Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu ja vapaa-aika » Ensimmäinen henkilöstä lyöty erikoiskakkonen maksuliikenteeseen Suomessa

Suomen Rahapaja Oy

Ensimmäinen henkilöstä lyöty erikoiskakkonen maksuliikenteeseen Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 20.09.2012 klo 10:54
Julkaisija: Suomen Rahapaja Oy

Taidetta museovieraiden kukkaroihin

Valtiovarainministeriö juhlistaa Helene Schjerfbeckin syntymän 150-vuotisjuhlaa julkaisemalla taiteilijan omakuvan ikuistettuna kahden euron erikoisrahaan. Helene Schjerfbeckin kunniaksi lyöty kolikko julkaistaan 5.10.2012 ja sen kokonaislyöntimäärä on kaksi miljoonaa kappaletta.

Ateneumin taidemuseo ja Suomen Rahapaja juhlistavat Helene Schjerfbeckin 150-vuotisjuhlanäyttelyn viimeisiä päiviä ikimuistoisella tavalla. Museon myyntipisteissä asioivat voivat halutessaan saada Helene Schjerfbeck -erikoiskakkosen osana vaihtorahojaan. Keräilijäpiireissä suosittu kahden euron kolikko käy tavallisena maksuvälineenä, ja Schjerfbeckin taiteen ystäville se on ikuinen muisto ainutlaatuisesta näyttelystä.

Painotuoreen erikoiskakkosen voi saada Ateneumin lippukassalta, kahvilasta tai kaupasta käteisoston yhteydessä. Kolikon saa vaihtorahana käteisostoksen yhteydessä näyttelyn kymmenenä viimeisenä päivänä, 5. - 14.10.2012, tai niin kauan kuin niitä riittää. Erikoiskolikon saa vain osana museo-ostoksen normaaleja vaihtorahoja, eikä vaihtorahan saaminen pelkkinä erikoiskolikkoina ole mahdollista. Rajoituksetta erikoisrahaa voi ostaa sen julkaisupäivästä lähtien Suomen Rahapajan verkkokaupasta ja Rosebud-kirjakaupan Ateneumin myymälästä eri keräilyversioina ja osana rahasarjoja.

Nyt julkaistavaan erikoisrahaan on kuvattu yksi näkemys Schjerfbeckin pitkästä omakuvien sarjasta, jossa taiteilija kuvaa itseään ja vanhenemistaan rehellisesti ja tunteellisesti. Kolikon tunnuspuolen on suunnitellut kuvanveistäjä Erja Tielinen. Erikoisrahat ovat laillisia maksuvälineitä kaikissa euroalueen maissa.

”Helene Schjerfbeck -erikoisraha on hieno kunnianosoitus taiteilijan 150-vuotisjuhlalle. Olen erityisen iloinen siitä, että maamme ensimmäinen henkilöaiheinen erikoisraha kuvaa nimenomaan suomalaista naistaiteilijaa”, sanoo Ateneumin museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila.

Taide on trendikäs kolikkoaihe

Kolikoiden aiheina on perinteisesti käytetty hallitsijoita ja luontokuvia, mutta etenkin viimeisen kymmenen vuoden aikana taideaiheet ovat nousseet suosituiksi kolikoissa. ”Nykyisin taiteilijoita, kirjailijoita ja muusikoita näkee kolikoissa sekä euroalueella että sen ulkopuolella paljon useammin kuin vielä viime vuosituhannella,” Numismaatikko-lehden päätoimittaja Petri Virolainen toteaa.

Helene Schjerfbeck kulki pitkällä urallaan historiallisista aiheista kohti modernia ilmaisua. Hänen taiteellista tuotantoaan leimaavat tunne, inhimillisyys sekä erinomainen tekninen taito.

”Tunteiden herättäminen on kolikkomaailmassakin tekijä, mikä nostaa tietyn kolikon esiin muiden joukosta. Esimerkiksi numismaatikkojen keskuudessa joidenkin suosikkirahat eivät miellytä toisten kolikkoharrastajien silmää lainkaan,” Virolainen kertoo.

Kolikon tekniset tiedot
Metalli: rengas CuNi25, keskus CuZn20Ni5/Ni/CuZn20Ni5
Halkaisija: 25,75 mm
Paino: 8,5 g
Lyöntimäärä: Proof 13 000, Unc 2 000 000
Julkaisupäivä: 5.10.2012

Lisätietoja:

Suomen Rahapaja
Viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Laura Helle
+ 358 50 5764 535
laura.helle@mint.fi

Ateneumin taidemuseo
Tiedotuspäällikkö
Marja Istala Kumpunen,
p. 050 555 3551
mik@ateneum.fi

Valokuvat © Kuvasto 2012

Ateneumin taidemuseo - Suomen kansallisgalleria
Ateneumin taidemuseolla on maamme laajimmat taidekokoelmat, joukossa rakastetuimmat suomalaisten mestareiden teokset. Kokoelmaan kuuluu yli 20.000 teosta: maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja piirustuksia 1750-luvulta aina 1950-luvulla aloittaneiden taiteilijoiden tuotantoon saakka. Museossa jatkuvasti esillä olevan kokoelmanäyttelyn ohella Ateneumissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä sekä näyttelytoimintaa täydentäviä tapahtumia, työpajoja, opastuksia, luentoja, tanssi-, teatteri- ja musiikkiesityksiä sekä poikkitaiteellista ohjelmaa. www.ateneum.fi

Liitetiedostot

Suomen Rahapaja Oy on euroalueen vahvin rahapaja, joka omistaa sataprosenttisesti Saxonia Eurocoin GmbH:n Saksassa ja puolet Det Norske Myntverketistä Norjassa. Suomen Rahapaja suunnittelee, markkinoi ja lyö rahaa. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa metallisia käyttörahoja, juhla- ja erikoisrahoja ja rahasarjoja. Vuonna 2012 Suomen Rahapaja julkistaa yhdeksän uutta juhlarahaa ja kaksi erikoisrahaa. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2012 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs