Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Hauen heittokalastus tarjoaa jännitystä syksyyn

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Hauen heittokalastus tarjoaa jännitystä syksyyn

Tiedote.
Julkaistu: 25.09.2015 klo 13:53
Julkaisija: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Syksyn tulo ja sen myötä viilenevät vedet ovat herkkua hauen heittokalastajille. Isot hauet ovat viihtyneet kesän ajan syvällä viileissä vesissä, mutta nyt ne suuntaavat matalikoille ja lähelle rantoja, missä ne ovat hyvin heittokalastajien ulottuvilla.
 
Hauen heittokalastus on toimintalaji parhaimmasta päästä. Voimakkaan hauen salamannopea isku uistimeen on monen kalamiehen mielestä parasta, mitä Suomen syksy tarjoaa. Nykyaikaiset monikuitusiimat, tunnokkaat hiilikuituvavat sekä kevyet kelat välittävät kalan iskun suoraan kalastajan selkäytimeen saakka.  Haukivieheiden osalta on markkinoille tullut viimevuosina monia uusia malleja.
Alkusyksystä kannattaa siiman päähän kiinnittää suurikokoinen ja huomiotaherättävä spinnerbait. Myöhemmin syksyllä täytyy vieheiden uittonopeuksia hieman hidastaa, jolloin kannattaa kokeilla suuria haukijigejä. Toki myös vanhat viehesuosikit, kuten suuret lusikkauistimet, vaaput ja jerkit ovat edelleen hyvin toimivia. Haukea kalastaessa täytyy välinevalinnoissa aina ottaa huomioon hauen terävät hampaat. Siksi siiman ja uistimen välissä käytetään noin 50 senttimetrin mittaista peruketta, joka katkeamatta kestää hauen puraisut.

Kun välineet ovat kunnossa, on aika lähteä kalastamaan. Syksyllä potentiaalisia haukipaikkoja ovat esimerkiksi karikoiden reunat, pinnan alaiset matalikot, kaislikkolahdet sekä ruovikoiden reunat. Sopiva kalastussyvyys löytyy yleensä 1-4 metrin väliltä. Hyvän syönnin sattuessa kohdalle, voi kalaa tulla paljon. Kaikkea kalaa ei kuitenkaan ole syytä ottaa. Yksi tai kaksi keskikokoista haukea riittää mainiosti ruokakaloiksi ja loput kannattaa vapauttaa takaisin kasvamaan. Erityisesti suurikokoiset hauet on syytä vapauttaa, sillä ne ovat arvokkaita emokaloja. Ne myös hillitsevät tehokkaasti särkikalakantojen kasvua ja auttavat sitä kautta vesistöjämme pysymään paremmassa kunnossa.
Ohjeita haukien ja muiden kalojen oikeaoppisesta vapauttamisesta voit lukea vapaa-ajankalastajien verkkosivuilta: http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/?lang=fi&svk=9122.

Liitteenä kaksi kuvaa, jotka ovat vapaasti käytettävissä tiedotteen yhteydessä.
Kuvat: Juha Ojaharju, SVK

Lisätietoja:   
Kalatalouskonsulentti, Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050, s-posti: juha.ojaharju@vapaa-ajankalastaja.fi  

Liitetiedostot

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 530 seurassa toimii yhteensä noin 43 000 kalastuksen harrastajaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs