Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu ja vapaa-aika » Suomalaiset kaupungit koetaan turvallisiksi ja viihtyisiksi asua ja elää

Työ- ja elinkeinoministeriö

Suomalaiset kaupungit koetaan turvallisiksi ja viihtyisiksi asua ja elää

Julkaistu: 25.05.2010 klo 12:52
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Eurooppalaisen Urban Audit Eurobarometrin ja Suomessa tehdyn rinnakkaiskyselyn mukaan asukkaat kokevat suomalaiset kaupungit hyvinä paikkoina elää ja asua. Muun muassa turvallisuus, ulkoilualueet ja liikuntamahdollisuudet koetaan kaupungeissa hyviksi ja asumiskustannukset eurooppalaisittain varsin kohtuullisiksi.

Eurooppalaisen Urban Audit Eurobarometrin ja Suomessa tehdyn rinnakkaiskyselyn mukaan asukkaat kokevat suomalaiset kaupungit hyvinä paikkoina elää ja asua. Muun muassa turvallisuus, ulkoilualueet ja liikuntamahdollisuudet koetaan kaupungeissa hyviksi ja asumiskustannukset eurooppalaisittain varsin kohtuullisiksi.

 

Yhdeksässä suomalaiskaupungissa tehty kyselytutkimus osoittaa, että kaupunkimme pärjäävät eurooppalaisessa vertailussa hyvin, osin jopa erinomaisesti. Kyselyn suomalaiset tulokset julkistettiin 25.5.2010 Kansallisessa Kaupunkifoorumissa Porissa.

 

Asumisen hinnan kohtuullisuus vaihtelee

 

Käsitykset kohtuuhintaisen asunnon löytymisestä vaihtelevat suuresti tutkituissa kaupungeissa. Asumiskustannukset Porissa, Lahdessa, Turussa, Seinäjoella ja Oulussa ovat asumisen hinnan kohtuullisuudessa kärkikymmenikössä Euroopan muihin tutkittuihin kaupunkeihin verrattuna. Pori on suomalaisten ja eurooppalaisten vertailukaupunkien suhteen paras. Helsingissä puolestaan 54 prosenttia oli vahvasti eri mieltä siitä, että kohtuuhintainen asunto löytyy helposti.

 

Myös työpaikan löytämisen helppous koetaan kaupungeissa vaihtelevasti. Parhaimmaksi näkymät arvioivat helsinkiläiset, joista 49 % on joko vahvasti tai jonkin verran samaa mieltä työpaikan löytämisen helppoudesta. Porilaisista 68 % on eri mieltä väittämän kanssa.

 

Turvallisuus mielletään suomalaisissa kaupungeissa varsin myönteisesti. Turvallisuuden tunne oli kymmenen parhaan eurooppalaisen kaupungin joukossa lukuun ottamatta Helsinkiä ja Vantaata. Kaikissa kyselyn kaupungeissa valtaosa koki olonsa aina turvalliseksi ja vain enintään kolme prosenttia vastaajista oli harvoin tai ei koskaan olonsa turvalliseksi tuntevia.

 

Ulkoilumahdollisuudet Euroopan huippua

 

Ulkoilualueiden suhteen suomalaiskaupunkien mielletään olevan Euroopan parhaimmistoa, sillä tutkitut yhdeksän kaupunkia valtaavat yhdessä kärkisijat 1-9.

 

Tyytyväisyys julkisiin tiloihin, kuten aukioihin, toreihin ja kävelykatuihin jakaa kaupungit selvästi kahteen joukkoon. Helsingissä, Porissa, Tampereella, Oulussa ja Turussa noin kahdeksan kymmenestä on tyytyväisiä julkisiin tiloihin. Muissa kaupungeissa varsin merkittävä vähemmistö, 32–39 prosenttia ei ollut niihin tyytyväisiä.

 

Kaupunkiliikenteen osalta tutkimus antoi paljon tietoa. Polkupyöräily- ja kävelykaupunkeina suomalaisista kärjessä ovat Oulu ja Turku, joissa 48 % (Oulu) ja 43 % (Turku) pyöräilee tai kävelee työpaikalleen. Sen sijaan julkisen liikenteen käyttö jakaa kaupungit voimakkaasti. Kun Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla julkista liikennettä käytetään säännöllisesti, jäävät Seinäjoki, Pori, Oulu ja Lahti varsin kauas pääkaupunkiseudusta. Helsingissä, Turussa ja Tampereella julkinen liikenne toimii vastaajien mielestä erittäin hyvin. Helsinki nousee julkisen liikenteen toimivuudessa Euroopan kaupungeista ykkössijalle, samalla sijalle kuin kolme vuotta aiemmin tehdyssä vastaavassa kyselyssä.

 

Tulokset perustuvat Urban Audit -tilastotietokannan yhteydessä tehtyyn Eurobarometri-kyselyyn, jossa haastateltiin asukkaita 75:ssä Euroopan kaupungissa ja siitä Suomessa toteutettuun samansisältöiseen rinnakkaiskyselyyn. Rinnakkaiskysely toteutettiin työ- ja elinkeinoministeriön ja kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmän kaupunkitutkimusjaoston aloitteesta.

 

Mukana olivat Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Lahti, Pori ja Seinäjoki. Näiden lisäksi Helsinki ja Oulu olivat mukana eurooppalaisessa kyselyssä. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy. Kyselyssä tarkasteltiin työllistymismahdollisuuksia, asumiskustannuksia, maahanmuuttajien integroitumista, ilmansaasteita ja ilmastonmuutokseen reagointia, kaupunkiliikennettä, ulkoilu- ja viheralueita, kaupunkiympäristön esteettistä viihtyisyyttä, turvallisuutta, tyytyväisyyttä terveyspalveluihin ja kulttuuripalveluihin ja kaupungin vastuullista taloudenhoitoa.

 

Urban Audit on Euroopan Unionin ja Eurostatin kehittämä ja ylläpitämä kaupunkitilastojen eurooppalainen vertailutietokanta. Sen tarkoituksena on kerätä tilastollista tietoa suurten ja keskisuurten kaupunkien ja kaupunkiseutujen kehityksestä ja elinolosuhteista Euroopassa. Tilastotietoa täydennetään noin joka kolmas vuosi tehtävillä kyselytutkimuksilla.

 

Lisätiedot:

ylitarkastaja Olli Voutilainen, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. 040 5088 638

tutkimuspäällikkö Tuomo Turja, Taloustutkimus Oy, puh. 050 5922 485

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs