Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Kohti Rioa – taustatietoa miesten telinevoimistelusta

Suomen Voimisteluliitto

Kohti Rioa – taustatietoa miesten telinevoimistelusta

Tiedote.
Julkaistu: 13.04.2016 klo 16:06
Julkaisija: Suomen Voimisteluliitto

Olympialaisissa, miesten telinevoimistelussa on nähty suomalaisväriä viimeksi vuonna 1972. Sunnuntain 17.4. vastaisena yönä klo 00:30 Suomen aikaa Espoon Telinetaitureiden Oskar Kirmes astelee Rio de Janeirossa podiumille taistelemaan miesten telinevoimistelun kuusiottelun viimeisistä olympiapaikoista.

Oskar Kirmeksen pitää suorituksellaan sijoittua vähintään 28 maan ensimmäisen eli parhaan 6-ottelijan joukkoon lunastakseen Suomelle edustuspaikan Rion olympialaisiin.

Suomalaisvoimistelijoiden olympiakarsintojen aikataulut

 

Oskar Kirmes

Oskar Kirmes on vuonna 1995 Reykjavikissa syntynyt voimistelija, joka on voimistellut Suomen maajoukkueesta vuodesta 2013 saakka. Vuonna 2000 voimistelun aloittanut Kirmes on voimistellut myös Ruotsin maajoukkueessa vuosina 2007-2013.  

Oskar Kirmes on kuusiottelija, jolla ei ole yhtään inhokkitelinettä. Omien sanojensa mukaan hän on todellinen voimistelunörtti. Rion olympiakarsinnat tulivat Kirmekselle tavallaan yllätyksenä, sillä miehen päätavoite on koko ajan ollut Tokion 2020 olympialaisissa. 

Kirmestä valmentaa hänen virolaislähtöinen isänsä Mati Kirmes, joka on valmentanut kolme urheilijaa olympialaisiin. Paras sijoitus Mati Kirmeksen valmennettaville tuli, kun Islannin Runar Alexandersson oli Ateenassa 2004 seitsemäs hevosella.

 

Miesten telinevoimistelu

Miesten telinevoimistelu on voimistelulajeista vanhin. Olympialaisissa kilpaillaan telinevoimistelussa joukkuekilpailun lisäksi yksilöinä telinekohtaisista mitaleista sekä ottelumitaleista. Miesten telinevoimistelun kuusiottelu muotoutui nykyisenlaiseksi Helsingin olympialaisissa 1952.

Viimeisin suomalaisten olympiamitali miesten telinevoimistelusta on Olli Laihon hopeamitali hevosella Meksikosta 1968 ja viimeisin kultamitali vuodelta 1960, kun Eugen Ekman vei voiton Roomassa niin ikään hevosella.

Telinevoimistelussa voimistelijan kilpailuasu on määritelty telinekohtaisesti ja väreiltään lajin säännöissä.

Lisää faktoja miesten telinevoimistelusta

 

Kuusiottelu

Miesten telinevoimistelussa kilpaillaan kuudella telineellä: permannolla, hevosella, renkailla, hypyssä, nojapuilla ja rekillä. Jokaisella telineellä on omat haasteensa ja sääntövaatimuksensa - voimistelijalta vaaditaan paljon voidakseen hallita kaikki telineet.

Oskar Kirmeksen lempitelineet ovat permanto ja rekki.

Permannolla voimistelija esittää korkeita, näyttäviä volttisarjoja sekä akrobaattisia ja voimistelullisia osia kuten käsiseisontoja, tasapaino ja -notkeusosia. Permantovoimistelu vaatii kimmoisuutta sekä hyvää hahmotuskykyä.

Rekillä voimistelijalta vaaditaan rohkeutta, rytmi- ja liiketajua. Rekkisarja suoritetaan ilman taukoja ja se koostuu erilaisista jättiläisistä, irrotuksista, pyörähdysliikkeistä, käännöksistä sekä alastulosta. 

Telinevoimistelun pisteet muodostuvat niin miehillä kuin naisilla suorituksen puhtaudesta ja tekniikasta (E-pisteet) ja vaikeudesta (D-pisteet).

Lisää taustatietoa kuusiottelusta ja telinevoimistelun pisteistä liitteissä.

 

Rion olympiakarsinnoissa joukkueen johtajana toimii Voimisteluliiton voimistelutoiminnan päällikkö Liisa Ahlqvist-Lehkosuo (p. +358 40 5925 109), jonka kautta karsinnoista on mahdollista saada puhelimitse tarkempia tietoja ja kommentteja Voimisteluliiton viestinnän lisäksi. 

 

Kuva: Oskar Kirmes rekillä Glasgow'n MM-kilpailuissa 2015. Kuva: Milla Vahtila. 
Kuva on median käytettävissä Voimisteluliiton mediapankissa Epressissä.

Liitetiedostot

Suomen Voimisteluliitto on yksi Suomen suurimmista lajiliitoista, ja suurin tyttöjen ja naisten liikuttaja. Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa kahdeksassa eri voimistelulajissa: akrobatiavoimistelussa, joukkuevoimistelussa, kilpa-aerobicissa, miesten telinevoimistelussa, naisten telinevoimistelussa, rytmisessä voimistelussa, TeamGymissä sekä trampoliinivoimistelussa. Jäsenseuroissa järjestetään toimintaa harrasteliikunnasta huippuvoimisteluun. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs