Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Viisi vinkkiä terveydenhoitoon Virossa

Medicine Estonia

Viisi vinkkiä terveydenhoitoon Virossa

Tiedote.
Julkaistu: 31.10.2014 klo 10:30
Julkaisija: Medicine Estonia

Suunnitteletko joulushoppailumatkaa Tallinnaan? Hoida samalla terveys kuntoon.

Suomalaiset ovat tottuneita käyttämään virolaisia palveluita kaupoista kauneudenhoitoon. Nyt lomamatkaan voi yhdistää myös terveydenhoidon palveluita: Suomessa vuoden alussa voimaan astuneen EU-potilasdirektiivin lähtökohtana on, että terveyspalveluja saa hakea vapaasti toisesta EU-maasta, ja kustannuksiin voi hakea Kela-korvausta. Tässä viisi vinkkiä onnistuneeseen matkaan.

1. Suunnittele matkasi terveydenhoitotarpeitasi vastaavaksi

Koska olet viimeksi käynyt näöntarkastuksessa tai hammaslääkärissä? Leikkausten kaltaiset isommat toimenpiteet vaativat pidempää matkaa, mutta esimerkiksi erilaiset terveystarkastukset hoituvat parissa tunnissa. Ajan saa Virossa nopeasti. Esimerkiksi silmälääkäriajan saa usein jopa samalle tai seuraavalle päivälle. Aika kannattaa kuitenkin aina varata etukäteen.

2. Tutustu palveluntarjoajiin

Virossa toimii useita tasokkaita ja nykyaikaisia klinikoita, joissa on osaava ja kielitaitoinen henkilökunta. Hoitoa saa usein myös suomen kielellä, ja monet klinikat voivat auttaa matkajärjestelyissä. Tietoa ulkomailla hoitoon hakeutumisesta saat Kelan rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteestä. Virolaisklinikoiden yhteystiedot  löydät virolaisen terveydenhoitoalan organisaatio Medicine Estonian verkkosivuilta, ja tarkempia tietoja saat ottamalla suoraan yhteyttä klinikoihin.

3. Varmista Kela-korvattavuus

Toisessa EU-maassa saatuun hoitoon saa Kela-korvausta samoin perustein kuin jos hoito olisi saatu Suomen yksityisessä terveydenhuollossa. Näin ollen esimerkiksi hammaslääkärikäynti Virossa korvataan samoin periaattein kuin Suomessakin. Koska eri hoitoja koskevat korvausperusteet ovat erilaisia, ota selvää hoidon Kela-korvattavuudesta jo etukäteen.

4. Ennakkoluvalla vai ilman?

Hoitoon voi hakeutua myös Kelalta haettavalla EU-asetuksen mukaisella ennakkoluvalla. Silloin maksat hoidosta itse vain asiakasmaksun. Myös matka- ja oleskelukustannuksiin voi saada korvausta. Lupa myönnetään esimerkiksi silloin, kun hoitoa ei voida järjestää määräajassa Suomessa. Ilman ennakkolupaa Kela-korvausta voi hakea jälkikäteen.

5. Pyydä oikeanlainen resepti

Ulkomailla kirjoitetulla reseptillä saa lääkkeitä myös Suomessa, kunhan määräys sisältää sosiaali- ja terveysministeriön vaatimat tiedot ja määrätyillä lääkkeillä on Suomessa myyntilupa. Lisätietoja eurooppalaisesta lääkemääräyksestä löydät Kelan sivuilta.

Kelan rajat ylittävän terveydenhoidon yhteyspiste:

www.kela.fi/yhteyspiste

Medicine Estonian verkkosivut:

www.medicineestonia.eu

Kelan sivut eurooppalaisesta lääkemääräyksestä:

www.kela.fi/eurooppalainen-laakemaarays

 

Lisätietoja:

Tiina Mikk

Kehityspäällikkö

Medicine Estonia -klusteri

Puhelinnumero: + 372 51 14 174

Sähköposti: tiina.mikk@medicineestonia.eu

 

Medicine Estonia on Viron palvelualayhdistyksen hanke, jota Viron elinkeinoelämän edistämissäätiö (EAS) rahoittaa Euroopan unionin aluekehitysrahastosta. Medicine Estoniassa ovat mukana Viron johtavat ja tunnetuimmat terveydenhoitopalvelujen tarjoajat. Hankkeen budjetti on 630 000 euroa, josta Euroopan unionin aluekehitysrahastosta saatava tuki muodostaa 70 prosenttia. Euroopan aluekehitysrahaston tavoitteena on vahvistaa taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta Euroopan unionissa vähentämällä alueellista epätasapainoa.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs