Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu ja vapaa-aika » Harrastustilojen puute rajoittaa nuorten suosimien liikuntalajien kasvua

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Harrastustilojen puute rajoittaa nuorten suosimien liikuntalajien kasvua

Tiedote.
Julkaistu: 23.01.2013 klo 15:34
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Vaihtoehtoliikunnan tutkijat julkaisivat esittelyvihkon kymmenestä liikunnan tulokaslajista

Suomalaisen liikuntakentän aikuismaailmalle vielä melko tuntemattomat tulokkaat, kuten capoeira, scoottaus, bleidaus tai parkour, houkuttelevat nuoria harrastajia, joita perinteinen urheiluseuratoiminta ja kilpaileminen eivät kiinnosta. Vaikka joidenkin perinteisten urheilulajien suosio on laskusuunnassa, nuorten keskuudessa on paljon yhdessä suunniteltua, opeteltua ja toteutettua liikuntaa.

Mikkelin ammattikorkeakoulun uutuusjulkaisu “Liikunnan uudet ja vanhat tulokkaat” esittelee suurelle yleisölle kymmenen nuorten suosimaa liikunnan tulokaslajia. Esittelyvihkon ovat kirjoittaneet viime kesänä alkaneen vaihtoehtoliikuntaa tarkastelevan tutkimushankkeen tutkijat Anni Rannikko (Itä-Suomen yliopisto) ja Veli Liikanen (Mikkelin ammattikorkeakoulu). Esiteltävät lajit ovat bleidaus, boulderointi, capoeira, katutanssi, longboarding, parkour, roller derby, scoottaus, skeittaus ja uusi sirkus.

Julkaisusta käy ilmi, että vaihtoehtolajit vaativat harrastajiltaan vahvaa fysiikkaa ja intensiivistä harjoittelua. Siitä huolimatta niiden parissa toimivat eivät aina halua puhua harrastuksestaan urheiluna. Silloin perinteisen urheilemisen sijaan omassa liikuntaharrastuksessa tärkeinä pidetyiksi seikoiksi nousevat rentous, omaehtoisuus ja luovuus.

Esitellyt vaihtoehtolajit vievät harrastajansa pois perinteisiltä ja erityisesti liikuntaa varten rakennetuilta paikoilta kaduille, portaikkoihin, pysäköintitiloihin ja puistoihin. Ne osoittavat, miten erilaisista muuhun tarkoitukseen rakennetuista tai kasvatetuista materiaaleista voi tulla suosittuja liikuntapaikkoja.

Vaikka vaihtoehtolajeja ei aina harrasteta niitä varten rakennetuissa tiloissa, erityisesti talvisin harrastuspaikoista on pulaa. Tutkimuksessa haastateltujen harrastajien mukaan suurin vaihtoehtolajien leviämisen este onkin sopivien harrastustilojen puute. Harrastustilojen vähäisyys liittyy sekä erimielisyyksiin julkisen tilan soveliaasta käytöstä että esimerkiksi sisähallien riittämättömään määrään.

Liikunnan monimuotoistuvat tilat ja tavat (LIMU) -tutkimushanke pyrkii syventämään ymmärrystä uusista liikunnan lajiyhteisöistä sekä harrastamisen erilaisista merkityksistä. Tietoa tuotetaan liikuntakasvattajien, nuorisotyöntekijöiden ja liikuntapaikkasuunnittelun tueksi.

Tutkimustyötä jatketaan tänä vuonna lajiharrastajien haastatteluilla. Tutkimuksen aineistona on haastattelujen lisäksi verkkokysely, johon vastasi vuoden 2012 lopussa yli 1200 vaihtoehtolajien harrastajaa. Erityisesti kiinnostuksen kohteena on lajiyhteisöjen suhde lähiympäristöönsä, lajien tilankäyttö, lajiyhteisöjen avoimuus sekä lajien leviämisen esteet.

Tutkimus toteutetaan Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksen ja Mikkelin ammattikorkeakoulun nuorisoalan osaamiskeskittymä Juvenian yhteistyönä, ja se saa rahoituksensa opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntatieteiden tutkimusprojektirahoista.

Liikunnan uudet ja vanhat tulokkaat -julkaisu löytyy verkosta osoitteesta: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-588-359-9

Lisätietoja:

Veli Liikanen, tutkija: veli.liikanen@mamk.fi tai 040 8420 501

Anni Rannikko, tutkija: anni.rannikko@uef.fi tai 050 5628 471

 

 

 

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, tekee työelämälähtöistä tutkimus- ja kehitystyötä ja tuottaa koulutustehtävään liittyviä palveluja. Ammattikorkeakoulu toimii kolmella paikkakunnalla Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa. Opiskelijoita MAMKissa on 4500 ja henkilökuntaa 400. MAMK profiloituu elinikäisen oppimisen korkeakouluksi ja vahvaksi TKI-korkeakouluksi. Ammattikorkeakoulun vahvuutena on Venäjä-osaaminen. Ammattikorkeakoulun strateginen kumppani on Kymenlaakson ammattikorkeakoulu.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs