Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Niskanen ja Jauhojärvi voittivat Suomen cupin päätöskisat ja kokonaiscupit

Maastohiihto

Niskanen ja Jauhojärvi voittivat Suomen cupin päätöskisat ja kokonaiscupit

Tiedote.
Julkaistu: 06.04.2014 klo 14:36
Julkaisija: Maastohiihto

Suomen Cupin viimeisenä päivänä hiihdettiin naisten 10km ja miesten 20km vapaan hiihtotavan kisat. Vieremän Koiton Kerttu Niskanen varmisti voitollaan myös kokonaiscupin voiton, Vuokatti Ski Team Kainuun Sami Jauhojärvi oli puolestaan varmistanut kokonaiscupin voiton jo Jyväskylässä, mutta kruunasi komean kauden loppukirivoittoon.

Naisten 10 kilometrin vapaan kisa ratkaisi myös kokonaiscupin voiton. Ennen sunnuntain kisaa johdossa ollut Anne Kyllönen ei hiihtänyt ollenkaan Rukalla, joten Vieremän Koiton Kerttu Niskaselle oli riittänyt huonommatkin sijat 15 pisteen eron umpikuromiseen. Årefjälletsloppetin jälkeen sairastunut ja vieläkin lievästi tukkoinen Niskanen suunnitteli lähtevänsä kisaan rauhassa.
- Onneksi ei tarvinnut ihan viimeistä vaihdetta laitaa peliin.  Mutta kun numerolappu on rinnassa, niin jotain tapahtuu. Ei vaan voi hiihdellä, kisan ylivoimaisesti ajalla 23.56,3 voittanut Niskanen nauraa.
- Tämä oli minulle toinen kokonaiscupin voitto, niin hyvältähän se tuntuu.
Monen muun hiihtäjän suunnatessa Lapponiaan, aikoo Niskanen nyt hiukan levätä.
- Nyt huilataan flunssa pois. Kovasti on kyllä houkuteltu kansallisiin kisoihin Posiolle ja Pyhäjärvelle, ja ne on vielä eri päivinäkin. Ei minua paljonkaan tarvitse kisoihin houkutella, kun toi kisavietti on niin kova, Niskanen toteaa arvoituksellisesti.

Enon Kisa-Poikien Mari Laukkanen oli sunnuntain vapaan kisan toinen jääden 50 sekuntia Niskasesta. Laukkanen joutui lähtemään kisaan takarivistä:
- Kun näin, että Kepa lähti pitämään vauhtia, niin tuli itsellä aika kiire ohittaa tyttöjä. Hyvin kyllä antoivat latua ja tietä, kun huusin. Siinä oli kolmenkymmentä tyttöä välissä, mutta yllättävän sujuvasti kyllä meni, Laukkanen kiitteli kilpasiskojaan.
-  Toki kun tuollaista tyttöä vastaan ryykii heti alussa, niin onhan se kylmää kyytiä tiedossa. huomasin ennen puolta väliä, etten kiinni saa, mutta ehkä vähän kuitenkin pystyin Kepalla painetta luomaan, ettei ihan sunnuntaihiihtelyllä tätä voittoa vienyt.
- Ilon kautta. Jos tässä vaiheessa kautta vähän väsyttääkin, niin ilon kautta on haettava sitä energiaa. Se on vaan hyväksyttävä. Toisaalta tämän kauden olen pystynyt hyvin tämän kauden hiihtämään. Kun henkisesti on akku tyhjä, niin kisojen välillä joutuu hiomaan sitä tekemistä.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen varmisti sunnuntain vapaan kisan kolmannella sijallaan myös kokonaiscupin kolmannen sijan.  Vahvasti kisan hiihtänyt Mononen naureskeli, että noutaja meinasi tulla viimeisten satojen metrien matkalla:
- Kun viimeisen kerran nousin tähän stadionille, niin jalat ihan tukkoon, hyvä kun sain työnnettyä itseni maalilinjan yli.
- Meikäläinen alkaa olla nyt niin puhki, että loma todellakin tulee tarpeeseen. Aion nyt kyllä pitää ihan totaalilepoa. Lepään ja pohdin, miksei pariin vuoteen ole tasonnousua tullut. On todella turhauttaa, kun tekee paljon töitä, eikä tämä nyt mene eteenpäin. Aion levätä nyt niin pitkään, että tulee hinku treenaamaan. Ei tarvitse syksyllä sitten miettiä, miksi en keväällä kunnolla levännyt. Sitten uusin miettein ensi kauteen. Nyt on tärkeä saada myös akut ladattua, mulla ainakin on henkinen väsymys. Mutta olihan täällä kyllä ihana hiihtää ja lopettaa tämä kausi eiliseen viestivoittoon ja tänään kolmanteen sijaan, Mononen kertoo.

Jauhojärvi voitti myös päätöskisan

Miesten kokonaiscupin voiton varmistanut Vuokatti Ski Team Kainuun Sami Jauhojärvi voitti myös Suomen Cupin viimeisen kisastartin eli vapaan hiihtotavan 20 kilometrin kisan ajalla 44.28,8.
- Ainahan voitto on mukava ja tähän viikonloppuun lähdin hakemaan kahta voittoa ja ne tuli. Tiesin luottaa loppukiriin. Kympistä kahteentoista puoleen b (Lehtonen) myrkytti kyllä vähän, mutta tänään oli sellainen latu ja keli, joka suosi erittäin paljon peesiä. Tiesin, että ainoa mahdollisuus, missä pystyy porukkaa tiputtamaan, on tämä stadionin nousu ja sen jälkeen tämä tasainen muuten tältä kärkiporukalta oli mahdoton päästä karkuun.
Viimeiseen nousuun tullessa Jauhojärvi oli melko varma voitostaan:
- Tiesin, että korkeintaan Karppa (Kari Varis) voi vastata loppukiriin. Tiesin, että Anssilta (Pentsinen) on vati syöty ja samoin Matulta (Matias Strandvall), sen verran kovaa vauhtia ladulla tänään pidettiin. Ja Martilta (Jylhä) kanss pahin terä pois.

Toiseksi hiihtänyt Kouvolan Hiihtoseuran Kari Varis jäi voittajasta 0,5 sekuntia ja sijoittui kokonaiscupissa kahdeksanneksi.
- Aika vahvalta tuntui hiihto matkan aikana ja kun ei ollut kokonaiskisan suhteen mitään menetettävää, niin päätin jättää paukkuja loppukiriin.
Variksen kausi jatkuu Lapponiassa:
- Nyt pitää energiavarastot täyteen mahdollisimman hyvin. Energian loppuminen on pahin vastustaja Lapponiassa.  Maalikuun hiihtäminen on ollut niin vaisua, niin antaa hyvää uskoa jatkoon, kun pystyin kuitenkin olemaan tänään toinen. Vuoden vaihteessa ja tammikuussa tuli hyviä vapaan hiihtoja, mutta kun ei olympiakisoihin pääsyt, niin vähän motivaatio hiipui jossakin vaiheessa.

Vuokatti Ski Team Kainuun Martti Jylhä oli lukinnut katseensa Ylivieskan Kuulan Tero Similään, jonka kanssa mies kävi taistelua kokonaiscupin toisesta sijasta. Jylhän kolmas ja Similän viides sija tarkoitti Jylhälle kokonaiscupin toista ja Similälle kolmatta sijaa.
- Mä seurasin ainoastaan vain Teroa tänään. Olisi saattanut olla mahdollista iskeä Mustiinkin (Jauhojärvi) loppusuoralla, sen verran oli helppo kiri irrottaa, mutta pelasin varman päälle. Tänään hiihdettiin aika mukavuusalueella ja hyvin löytyi selkää, ja olihan siitä etua, kun osaan hiihtää ryhmässä. Ei se missään nimessä ollut helppoa, mutta ei tullut sellaista oloa matkalla, etteikö pystyisi hiihtämään.
Jylhän kausi on nyt paketissa ja alkuviikosta mies suuntaa ulkomaille.
- Kuukaudeksi Itävaltaan ottamaan niin sanotusti helppoa tyttöystävän luo. Siellä on kahtakymmentä astetta ollut lämmintä. Ei ehkä ihan pelkästään havaiji-paitaa päälle, mutta tuollaista Keski-Euroopan kiertuetta tarkoitus on tehdä.

Similä jäi kisan voittajasta 5,1 sekuntia ja viidenneksi. Kokonaiscupin kolmas sija lämmitti kuitenkin mieltä.
- Toki toisesta sijasta lähdin taistelemaan, mutta on tämä kolmas sija tyhjää parempi. Näin jälkikäteen ajateltuna tänään olisi pitänyt vaan hiihtää siellä seitsemäntenä ja kahdeksantena, seisoskella siellä ja painaa nämä viimeiset sata metriä. Ihan väärällä taktiikalla hiihdin tänään, olisi pitänyt vaan hiihellä se alku ja ladata loppuun, Similä nauraa.
Miehen kausi jatkuu vielä parin kisan verran.
- Posiolla hiihdän vähän kuin kotikisoissa Pentik-hiihdot ja pääsiäisenä Taivalkoskella. Ja sitten sitä vasta ruvetaankin hiihtämään, oikein keväthangilla nautiskelemaan, Similä kertoo.

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs