Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Santeri Paloniemi isoon lonkkaleikkaukseen

Ski Sport Finland

Santeri Paloniemi isoon lonkkaleikkaukseen

Tiedote.
Julkaistu: 21.01.2015 klo 19:30
Julkaisija: Ski Sport Finland

Alppihiihtäjä Santeri Paloniemen kausi on ohi ja kuusamolainen suuntaa lähiviikkojen aikana leikkaukseen, jossa operoidaan hänen molemmat lonkkanivelet. Rakenteellisen vaivan hoitaminen vaatii ison leikkauksen, joka tehdään kahdessa erässä.

Paloniemen lonkan rakenne altistaa lonkkanivelen rustoisen reunuksen vammoille ja lisäksi se altistaa lonkkanivelen kulumalle. Rakenne on osittain perinnöllinen ja se muotoutuu kasvun ja kehityksen aikana.

– Santerilla on molemmilla puolilla matala lonkkamalja, joka altistaa lonkkanivelen vaurioille ja nuorellä iällä alkavalla lonkan nivelrikolle. Santerille on tullut ongelmia, mutta ne eivät ole suoranaisesti kiinni siitä, että hän on ammattiurheilija. Suurin osa vastaavista potilaista on tavallisia liikkujia, joille ongelmia tulee nuorella iällä, Paloniemeä hoitava ortopedi Matti Seppänen TYKS:n nuorten ja nuorten aikuisten lonkkakeskuksesta kertoo.

Tuleva leikkausoperaatio tehdään kahdessa osassa, jotta liikkuminen olisi mahdollista muutenkin kuin pyörätuolissa.

– Leikkaustoimenpiteessä irroitetaan lonkkamalja lantioluusta ja käännetään edullisempaan asentoon, joka antaa parempaa tukea lonkkanivelelle. Operaatio viimeistellään parilla ruuvilla. Kyseessä on iso leikkaus, koska kohta mitä operoidaan on syvällä ja kyseessä on tiivis nivel, Seppänen kertoo.

– Kaikki lonkkaleikkaushoidot voidaan luokitella isoiksi ja ne ovat myös kompikaatioherkkiä, koska lähellä sijaitsevat verisuonet ja hermorakenteet ovat nivelen ympärillä. Komplikaatiot leikkauksessa ovat kurjia, mutta eivät kovin tavallisia.

Toimenpiteellä haetaan pitkäaikaista vaikutusta ja myös toipumisaika on pitkä, johtuen myös osittain kahdessa osassa tehtävästä operaatiosta.

– Kun lonkkamalja irroitetaan, luukappaleen pitää antaa luutua, ennen kuin voi laittaa painoa jalalle. Jotta liikkuminen kyynärsauvoilla on mahdollista tehdään leikkaus kahdessa osassa, ensin toinen lonkka ja noin 8-10 viikon päästä operoidaan toinen lonkka, Seppänen selventää.

Toimenpiteiden jälkeen Paloniemi joutuu olemaan puolipainovarauksella noin kaksi kuukautta, joka tarkoittaa, että lihasmassan saaminen takaisin nykytilanteeseen kestää noin 6-8 kuukautta.

– Tehokkaalla kuntoutuksella toipumisaikaa voidaan lyhentää, mutta toimenpiteen jälkeen pitää urheilijalla saada lihasmassa samaan tilaan kuin ennen operaatiota, jotta vammariski on pienempi, kun paluu rinteeseen koittaa, Seppänen kertoo.

Myös alppihiihtäjä itse pitää leikkausta ainoana vaihtoehtona tässä vaiheessa urheilu-uraa.

– Kyllä tämä on ainoa vaihtoehto, ei pelkästään urheilu-uran vaan myös elämän kannalta. Jos riskinä on saada joskus paha lonkankuluma tai tekonivel ja sellainen asia saadaan leikkauksella estettyä, niin kyllä se on hoidettava silloin kuntoon. Tämä leikkaus antaa urheilu-uralle uuden mahdollisuuden, Paloniemi mietti.

Paloniemellä on ollut lukuisia vaivoja viime vuosina, joista ainakin selkävaivat voidaan laittaa osittain lonkkavaivojen piikkiin.

– Pitkään näitä vaivoja on ollut, melkein kymmenen vuoden ajan on ollut vaikea nostaa polvia ja lisäksi on jatkuva tunne kuin nivuset olisivat revähtäneet. Osittain selkäkivutkin ovat johtuneet siitä, mutta yleensä lonkkavaivat säteilevät polviin, hyvä ettei minulla sinne ole tullut mitään vaivoja. Oireet on ennen kaikkea nivuspuolella ja kun siellä on ongelmia, niin on ryhti huonossa kunnossa ja rasittaa muuta lantionseutua.

Paloniemi lähti selvittämään vaivojen syytä syksyllä yhdessä Ski Sport Finlandin maajoukkuelääkäri Tapio Mäkisen kanssa.

– Syksyllä juteltiin joukkuelääkärin kanssa ja halusin, että näitä asioita tutkitaan paremmin, kun vaivoja on ollut jatkuvasti ja treenaamisessa pitänyt tehdä muutoksia sekä tiettyjä juttuja en ole pystynyt tekemään ollenkaan, vaikka muuten olen ollut kunnossa. Viime viikot ovat olleet vaikeita, koska kävelykin on ollut vaikeaa.

– Mäkinen pisti asiaa eteenpäin ja tutkimuksissa otettiin magneetti- ja röntgenkuvia. Sieltä alkoi löytyä syyt, mutta silloin ei vielä ollut tiedossa, että tämä olisi niin iso juttu. Nyt asia lähtee etenemään ja toivotaan, että muutaman viikon päästä oltaisiin leikkauksessa ja sen jälkeen voi mennä taas eteenpäin.

Paloniemen leikkauspäivä ei ole vielä tiedossa. Ski Sport Finland tiedottaa asiasta, kun aikataulusta saadaan lisätietoja. Paloniemi ei ole toistaiseksi haastateltavissa.

Liitetiedostot

Lisätietoja:

Matti Seppänen, Ortopedi
TYKS / TULES
Nuorten ja nuorten aikuisten lonkkakeskus
040-7043504
matti.seppanen@fimnet.fi

Jussi Väätäinen, Tuottaja
Ski Sport Finland
+358 45 1209920
jussi.vaatainen@skisport.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs