fi, p. 050 439 1968

Liikuntapappi Eeva-Liisa Helle-Lahti / Kuortaneen Urheiluopisto, eeva-liisa.helle-lahti@kuortane.com, p. 040 548 1108

Vs. kirkkoherra Toivo Loikkanen / Savonlinnan seurakunta, toivo.loikkanen@evl.fi, p. 050 540 6111

 

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs