Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Maailman kolmanneksi paras aurinkovene on Kymenlaaksosta

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Maailman kolmanneksi paras aurinkovene on Kymenlaaksosta

Tiedote.
Julkaistu: 16.07.2014 klo 09:23
Julkaisija: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun Veneteknologian opiskelijoiden ja henkilökunnan joukkue voitti ylivoimaisesti viime perjantaina Monacossa kansainvälisen Solar1 Monte Carlo Cup:in osakilpailun. Lauantaina päättyneessä kilpailussa kokonaissijoitus oli kolmas. Kyamkin joukkue oli paras opiskelijajoukkue ja hävisi vain niukasti ykkös- ja kakkossijat ottaneelle hollantilaiselle Clafis Private Energy –nimiselle ammattilaisjoukkueelle.

Solar1 järjestettiin Monacossa nyt ensimmäistä kertaa. Kilpailu oli kutsukilpailu, jonka kilpailijoista suurin osa kilpaili edellisellä viikolla Hollannissa Dong Energy Solar-kilpailussa. Myös Kyamkin joukkue matkasi kisaan suoraan Hollannista, jossa oli jo saavutettu kokonaiskilpailun ja sprinttikilpailujen kolmossijat sekä Endurance-kilpailun voitto.

Kyamkin vene on veneteknologian opiskelijoiden ja henkilökunnan suunnittelema ja rakentama. Kokonaan aurinkoenergialla kulkevaa venettä on suunniteltu ja rakennettu lähes kaksi vuotta. Seitsemänmetrinen, hiilikuidusta rakennettu, trimaraanirunkoinen vene painaa alle sata kiloa. Veneen kansi on kokonaan aurinkopaneeleiden peittämä. Aurinkopaneelit tuottavat parhaimmillaan 1650W tehon. Huippunopeus veneellä on n. 30km/h. Vene on suunniteltu kaikilta osin mahdollisimman energiataloudelliseksi. Veneen rakentamista on tukenut parikymmentä yritystä. ”Aurinkovene projektin päätavoite oli Hollannissa mutta kun viime jouluna Monacosta tuli kutsu ja lupaus huolehtia joukkueen kuluista ei Monacon kisaan osallistumista enää tarvinnut empiä”, kertoo projektipäällikkö Mikko Pitkäaho.

Monacossa kisa käytiin Välimerellä Monte-Carlon kuuluisan sataman ulkopuolella, merenkäynti ja suolainen vesi antoivat oman mausteensa kilpailemiseen. Torstaina veneet kävivät sataman ulkopuolella paraatikierroksella sekä valokuvattavana ja jo silloin useimmille joukkueille selvisi, että veneiden tulisi olemamaan vaikea selvitä merenkäynnissä. Perjantaina käytiin kisan ensimmäinen osio, merelle oli poijuilla merkitty muutaman kilometrin mittainen rata, jota kierrettiin kahden tunnin ajan. Kyamkin vene voitti selvällä marginaalilla. Paikallinen media kehui venettä sanoilla ”sleek and stylish” [virtaviivainen ja tyylikäs]. ”Merenkäynnin ja erityisesti muun liikenteen aiheuttamien aaltojen vuoksi meidänkin vene teki muutamia rajuja sukelluksia aaltojen läpi ja veneeseen tulviva vesi teki ajosta välillä erittäin hankalaa”, kertoo venettä ajanut Mikko Pitkäaho. Kun voittoisan kisan jälkeen veneestä tyhjennettiin merivettä, oli katastrofi lähellä. Suolavettä valui jännitteisten aurinkopaneeli säätimien päälle aiheuttaen oikosulkuja ja kolme säädintä syttyi ilmiliekkeihin. Palo saatiin onneksi tiimin nopean toiminnan ansiosta sammumaan ja alkujärkytyksen jälkeen venettä parsittiin kasaan purkamalla varaosia Mikkelin ammattikorkeakoulun jo aiemmin kisan keskeyttäneestä veneestä.

Perjantaina Solar1 organisaatio ei enää halunnut päästää veneitä sataman ulkopuolelle kaksimetrisen aallokon vuoksi. Slalom ja Sprint challenge kilpailut järjestettiin sataman sisälle rakennetulla radalla. Pujottelu ja nopeuskilpailu jopa yli sadan miljoonan arvoisten jahtien välissä olivat upeaa katsottavaa yleisölle ja jännittävää kuljettajille. Aamulla Kyamkin veneen moottorisäädin oli jälleen vaihdettava toistaiseksi tuntemattomasta syystä, moottorisäätimien kanssa oli paljon ongelmia jo Hollannissa. Vene saatiin kuitenkin nopeasti ajokuntoon ja slalom kisassa saavutettiin neljässija. Kyamkin vene on suunniteltu Hollannin kisan pitkille matkoille, taloudelliseen ajoon eikä pujottelu ahtaalla radalla varsinaisesti kuulunut vahvuuksiin. Sprinttikisaan valmistauduttaessa moottorisäädin pimeni jälleen ja koska käytössä oli viimeinen varaosa, ei mitään ollut enää tehtävissä ja sprintti jäi ajamatta.

Kokonaiskilpailussa Kyamkin joukkue saavutti kuitenkin avoimen luokan kolmannen sijan, joka oli huippusuoritus.

Vene ja osa joukkueesta ovat vielä matkalla takaisin Suomeen. Kotkaan saavutaan aamupäivällä torstaina 17.7. Seuraavaksi vene on esillä Kotkassa Merimuseo Vellamon liepeillä Gangut-regatan avajaispäivänä 22.7. Kotkan vesillä venettä tullaan näkemään varmasti myös syksyn aikana, sillä kantosiipien kehitystyö jäi keväällä kesken. Pärjätäänkö tulevissa kisoissa, millaisella veneellä osallistutaan ja millaisiksi kisat tästä kehittyvät jää vielä nähtäväksi mutta ainakin tällä hetkellä Kyamk on huipulla ja kovalla työllä on onnistuttu saamaan suomalaiselle osaamiselle mainetta kansainvälisissä kilpailuissa.

 

Lisätietoja:

projektipäällikkö

Mikko Pitkäaho, p. 044 702 8511

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs