Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu ja vapaa-aika » Tenon pienissä sivujoissa runsaasti kutulohia

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Tenon pienissä sivujoissa runsaasti kutulohia

Tiedote.
Julkaistu: 24.10.2012 klo 11:47
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Tenon pienissä sivujoissa havaittiin syyskuun alkupuolen pintasukelluslaskennoissa runsaasti kutulohia. Kutuun valmistautuvien naaraslohien määrät olivat kymmenvuotisen seurantahistorian korkeimmat.

Ala-Tenoon laskevalla sivujoella kutulohien määrä oli lähes kuusinkertainen verrattuna seurantahistorian heikoimpaan vuoteen 2004. Vuoteen 2011 verrattuna kutulohien määrä lähes kaksinkertaistui. Vastaavantyyppinen kehitys havaittiin myös Ylä-Tenon seurantajoella.

Pääosa näiden pienten sivujokien lohista oli 1-2 kiloa painavia yhden merivuoden pikkulohia, eli tittejä. Pikkulohien määrän kasvu näkyi selvästi myös Tenon kalastusmatkailijoiden lohisaaliissa.

Kutulohien kokonaismäärän lisäksi positiivista oli naaraslohien suuri osuus. Molemmissa tutkimusjoissa naaraslohien määrät olivat selvästi seurantajakson suurimpia. Tämä ennakoi runsaita jokipoikasmääriä pieniin sivujokiin.

Kahdessa Tenon pienessä sivujoessa on seurattu lohikantojen tilaa ja vaihtelua pintasukelluslaskennoin vuodesta 2003 alkaen. Pintasukellusseurannat antavat arvokasta tietoa lohikantojen vaihtelusta ja niiden tilasta. Näissä lohen levinneisyyden reuna-alueiden populaatioissa sekä positiiviset että negatiiviset muutokset ovat nopeasti havaittavissa. Tietoja voidaan hyödyntää Tenon lohikantojen hoidon ja käytön suunnittelussa.

Kuvateksti graafiin: Kutuun valmistautuvien naaraslohien lukumäärät Tenon alajuoksun (sininen, 4 km laskenta-alue) ja Tenon yläjuoksun (punainen, 6 km laskenta-alue) sivujokien pintasukelluskoealueilla vuosina 2003-2012.

Kuvateksti valokuvaan: Pintasukellus on nopea lohikantojen tilan arviointimenetelmä. Yhdessä työpäivässä saadaan luotettavaa tietoa tietyn sivujoen kutukannan tilasta. Kuva: P. Orell.

Lisätietoa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:
Tutkija Panu Orell, s-posti: panu.orell@rktl.fi, puh: 040-5305830

 

Liitetiedostot

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs