Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Ensikertalaisella Kirmeksellä tavoitteena ottelufinaali

Suomen Voimisteluliitto

Ensikertalaisella Kirmeksellä tavoitteena ottelufinaali

Tiedote.
Julkaistu: 02.08.2016 klo 18:42
Julkaisija: Suomen Voimisteluliitto

Ensimmäistä kertaa olympialaisiin osallistuva Oskar Kirmes aloittaa olympiaurakkansa miesten telinevoimistelun kuusiottelussa tulevana viikonloppuna, sunnuntain 7.8. vastaisena yönä Suomen aikaa. Kirmeksen tulee selviytyä alkukilpailuista 24 parhaan voimistelijan joukkoon jatkaakseen kuusiottelun finaaliin.

- "Päätavoitteenani on koko ajan ollut Tokion olympialaiset 2020. Nyt saan Riosta arvokasta kokemusta ja toivon voimistelevani puhtailla sarjoilla kuusiottelun finaaliin. Kilpailu tulee olemaan kovaa, mutta olen valmis," Oskar Kirmes toteaa Riosta. 

Telinevoimistelussa sekä miesten että naisten alkukilpailussa nähdään 98 voimistelijaa, sillä telineillä voimistelevat kaikki olympialaisiin valitut kuusiottelijat ja telinespesialistit, joista osa muodostaa myös joukkuekilpailuun osallistuvien maiden edustuksen. Alkukilpailuista parhaat urheilijat (maksimissa kaksi urheilijaa per maa) jatkavat taisteluaan olympiamitaleista niin ottelufinaalissa, telinekohtaisissa finaaleissa kuin myös joukkuefinaalissa.

La 6.8.2016 Miesten telinevoimistelun alkukilpailu
paikallista aikaa (Suomen aikaa)

10:30 - 13:00 (16:30 - 18:00) Ryhmä 1

14:30 - 17:00 (20:30 - 22:00) Ryhmä 2

18:30 - 21:00 (00:30 - 03:00)  Ryhmä 3 (Oskar Kirmes - FIN)

 

ke 10.8. Miesten telinevoimistelun kuusiottelun finaali

16:00 - 18:45 (22:00 - 00:45) alkukilpailujen 24 parasta voimistelijaa  

 

RIO KISAKATSOMO

Oskar Kirmeksen alkukilpailua voi tulla seuraamaan la 6.8. kaikille avoimeen Rio kisakatsomoon Sports Academy Helsinkiin (os. Kaivokatu 8). Paikan päällä lajituntemusta ja asiantuntijakommentaattoreita.
Johtuen Kirmeksen kisasuorituksien myöhäisestä ajankohdasta ja kisakatsomon paikasta, tilaisuus on K-18. 

 

**

Taustatietoa telinevoimistelusta olympialaisissa

 

Ottelut

Kuusiottelussa, johon Suomen Oskar Kirmes myös osallistuu, jokainen voimistelija voimistelee kaikilla kuudella telineellä: permannolla, hevosella, renkailla, hypyssä, rekillä ja nojapuilla. Naiset kilpailevat neliottelussa, jossa voimistellaan neljällä telineellä: permannolla, puomilla, hypyssä ja eritasonojapuilla. Rion olympialaisissa sekä kuusiottelun että neliottelun finaaliin jatkavat 24 voimistelijaa, jotka ovat saaneet ottelusta korkeimmat kokonaispisteet.

Permanto on kooltaan 12 x 12 m ja voimistelijan tulee suoriutua sarjastaan 70 sekunnissa (naiset 90 sekunnissa). Permannolla nähdään paljon akrobatiaa, voimaa, tasapainoa ja notkeutta vaativia liikkeitä ja niiden yhdistelmiä. Naisten permantosarjoissa voimistellaan musiikkiin.

Hevonen on yksi vaikeimmista telineistä miesten telinevoimistelussa. Hevonen vaatii urheilijalta erityisesti ylävartalon voimakestävyyttä ja tarkkaa tasapainoa. Telineellä nähdään usein pyöriviä myllyjä ja heilurimaisia vauhtiliikkeitä, joissa ei ole pysähdyksiä. Hevonen on 1,15 m korkea (lattiasta) ja 1,6 m pitkä teline, jonka kaarien etäisyys toisistaan on 40-45 cm.

Renkaat vaativat voimaa ja kestävyyttä. Renkaiden läpimitta on 18 cm ja ne roikkuvat 2,8 metrin korkeudessa lattiasta mitattuna. Renkaat ovat telinevoimistelussa eniten staattista voimaa vaativa teline.

Hypyssä voimistelija tekee joko yksi tai kaksi erilaista hyppyä. Kaksi hyppyä vaaditaan hypyn telinefinaaleihin osallistuvilta voimistelijoilta, kuusiottelijat voivat halutessaan suorittaa vain yhden hypyn. Hyppyteline on 1,35 m korkeudella lattiasta, ponnahduslaudan pituus on 1,20 metriä ja vauhdinotto hyppytelineelle on 25 metriä pitkä.

Nojapuut ovat kaksi 3,5 metrin mittaista puuaisaa, jotka sijaisevat 2 m korkeudella lattiasta. Nojapuut on monipuolinen teline, jossa voimistelija tekee liikkeitä nojassa, riipunnassa ja olkariipunnassa. 

Rekki on 2,4 m pitkä terästanko, joka on 2,8 m korkeudella lattiasta. Rekillä tehtävään sarjaan sisältyy jättiläisiä, lento-osia, irrotuksia ja pyörähdyksiä tangon lähellä. Rekki vaatii voimistelijalta rohkeutta ja tarkkaa ajoitusta.

 

Joukkuekilpailu

Telinevoimistelun joukkuekilpailussa joukkueeseen kuuluu aina viisi voimistelijaa, joista osa voi olla kuusiotteluun osallistuvia voimistelijoita, osa puolestaan yhdelle telineelle erikoistuneita voimistelijoita ns. telinespesialisteja. Olympialaisissa, telinevoimistelun alkukilpailussa joukkueesta neljä urheilijaa voimistelee aina samalla telineellä. Kolmen parhaan voimistelijan pisteet lasketaan joukkueen yhteispisteisiin per teline. Kaikkien kuuden telineen yhteispisteet yhteen laskemalla saadaan lopulta joukkueen kokonaispisteet. Joukkuekilpailun pisteiden muodostumisen yhteydessä saatetaan käyttää termiä 5-4-3, joka viittaa edellä mainittuihin alkukilpailun urheilijamääriin.

Joukkuekilpailun finaalissa ma 8.8. viiden voimistelijan joukkueesta kolme voimistelijaa suorittaa sarjansa telineellä ja jokaisen kolmen suorituksen pisteet lasketaan joukkueen kokonaispisteisiin (5-3-3). Näin ollen joukkuekilpailun finaalissa jokainen suoritus merkitsee ja mahdolliset epäonnistumiset näkyvät joukkueen kokonaispisteissä.  

 

Telinefinaalit

Alkukilpailuista jokaisen kuuden telineen kahdeksan parasta voimistelijaa jatkaa telinefinaaleihin, joissa ratkeaa telinekohtaiset olympiamitalit. Telinekohtaiset finaalit voimistellaan 14.-16.8.

 

**

 

Espoon Telinetaitureissa voimistelevaa Oskar Kirmestä valmentaa isä Mati Kirmes, jolle olympialaiset on jo tuttu paikka. Mati Kirmes on tähän astisen uransa aikana valmentanut kolme urheilijaa kisoihin. Paras sijoitus tuli, kun Islannin Runar Alexandersson oli Ateenassa 2004 seitsemäs hevosella. 

 

Olympialaisissa on viimeksi nähty miesten telinevoimistelussa suomalaisväriä 44 vuotta sitten, kun 1972 Mauno Nissinen osallistui telinevoimistelun 12-otteluun. Miesten telinevoimistelussa on aikaisemmin ollut 12-ottelu, jossa jokaisella kuudella telineellä piti voimistella sekä pakollinen että vapaavalintainen sarja.

 

Telinevoimistelun pisteinfo

Katso kaikki voimistelun kilpailuajankohdat Riossa

 

Suomen Voimisteluliitto on yksi Suomen suurimmista lajiliitoista, ja suurin tyttöjen ja naisten liikuttaja. Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa kahdeksassa eri voimistelulajissa: akrobatiavoimistelussa, joukkuevoimistelussa, kilpa-aerobicissa, miesten telinevoimistelussa, naisten telinevoimistelussa, rytmisessä voimistelussa, TeamGymissä sekä trampoliinivoimistelussa. Jäsenseuroissa järjestetään toimintaa harrasteliikunnasta huippuvoimisteluun. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs