Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Kohti Rioa - taustatietoa rytmisestä voimistelusta

Suomen Voimisteluliitto

Kohti Rioa - taustatietoa rytmisestä voimistelusta

Tiedote.
Julkaistu: 19.04.2016 klo 15:57
Julkaisija: Suomen Voimisteluliitto

Rytminen voimistelu on ollut olympialaji vuodesta 1984 lähtien. Torstaina 21.4. klo 19.00 sekä perjantaina 22.4. klo 17.00 Suomen aikaa käynnistyvät rytmisen voimistelun olympiakarsinnat, joiden aikana jännitetään suomalaisten kohtaloa.

Torstaina olympiapaikasta voimistelevat yksilöt Jouki Tikkanen (Rekolan Raikas) ja Ekaterina Volkova (Voimistelu- ja urheiluseura Elise). Suomella on mahdollisuus ainoastaan yhteen maapaikkaan Rion olympialaisten rytmisen voimistelun yksilökilpailuun. Suomalaisten yksilöiden kohdalla tämä tarkoittaa, että paremmin sijoittunut JA mahdollisesti kuuden edustuspaikan lunastaneen voimistelija joukkoon sijoittunut saa itselleen henkilökohtaisen olympiapaikan Rioon.

Perjantaina kilpaillaan rytmisen voimistelun joukkueiden viimeisistä olympiapaikoista. Riossa Suomen joukkueessa voimistelevat Riikka Kangas, Aino Purje, Kati Rantsi, Sonja Kokkonen ja Iina Linna. Joukkueen urheilijat ovat Voimistelu- ja urheiluseura Elise ja Elise-Järvenpään voimistelijoita.

Joukkueille on tarjolla enää kolme edustuspaikkaa, joista kilpailevat Suomen lisäksi viisi maata: Azerbaidzhan, Korea, Kreikka, Saksa ja Uzbekistan.

Suomalaisvoimistelijoiden olympiakarsintojen aikataulut

 

Rytminen voimistelu

Rytmistä voimistelua kutsutaan maailman kauneimmaksi lajiksi ja lajin sääntökirja on kaikista voimistelulajeista paksuin. Säännöissä muun muassa kielletään, ettei kanveesin vierellä saa olla enää pianoa eikä suoritusta saa lopettaa eri matolle kuin millä suorituksen on aloittanut. Osa säännöistä pohjaa lajin historiaan, jolloin voimisteltiin pianosäestyksellä tai kilpailuissa oli vierekkäin kaksi kanveesia, joilla suoritettiin eri välineiden ohjelmat.

Rytminen voimistelu on parhaimmillaan taiteellista ja kaunista katseltavaa, jossa liike virtaa musiikin mukana ohjelman alusta loppuun asti. Ohjelma koostuu hätkähdyttävistä notkeutta, vartalon hallintaa ja välineen taitavaa käsittelyä vaativista liikkeistä.

Yksilöt suorittavat aina neljä ohjelmaa neljällä eri välineellä: pallo, vanne, nauha ja keilat. Joukkue suorittaa kaksi ohjelmaa, joissa tämän vuoden olympialaisissa toisessa ohjelmassa viidellä voimistelijalla on kaikilla kuusi metriset nauhat ja toisessa käytössä puolestaan kolmet keilat ja kaksi vannetta. Rytmisen voimistelun joukkuekilpailuissa käytettävät välineet määritellään Kansainvälisen voimisteluliitto FIG:n toimesta ja välineet vaihtuvat kahden vuoden välein.

Sekä yksilöillä että joukkueilla ohjelman kokonaispisteet koostuvat vaikeusasteen pisteistä (max. 10,00 pistettä) ja suorituksen pisteitä (max. 10,00 pistettä), suurimman mahdollisen pistemäärän ollessa 20,00 pistettä.

Lisää faktoja rytmisestä voimistelusta

Lisää taustatietoa rytmisen voimistelun pisteistä liitteenä.

 

Rytminen voimistelu olympialaisissa

Vuodesta 1984 saakka olympialaisissa nähty rytminen voimistelu on toinen kahdesta olympialajista, joka on vain naisille (toinen laji on taitouinti).

Suomella on ollut kolme rytmisen voimistelun yksilöä aikaisemmissa olympialaisissa:

1992 Hanna Laiho, joka kilpaillessaan Barcelonassa oli vasta 16 vuoden ikäinen

1996 Katri Kalpala, ainoana suomalaisvoimistelijana Yhdysvaltojen Atlantan olympialaisissa

2000 Heini Lautala Sydneyn olympialaisissa

Rytmisen voimistelun joukkueet ovat kilpailleet olympialaisissa vuodesta 1996 lähtien ja perjantai on ensimmäinen kerta, kun Suomen voimistelijoita nähdään joukkuekarsinnan kanveesilla.

 

Rion olympiakarsinnoissa joukkueen johtajana toimii Voimisteluliiton voimistelutoiminnan päällikkö Liisa Ahlqvist-Lehkosuo (p. +358 40 5925 109), jonka kautta karsinnoista on mahdollista saada puhelimitse tarkempia tietoja ja kommentteja Voimisteluliiton viestinnän lisäksi.

 

Kuvassa Suomen joukkue keila-vanne -ohjelmallaan rytmisen voimistelun World Cupissa helmikuussa 2016 Espoossa. Kuva: Aki Havukainen. 
Kuva, kuten myös muita rytmisen voimistelun kuvia, on median käytettävissä Voimisteluliiton mediapankissa Epressissä.

Liitetiedostot

Suomen Voimisteluliitto on yksi Suomen suurimmista lajiliitoista, ja suurin tyttöjen ja naisten liikuttaja. Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa kahdeksassa eri voimistelulajissa: akrobatiavoimistelussa, joukkuevoimistelussa, kilpa-aerobicissa, miesten telinevoimistelussa, naisten telinevoimistelussa, rytmisessä voimistelussa, TeamGymissä sekä trampoliinivoimistelussa. Jäsenseuroissa järjestetään toimintaa harrasteliikunnasta huippuvoimisteluun. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs