Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu ja vapaa-aika » Heiskanen, Laine ja Rasmussen – sukupolvet kohtaavat taidekeskuksen kevätnäyttelyssä

Gumbostrand Konst & Form

Heiskanen, Laine ja Rasmussen – sukupolvet kohtaavat taidekeskuksen kevätnäyttelyssä

Tiedote.
Julkaistu: 25.04.2013 klo 12:05
Julkaisija: Gumbostrand Konst & Form

Taidekeskus Gumbostrand Konst & Form esittelee yhteisnäyttelyssä taiteilijoita kolmelta aikakaudelta: Outi Heiskanen, Janne Laine ja Oliver Rasmussen. Taiteilijoilla on kiehtova yhteys toisiinsa. Me Kolme – Outi, Janne ja Oliver -näyttelyssä nähdään kultakin taiteilijalta omia töitä. Heiskaselta ja Laineelta nähdään yhteisteoksia eli kompiiseja. Rasmussen on puolestaan Heiskasen tyttärenpoika. Heiskasen ja Rasmussenin teosten kohtaaminen yhteisnäyttelyssä tuo kokonaisuuteen mielenkiintoisen sävyn.

Gumbostrand Konst & Formin loppukevään taidekattaus esittelee samassa näyttelyssä kolme eri sukupolven taiteilijaa. Pitkän linjan taidegraafikko ja akateemikko Outi Heiskanen, taidegraafikko Janne Laine sekä taiteilija Oliver Rasmussen tuovat näyttelyssä esille runsaasti omia töitään. Laaja taidekirjo eri ikäisiltä taiteilijoita kerrostaa oivaltavasti mystiikkaa ja modernismia.

Uudenlaisia kohtaamisia

Taiteilijoiden omien teosten lisäksi näyttelyssä nähdään Heiskasen ja Laineen yhteisiä töitä, joita he kutsuvat kompiiseiksi. Heiskanen ja Laine ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2003. Kompiiseissa taiteilijat sommittelevat ja rakentavat omista teoksistaan yhteisiä kuvia, jotka Laine vedostaa.

Heiskanen ja Laine luovat kompiiseillaan uutta taidetta. Kummankin tyyli on omanlaisensa, ja yhteiset teokset eivät suinkaan asetu vain täydentämään taiteilijoiden omaa, aiempaa tuotantoa. Yhteisteoksissa Heiskasen hahmot seikkailevat Laineen luomassa maailmassa, ja tässä kohtaamisessa ne näyttäytyvät täysin uudella tavalla.

- Outi Heiskasen luoma herkkä ja runollinen pensastuulikansa asettuu luontevasti asumaan Laineen mystisiin maisemiin. Yhteisteoksissa Heiskasen ja Laineen taideteokset löytävät uuden tason – lopputulos on mielikuvituksen, syvällisyyden ja salaperäisyyden leikkiä. Kompiiseissa lopputulos on kutkuttava, kertoo näyttelyn kuraattori Marjukka Uusitalo.
 

Taiteeseen kasvanut

Gumbostrand Konst & Formin uusin näyttely esittelee suomalaiselle taideyleisölle myös uuden tuttavuuden, suomalais-tanskalaisen taiteilijan Oliver Rasmussenin. Outi Heiskasen tyttärenpoika Rasmussen tuo yhteisnäyttelyyn nuoren taiteilijan näkökulmaa opiskelukaupungistaan Kööpenhaminasta.

Maalauksia tekevän Rasmussenin oma tyyli on jo alkanut muovautua. Heiskanen ja Rasmussen ovat viettäneet Oliverin lapsuudessa paljon aikaa yhdessä, ja lahjakkaan isoäidin vaikutus näkyykin nuoressa Rasmussenissa.

- Tarkkasilmäinen katsoja voi löytää Rasmussenin teoksista viitteitä Heiskasen tyylimaailmasta ja muotokielestä. Vielä opiskelevalla Rasmussenilla on aikaa etsiä ja hioa omaa tyyliään. Erityisen kiinnostavaa onkin seurata, miten hänen taiteensa tulee kehittymään lähivuosina, Uusitalo sanoo.

Me Kolme – Outi, Janne ja Oliver -näyttely on esillä 26.4.–30.6.2013. (Suljettu juhannuksena.)
Gumbostrand Konst & Form on avoinna perjantaista lauantaihin klo 11–17 ja sunnuntaisin klo 11–16.


Taiteilijaesittelyt

Outi Heiskanen on pitkän linjan palkittu taidegraafikko ja akateemikko. Heiskanen tunnetaan erityisesti tiedostetun ja tiedostamattoman rajapintoja etsivistä mystisistä etsauksistaan. Heiskanen käyttää teoksissaan etsauksen lisäksi paljon akvatintaa sekä kuivaneulaa. Teoksissa esiintyy usein herkkiä taruolentoja, jotka Heiskanen on nimennyt pensastuulikansaksi. Outi Heiskanen on opiskellut niin Taideteollisessa korkeakoulussa kuin Suomen Taideakatemiassa. Hänet on valittu Helsingin Juhlaviikkojen Vuoden Taiteilijaksi 1986, hän on toiminut Kuvataideakatemian grafiikan linjan professorina 1992–1995 ja Kuvataideakatemian rehtorina 1994–1995. Heiskanen on ollut Helsingin yliopiston kunniatohtori vuodesta 1997, hänelle on myönnetty akateemikon arvonimi vuonna 2004 sekä Suomen Leijonan komentajamerkki vuonna 2011.

Janne Laine on taidegraafikko, joka käyttää usein teoksissaan valokuvaan pohjaavaa heliogravyyritekniikkaa. Laineen teoksissa toistuvat ajasta irrallaan olevat maisemat sekä valolla ja varjolla leikittely. Laineen työt liikkuvat näkyvän ja näkymättömän, järjen ja tunteen rajoilla, ja jättävät katsojalle tilaa osallistua ja tulkita. Rakkaus Islantiin näkyy teosten teemoissa. Laine on opiskellut Tampereen Ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa, ja hänet on palkittu sekä Suomessa että ulkomailla.

Oliver Rasmussen on Outi Heiskasen tyttärenpoika. Rasmussen opiskelee taidekoulussa Kööpenhaminassa. Rasmussenin teokset ovat maalauksia ja niissä on nähtävissä uuden sukupolven lyyristä modernismia, joka ammentaa inspiraatiota Outi Heiskasen muotokielestä.

 

Taustatiedote: Rakkaus taiteen tekemiseen siirtyy suvussa

Nuori suomalais-tanskalainen taidemaalari Oliver Rasmussen tekee debyyttinsä suomalaisella taidekentällä Me Kolme – Outi, Janne ja Oliver -näyttelyn myötä. Rasmussen opiskelee taidekoulussa Kööpenhaminassa.

Oliver Rasmussen on suomalaisen taidegraafikko ja akateemikko Outi Heiskasen tyttärenpoika. Tanskassa asuva Oliver on vieraillut isoäitinsä Outin luona lähes joka kesä. Kaksikon kiireettömät kesäpäivät ovat täyttyneet muun muassa yhdessä tehdyistä kuivaneula-etsauksista, askartelusta ja ulkoleikeistä. Isoäitinsä kanssa runsaasti harjoitelmia ja teoksia tehneen Rasmussenin tyyli keskusteleekin kiehtovasti Heiskasen rakastetun taiteen kanssa.

– Outi Heiskasen ja Oliver Rasmussenin välit ovat lämpimät. Yhteinen aika on käytetty yhteiseen tekemiseen, jota kautta vanhemman sukupolven osaaminen, vaikutteet ja ideat ovat inspiroineet nuorta taiteilijanalkua ja näin siirtyneet perintönä seuraavalla sukupolvelle, yhteisnäyttelyn kuraattori Marjukka Uusitalo kuvailee.

Outin kautta Oliver on päässyt jo varhaisessa vaiheessa kosketuksiin taiteeseen ja maailmankulttuurien kirjoon, joita Outi Heiskanen on kerryttänyt itselleen elämänsä aikana niin taiteen tekemisen kuin maailmanmatkailun kautta.

– Oliver on todella kasvanut taiteeseen isoäitinsä Outin kautta. Verrattuna Heiskasen teoksiin, Rasmussenin maalauksissa on nähtävissä aivan omalla tavalla elämyksellisyyttä ja draamaa, Uusitalo kertoo.

 

Lisätiedot

Keskuksen johtaja Charlotta Björkendahl, puh. 040 519 9190, charlotta.bjorkendahl@konstoform.fi

Näyttelyn kuraattori Marjukka Uusitalo, puh. 040 547 5379, marjukka.uusitalo@konstoform.fi

 

Gumbostrand Konst & Form
Vainuddintie 72 – 28, Sipoo / Söderkulla
Puh. 050 554 3538

www.konstoform.fi
www.facebook.com/konstoform

__________________________________________________________________

 Gumbostrand Konst & Form on Sipoon Gumbostrandiin avattu taidekeskus-galleria. Taidekeskus toimii Hartwallin suvun omistamassa vanhassa teollisuusrakennuksessa. Samoissa tiloissa toimii myös taidekeskuksen design-myymälä ja kahvila. Gumbostrand Konst & Form toimii myös kokous- ja tapahtumapaikkana. Lisätiedot: www.konstoform.fi.

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs