Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu ja vapaa-aika » De tre farligaste faktorerna under sommaren är värme, fylla och vårdslöshet.

Trafi

De tre farligaste faktorerna under sommaren är värme, fylla och vårdslöshet.

Julkaistu: 22.06.2010 klo 10:50
Julkaisija: Trafi

De tre farligaste faktorerna under sommaren är värme, fylla och vårdslöshet. Kampanjen Förnuftigt på sjön vill så här inför midsommar understryka vårt ansvar för våra medmänniskor, framför allt de vuxnas ansvar för barn och ungdomar.

De tre farligaste faktorerna under sommaren är värme, fylla och vårdslöshet. Kampanjen Förnuftigt på sjön vill så här inför midsommar understryka vårt ansvar för våra medmänniskor, framför allt de vuxnas ansvar för barn och ungdomar.

Även om det främst är män som drunknar i Finland är det önskvärt att alla som befinner sig i en båt använder flytväst. Detta gäller även roddbåtar, trots att lagen dessvärre inte förpliktigar att flytvästar ens måste medföras på dem. Endast 10 % av de drunknade i sjötrafiken bar flytväst.
Alkohol är inblandat i ett betydande antal drunkningsolyckor: 80 % av olyckorna med vuxna under sommaren sker under alkoholpåverkan. Under midsommar bör man följa det gamla talesättet, som förutom bilkörning även gäller alla andra trafikformer, sjötrafiken inräknad: ”Kör inte om du dricker. Drick inte om du kör.”

Turnèn förnuftigt på sjön 2010

Just nu pågår turnén Förnuftigt på sjön. Liksom förra året finns det ett tema: LÄMNA INTE VETTET PÅ LAND. Genom detta tema vill man påminna om att alla ansvarar för sina egna handlingar och val när de rör sig ute på sjön. Dessutom vill man få människor känna ansvar för andras säkerhet. På ungefär 30 orter visar man under verkliga förhållanden hur man i en nödsituation kan rädda en person ur vattnet med olika hjälpmedel utan att äventyra den egna säkerheten. Samtidigt ges även instruktioner om hur skyddsutrustning ska användas.

Antalet drunkningsolyckor minskar

Enligt Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbunds statistik har det i år fram till 15.6. drunknat sammanlagt 36 personer, vilket är sju färre än under motsvarande period 2009. Under de senaste tjugo åren har det drunknat i genomsnitt nio finländare under midsommar.
Drunkningsstatistik: www.suh.fi/hukkumistilastot

Drunknade 1.1.–15.6.2010

 

I sjötrafik 11
Vid bad 3
Genom isen 9
Vid dykning 0
Fallit i 5
Okänd anledning 7
Utomlands 1
Totalt 36 (män 29 och kvinnor 7)

www.viisaastivesilla.fi

Kampanjen Förnuftigt på sjön önskar alla finländare en trevlig och säker midsommar!

Under midsommar svarar Anneli Toivonen (tfn 045-631 9577), utbildningsplanerare på Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund, på frågor angående drunkningsstatistik. Övriga tider 09-343 6560.

Frågor om kampanjen besvaras av kampanjordförande, båtöverinspektör Kimmo Patrakka på Trafiksäkerhetsverket, tfn 040-867 4384.

Förnuftigt på sjön är en kampanj som drivs tillsammans av Trafiksäkerhetsverket, Centret för hälsofrämjande, social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriets räddningsavdelning, Gränsbevakningsväsendet, Polisen och Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund. Samarbetspartners är Finlands Sjöräddningssällskap, Suomi-veneet Oy och VehoRent biluthyrning.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs