Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Leinonen ja Niva nappasivat telinevoimistelun otteluiden suomenmestaruudet

Suomen Voimisteluliitto

Leinonen ja Niva nappasivat telinevoimistelun otteluiden suomenmestaruudet

Tiedote.
Julkaistu: 09.04.2016 klo 19:23
Julkaisija: Suomen Voimisteluliitto

Telinevoimistelun suomenmestaruuksia on ratkottu tänään Tampereella. Mitalit jaettiin naisten neliottelussa ja miesten kuusiottelussa.

(Kuva: Milla Vahtila)

Miesten kuusiottelun mestaruuden vei Espoon Telinetaitureiden Heikki Niva (kuvassa) pistein 81,298.

- Tämä on minun kolmas kuusiottelun suomenmestaruus, olen tottakai tyytyväinen. Tänään lähdettiin tekemään ehjää ja varmaa kilpailua hyvällä fiiliksellä. Tein helpot sarjat joka telineellä, isoimmat riskiliikkeet jätettiin huomisiin telinefinaaleihin, tuore suomenmestari Heikki Niva kommentoi.

Toiseksi miesten kuusiottelussa voimisteli pisteillä 78,565 Kasper Holopainen (Voimisteluseura Helsinki) ja kolmanneksi Emil Soravuo (Espoon Telinetaiturit) 77,731. Voimisteluseura Helsingin Tomi Tuuha sijoittui neljänneksi (76,764).

Viime vuoden kuusiottelun suomenmestari, Espoon Telinetaitureiden Oskar Kirmes puuttui kilpailuista, sillä Kirmes valmistautuu jo Riossa ensi viikonlopun olympiakarsintoihin. Heikki Niva lentää Rioon maanantaina 11.4. Kirmeksen varavoimistelijaksi. 

Naisten neliottelun voitti puolestaan Suomen Taitovoimisteluklubia edustava Maija Leinonen yhteispisteillä 50,300. Toiseksi sijoittui Siiri Saukkonen (Voimisteluseura Kieppi) pistein 49,850 ja kolmanneksi SM-kilpailujen järjestelyistä vastanneen seuran, Tampereen Voimistelijoiden, Annika Urvikko (49,550). 

Suomenmestaruuskilpailut jatkuvat sunnuntaina telinekohtaisilla finaaleilla, joissa nähdään joka telineen kahdeksan parasta voimistelijaa. 

Miesten kuusiottelun SM-tulokset

Naisten neliottelun SM-tulokset

Heikki Nivan kuva ja naisten neliottelun kärkikolmikon kuva ovat median käytettävissä Voimisteluliiton mediapankissa.

**

Taustatietoa telinevoimistelun otteluista

Pisteet muodostuvat niin miehillä kuin naisilla suorituksen puhtaudesta ja tekniikasta (E-pisteet) ja vaikeudesta (D-pisteet).

Kuusiottelu

Miesten telinevoimistelussa kilpaillaan kuudella telineellä: permannolla, hevosella, renkailla, hypyssä, nojapuilla ja rekillä. Jokaisella telineellä on omat haasteensa ja sääntövaatimuksensa - voimistelijalta vaaditaan paljon voidakseen hallita kaikki telineet. 

Permannolla voimistelija esittää korkeita, näyttäviä volttisarjoja sekä akrobaattisia ja voimistelullisia osia kuten käsiseisontoja, tasapaino ja -notkeusosia. Permantovoimistelu vaatii kimmoisuutta sekä hyvää hahmotuskykyä.

Hevonen on voimaa vaativa teline. Hevosella liikesarjassa on tarkoitus pysyä kokoajan liikkeessä ja käyttää tasapuolisesti kaikkia telineen osia. Tavallisesti sarjassa on erilaisissa noja-asennoissa tehtyjä myllyjä, pihtejä ja helikoptereita.

Kuten hevonen vaativat myös renkaat tekijältään valtavasti voimaa, etenkin ylävartalosta. Rengassarja koostuu voima- ja heilahdusosista sekä niiden yhdistelmistä, jotka tuovat sarjaan lisää vaikeutta. Voimaosissa on tarkoitus pysyä staattisesti paikallaan. Tavoitteena on, etteivät renkaat heiluisi.

Hypyssä tärkeintä on luja juoksuvauhti, voimistelijalla on mahdollisuus ottaa 25 metriä vauhtia ennen tuloa ponnistuslaudalle ja hyppypukille. Hyppypukilta suoritetaan käsityönnön kautta erilaisia voltteja, jotka voivat pyöriä eri suuntiin ja sisältää kierteitä. Hyppy vaatii voimistelijalta räjähtävyyttä. Arvosteltavia osia hypyssä ovat alkulento, käsikosketus, loppulento ja alastulo. Päästäkseen hypyn finaaliin täytyy voimistelijan suorittaa kaksi erilaista hyppyä, joissa on erilainen loppulento. Tällöin huomioidaan pisteiden keskiarvo, mutta ottelutuloksiin lasketaan ensimmäisen hypyn pisteet.

Nojapuilla voimistelijalta vaaditaan hyvää rytmitajua sekä vartalon hallintaa etenkin heilahdusliikkeissä. Nojapuusarja sisältää heilahdus- ja lento-osia.

Rekillä voimistelijalta vaaditaan rohkeutta, rytmi- ja liiketajua. Rekkisarja suoritetaan ilman taukoja ja se koostuu erilaisista jättiläisistä, irrotuksista, pyörähdysliikkeistä, käännöksistä sekä alastulosta.  

Neliottelu

Naisten neliottelussa voimistellaan hypyssä, eritasonojapuilla, puomilla ja permannolla.

Hyppy on hyvin samanlainen miesten hypyn kanssa, ainoat erot ovat pukin korkeus sekä liikkeiden arvot. 

Eritasonojapuilla tehdään liikesarja ilman taukoja, joka sisältää monipuolisesti otteen- ja aisanvaihtoja, irrotuksia, käännöksiä ja pyörähdysliikkeitä. Koko sarjan ajan rytmin on säilyttävä hyvänä, tauoista seuraa vähennys. Voimistelu eritasonojapuilla vaatii rohkeutta, voimaa ja hyvää rytmitajua.

Puomi vaatii tekijältään rautaisia hermoja, notkeutta ja tasapainoa. Sarjat koostuvat akrobaattisista yhdistelmistä, kuten flikeistä ja volteista sekä voimistelullisista liikkeistä eli erilaisista hypyistä ja pirueteista. Tavoitteena on saada sarjasta ehjä taiteellinen ja sulava kokonaisuus, jossa omaperäisyys katsotaan eduksi.

Permanto on miehillä ja naisilla samanlainen. Naiset suorittavat musiikin säestämänä sarjan, jossa on volttisarjoja sekä voimistelullisia liikkeitä. Tarkoituksena on käyttää kattavasti koko permantoaluetta sekä eläytyä ja esittää sarja läpi. Puomilla ja permannolla arvostellaan suorituspuhtauden lisäksi myös suorituksen taiteellisuutta.

**

Haastattelupyynnöt Voimisteluliiton viestintäpäälliköltä Sanna Yli-Patola, p. 040 540 0041

Suomen Voimisteluliitto on yksi Suomen suurimmista lajiliitoista, ja suurin tyttöjen ja naisten liikuttaja. Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa kahdeksassa eri voimistelulajissa: akrobatiavoimistelussa, joukkuevoimistelussa, kilpa-aerobicissa, miesten telinevoimistelussa, naisten telinevoimistelussa, rytmisessä voimistelussa, TeamGymissä sekä trampoliinivoimistelussa. Jäsenseuroissa järjestetään toimintaa harrasteliikunnasta huippuvoimisteluun. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs