Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Kisapuiston pääjäähallin kattorakenteiden tutkimuksissa ei havaittu välittömiä turvallisuusriskejä

Lappeenrannan kaupunki

Kisapuiston pääjäähallin kattorakenteiden tutkimuksissa ei havaittu välittömiä turvallisuusriskejä

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2016 klo 11:13
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan Kisapuiston pääjäähallin kattorakenteista tehdyn tutkimuksen perusteella kattorakenteista ei aiheudu hallin käyttäjille välittömiä turvallisuusriskejä. Tutkimuksen tulokset perustuvat vuonna 2008 tehtyyn koekuormitukseen ja tänä vuonna tehtyihin kuntokatselmuksiin ja rakennelaskelmiin. 

Kattoristikot eivät kuitenkaan täytä paloluokan R30 vaatimuksia standardipalomitoituksen perusteella, minkä vuoksi pyrotekniikan käyttäminen hallissa kiellettiin syyskuussa 2016. 

Laskelmien mukaan vuonna 1972 rakennetun hallin katto ei kestä tämän hetken normien mukaisia lumikuormia. Vuonna 2008 tehdyn koekuormituksen jälkeen katon lumikuormaa on seurattu ja ylimääräinen lumi on poistettu katolta suunnitelmallisesti. 

Kuntokatselmuksessa havaittujen katon liimapuupalkkien halkeamien vuoksi kattorakenteelle sallittu lumikuorma on nyt aikaisempaakin pienempi korjauksiin asti. 

Tilakeskuksen johtaja Katri Tolvanen kertoo, että hallia voi käyttää turvallisesti ja tutkimuksia jatketaan. 

– Päätökset korjaustoimenpiteistä tehdään sen jälkeen, kun on saatu lisää tietoa ja tarvittavat suunnitelmat. Tilakeskus on laatinut yhdessä liikuntatoimen kanssa suunnitelman lumen kertymisen seurannasta ja lumen poistamisesta katolta. Lumi poistetaan jäähallin katolta suunnitelman mukaan jatkuvana kunnossapitotoimintana läpi talven. Turvallisuuden varmistamiseksi halliin asennetaan myös lasermittauslaitteisto, joka mittaa ristikoiden taipumia, Tolvanen selvittää. 

Lappeenrannan kaupungin tilakeskus teetti tutkimuksen Pöyry Finland Oy:llä. Tutkimus perustuu lakiin laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioinnista. 

Palotilanteen tarkemmaksi analysoimiseksi tilakeskus teettää vielä myös palosimuloinnin, minkä perusteella tehdään päätös rakenteiden tarkoituksenmukaisesta palosuojauksesta. 

Kattorakenteen kapasiteetin lisäämisestä päätetään kattoristikoiden tarkemman tutkimisen ja koekuormituksen jälkeen. Ennen lisätutkimuksia ja korjauksia kattorakenteelle voidaan sallia lumikuormaksi 0,6 kN/m2, mikä vastaa Suomen ympäristökeskuksen mukaan maksimitiheyksisen lumen paksuutta, joka on 150 mm. Tämä edellyttää sitä, että lumitilannetta seurataan ja ylimääräinen lumi poistetaan katolta. 

Rakennuksen omistajalla on velvollisuus seurata rakennuksen kantavuuden kannalta keskeisten rakenteiden kuntoa. Laki velvoittaa laajarunkoisen rakennusten omistajan huolehtimaan siitä, että asiantuntija arvioi rakennuksen rakenteellisen turvallisuuden, jos rakennukselle on myönnetty rakennuslupa ennen lain voimaantuloa (1.4.2015). 

Arviointi on pakollinen niille laajarunkoisille rakennuksille, joissa oleskelee käyttötarkoituksesta johtuen tyypillisesti paljon ihmisiä. 

Lisätietoja: 

Lappeenrannan kaupunki
Tilakeskuksen johtaja Katri Tolvanen
puh. 040 574 3630
katri.tolvanen@lappeenranta.fi

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi  

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs