Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu ja vapaa-aika » Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Kainuussa kalastettiin eniten vuonna 2009

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Kainuussa kalastettiin eniten vuonna 2009

Tiedote.
Julkaistu: 23.03.2011 klo 10:34
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Vuonna 2009 vapaa-ajankalastusta harrasti hieman yli 1,9 miljoonaa henkilöä. Pyyntipäiviä kertyi yhteensä lähes 31 miljoonaa. Kalassa kävi 37 prosenttia väestöstä. Tulokset ovat suurelta osin samaa suuruusluokkaa kuin edellisessä Suomi kalastaa -kyselyssä vuodelta 2005. Onginnan ja pilkinnän harrastaminen on hieman vähentynyt, kun taas viehekalastus läänikohtaisella luvalla on lisännyt suosiotaan edellisen kyselyn tuloksiin verrattuna.

Eniten kalastettiin Hämeen, Varsinais-Suomen ja Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten alueilla. Ongintaa ja pilkintää harrastettiin kalastusalueista eniten Iijoen vesistössä, Airisto–Velkualla ja Längelmävedellä. Viehekalastus jakautui useammalle vyöhykkeelle: Järvi-Suomen sekä etelä- ja lounaisrannikon lisäksi viehekalastus oli vilkasta myös Kainuussa Iijoen vesistön ja Kuusamon alueilla sekä Inarissa. Muuta kalastusta, josta suuri osa on verkko- ja katiskakalastusta, harrastettiin eniten Etelä- ja Keski-Päijänteellä, Längelmävedellä ja Pielisellä.

Vapaa-ajankalastuksen määrää ja laatua selvitettiin kyselytutkimuksella neljännen kerran. Kyselyn tavoitteena oli selvittää kalastusalueittain viehekalastuksen määrä, jotta valtiolle kertyneet lupatulot voidaan palauttaa kalavesien omistajille. Lisäksi selvitettiin onginnan ja pilkinnän määrä omistajakorvausten maksamiseksi kalastuksenhoitomaksuvaroista.

Kuva 1.: Eniten pyyntipäiviä keräsivät Tampereen lähivedet, Iijoki–Kuusamo-seutu sekä Suur-Saimaan, Pielisen ja Airisto–Velkuan kalastusalueet.

Lisää tuloksista voi lukea Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen julkaisusta Suomi kalastaa 2009 – Vapaa-ajankalastus kalastusalueilla http://www.rktl.fi/julkaisut/j/534.html

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:
tutkija Eila Seppänen, puh. 0205 751 626, 0400 143 100, eila.seppanen@rktl.fi

 

Liitetiedostot

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs